Startsida / Inlägg

Kent-Harry till Rio

av Johan Flinck

Sverige hade en spelfri dag men det hände ju en hel del ändå.

Det började med Lukas Nilssons övergång till Kiel. Den har ni läst allt om vid det här laget, inklusive Ola Lindgrens kritik mot valet av tidpunkt av klubbarna att gå ut med det.

Jag kan tycka, men nu står jag ju på den här sidan ”skranket”, att det var lika bra att gå ut med det nu när det var klart i stället för att hålla på det tills efter EM. Det läckte ju ut redan i går kväll att det var klart och jag tror det hade påverkat allt och alla mer, till och med Lukas själv, om det hade blivit en följetong varje dag om huruvida han var klar eller inte. Nu stökade man av det på en halvtimme typ.

Nilsson själv tror jag inte det påverkar ett dugg nu. Inte negativt i alla fall. Snarare växer han av att veta att han är en Kielspelare till hösten.

Om Nilsson gör rätt?

Det är ett stort steg att ta, det ska vi inte glömma. Många har tagit ett liknande steg förut. De flesta har faktiskt inte klarat det utan fått börja om på ett eller annat sätt. Andra har fixat det och den förste jag kommer att tänka på är Aron Palmarsson. Kim Andersson är en annan. Oscar Carlén är en tredje (även om det var till Flensburg). Jag tror att Lukas också klarar det. I slutändan handlar det mycket om det mentala.

Jag snackade med Marcus Ahlm, numera sportsligt ansvarig i Kiel, och han betonade att man, förutom den uppenbara handbollstalangen, fastnat för Nilssons ”inställning till sin idrott, han vet vad han vill med sin idrott, det är sådana spelare vi letar efter”.

Och det är alldeles uppenbart att Nilsson har den rätta skallen.

Sedan ska kroppen också hålla.

Nu kommer han naturligtvis inte behöva gå så jättetungt år ett eller två. Kiel har gott om spelare på vänsternio/mittnio. Men om han fortsätter utvecklas och presterar när han får sina chanser så kommer han säkert få dra ett stort lass redan om tre-fyra år. Då är han bara 23-24 år. Lägg på ett par år till och han är inne på sin sjunde säsong i Bundesligas absoluta toppskick redan när han är 26 år. Vad säger han då om landslagsspel? Nej, vi ska inte måla fan på väggen här men vi har ju sett tendenserna de senaste åren.

Låt oss hoppas att den tidiga övergången till Kiel inte gör att svensk (landslags)handboll ”förlorar” honom för tidigt bara.

***

Det är nästan svårt att ta in, men Lukas Nilsson spelade alltså juniorhandboll (JSM-guld) i våras. Mindre än nio månader senare är han klar för Kiel och en viktig spelare i EM.

***

– När Kiel har många svenskar så är också svenskarna väldigt  i världshandbollen, säger Magnus Wislander till SVT Sport.

Jag förstår vad han menar, den gode ”Slangen”. Men faktum är att när Kiel-svenskarna varit som flest (sex-sju stycken) har Sverige varit som kanske sämst – 2006-07 när man missade två raka mästerskap.

***

Ola Lindgren var för övrigt rejält på hugget den stunden han stod och snackade med media i dag.

Det var ingen dålig passning han skickade till Lindskog apropå dennes och Björnsens övergångar till Wetzlar.

Saxat ur Kristianstadsbladet:

– Där finns ändå spelare som har visat upp ett spel under en tid. En sådan som Björnsen, det är klart att han ska ut i en större liga. Sen kan man fråga sig om Anton Lindskog är mogen? säger Ola.

– Wetzlar har sin landslagsmittsexa här på EM och Lindskog pratar om att han ska vara deras förstaval, det är mycket sådant som man stör sig på. Vissa är mogna, vissa är kanske inte det.

***

Spanjorernas engelska kan ju vara i sanning bristfällig ibland (ungefär som en annans).

Men Victor Tomas, som jag pratade med i går, engelska höll nästan Oxford-klass (nåja). Smått imponerad där.

***

Norge vidare med fyra poäng.

Gläder mig innerligt med grannlandet. Det är ett trevligt folk (ja, ni får säga vad ni vill, men det står jag för), trevliga att jobba med och så har de varit nära så många gånger.

Sedan vet ni att jag tycker om Kent-Harry. Men det gör ju alla.

Björnsen hade sagt till KB-Rutte häromdagen att han trodde att ”Professorn” skulle skaffa norskt pass nu.

 

Kent-Harry till Rio!

***

Jerry Tollbring på plats i Wroclaw.

Killen har aldrig gjort en träning med landslaget.

***

Nu fokuserar vi på onsdagens matcher. Men ändå: hade Spanien vunnit mot Slovenien hade Sverige varit vidare nu med uddamålsförlusten mot Tyskland.

***

Men jag tror vi går vidare ändå. Fast med noll poäng. Tyskland och Spanien vinner sina matcher.

***

Å andra sidan – det här är skrällarnas EM. Polen slog Frankrike klart i kväll. Från att ha varit oerhört nära att tappa poäng mot både Makedonien och Serbien är polackerna plötsligt vidare med fyra poäng.

***

Visst klär han i det norska färgerna, Kent-Harry:

Skärmavbild 2016-01-20 kl. 01.24.04

(Bilden från Claes Hellgren & Åsa Josefssons bok ”Handbollens tidsepoker och legender” och tagen när han var i Drammen på 1990-talet i Nordhorn.)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB