Startsida / Inlägg

Mellan hopp och förtvivlan

av Johan Flinck

Man kastas lite mellan hopp och förtvivlan med det här landslaget inför EM.

Jag var rätt pessimistisk efter att truppen togs ut och lite mer positiv inför uppladdningen efter att snackat runt med folk och sett hur tyskarna drabbats av den enda skadan efter den andra. Men nu, efter de två landskamperna mot Tjeckien, måste jag tillstå att det känns sådär igen. Man har väldigt mycket att jobba med, framför allt på niometer – som väntat i och för sig.

Förbundskaptenerna går en kamp mot klockan för att få ihop det uppställda niometersspelet så mycket som möjligt till EM på de här dagarna, träningarna och matcherna man har till sitt förfogande.

Då ser det onekligen lite märkligt ut att Linus Persson och Helge Freiman, två spelare som inte ska vara med i EM och lämnar truppen i dag (helt enligt planerna), får så mycket speltid som i går. Men enligt Staffan Olsson handlar det om att belastningen blir för tung på de andra niometersspelarna då man tränar rätt tungt mellan matcherna och har tre matcher på tre dagar fredag-söndag. Kanske är det så och vi får väl lita på att Olsson/Lindgren gör rätt här.

***

Efter tre lårkakor på samma ställe i den första matchen mot Tjeckien fick Lukas Nilsson en fjärde (på samma ställe) tidigt i matchen i går och fick vila resten. Ingen fara för matcherna i Spanien dock.

– Men trist då jag hade en släkting här som aldrig har sett mig spela, sa Nilsson direkt efter matchen varpå han gick upp på läktaren och bad om ursäkt till släktingen.

***

På tal om Nilsson skrev jag ett knäck i går om hur typ ”alla” Europas toppklubbar jagar honom. Nilsson pratar befriande ärligt om olika klubbar, sina tankar och sin syn på framtiden.

Han tackade alltså nej till Barcelona i somras. Och Alfred Gislason himself ringde Nilsson för någon månad sedan. Flensburgs intresse lär inte ha svalnat efter den här hösten och Kolding vill ha honom.

Men vad som kommer bort lite i artikeln, eller snarare rubrik och ingress, är att Nilsson ju i princip garanterar att han spelar i elitserien en säsong till. Ett glädjebesked både för Ystad och vi som följer elitserien i stort. Kanske inte lika kul för motståndarlagen dock…

***

Om det var avslaget på plan i går – vad ska man då säga om inramningen?

Det kom bara 1386 personer till Malmö Isstadion. Bedrövligt och jag gjorde en artikel på publikfiaskot – efter att twittrat ut en bild på tomma läktarsektioner och frågat varför man lägger handbollslandskamper i Malmö.

Presschef Vandor var snabb att svara att det kom 8500 till Malmö Arena när Sverige mötte Danmark i en motsvarande landskamp i fjol och drygt 6000 mot Ryssland i Malmö Arena för två år sedan.

Men då ter sig bara gårdagens publiksiffra än mer obegriplig. För publiken kommer väl inte för att det är en speciell arena? I varje fall kan inte skillnaden bara handla om lokalen, eller?

Vad gjorde man i Malmö 2015 och 2014 som man inte gjorde i år?

Nej, en stor besvikelse efter de publikfester man upplevt det senaste året i Kristianstad, Växjö och Jönköping (finns säkert fler exempel).

***

Snackade lite med Zachrisson och Petersen i går.

På direkt fråga om de känner oro var laget står och vilken nivå man kommer att komma upp i till EM svarade båda ja.

Nu väntar andra värdemätare i Spanien fredag-söndag: Spanien, Polen och Brasilien.

– Spelar vi så här förlorar vi de matcherna med 15 bollar, sa Petersen.

***

Zachrisson var vass efteråt om publikfiaskot:

– Det här blir Petersens vardag nu, flinade han.

***

Angående ryktet om Chema Rodriguez till Kolding, som jag skrev om häromdagen, vill jag göra ett tillägg (inte minst då mitt blogginlägg satte ny fart på ryktena i Danmark): det kan ha varit så att min källa faktiskt hade fått det från danska ”oraklet” Rasmus Boysen på twitter.

Min källa kunde (kanske till och med borde) ha haft andra ingångar i den här frågan men efter att dubbelkollat, när det stod klart för mig att Boysen twittrat om ryktet några dagar tidigare, så kan källan alltså ha fått det från Boysen.

Ryktet är fortfarande giltigt, som rykte i alla fall, men de olika källorna kanske inte är så många i slutändan ändå. Sorry för det, men ibland kan det bli så när allt snurrar runt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB