Startsida / Inlägg

Jag är orolig för Lukas Nilsson

av Johan Flinck

Hej!

Bloggen här igen.

Var i Ystad i går. Började med att spela in en podd på Ystads Saltsjöbaden, ni vet ”lyxanläggningen” som inte hade plats för Zlatan i sommar men som förstås beredde plats för podden.

Det blev en superpodd (ja, jag är ironisk kring ”super”), då vi spelade in ihop med Bolltroll & Banke. Podden kommer att läggas ut på båda plattformarna antingen sent i kväll eller tidigt i morgon bitti (fredag).

Blev en mycket trevlig, knapp timme. Mer om den längre fram när den är publicerad.

Sedan drog vi till Ystad Arena och såg Kristianstad krascha Ystads IF:s premiärfest i nya arenan. Blev det här knäcket om hur Ystad gått från att vara en av två klara favoriter till SM-guldet inför säsongen (enligt min superenkät) till att knappt ens vara en finalkandidat (enligt min superenkät 2.0).

Inför matchen i går hade jag en genomgång av arenastatusen i alla klubbar. Tycker själv det blev en rätt relevant uppdatering om läget. Det händer ju en hel del på den fronten.

Tyvärr blev den plusinlåst av misstag. Ska låsas upp nu och då kan jag publicera alltihop här också (se längst ner).

***

Malmö värvar Zoran Roganovic med hjälpa av sin shejk. Mer verkar vara på gång. Samtidigt, i sommar alltså, lämnar Ulf Sivertsson och ersätts av, inte helt oväntat, Stian Tönnesen. Där tjänar Malmö samtidigt in en lön egentligen.

Har ingen aning om vem den här kuwaitiern är egentligen men man kan ju ha i bakhuvudet att det gått sådär när shejker varit inne i svenska klubbar tidigare. Minns ni ÖIS-shejken i mitten av 1990-talet?

***

Därmed står bröderna Sivertsson just nu utan jobb nästa säsong. Tar de något lag ihop igen?

***

På tal om Malmö och handboll. Det är dags nu för Sveriges tredje största stad att visa att man kan vara en handbollsstad – en sista gång, please, och i varje fall för tre kvällar.

För ni har förstås inte missat att Sverige får arrangera sitt OS-kval den 8-10 april.

Tänk att man gått från att vara några få sekunder från att förlora mot Ryssland i EM, vilket inneburit att man knappt ens varit nära ett OS-kval, till att plötsligt stå med detta OS-kval på hemmaplan. Eller tänk om Zhitnikov satt det där skottet i slutsekunden mot Tyskland?

Men nu står Sverige där med hemmafavör och då gäller det för Malmö, skåningarna och handbollsälskarna över hela landet att sluta upp.

– Det får inte bli som i ishallen i Malmö inför EM, påminde Ola Lindgren i går och syftade på träningsmatchen mot Tjeckien.

Spanien, Slovenien och Iran utgör motståndet. Vet inte ordningen än. Iran ska förstås inte vara några problem att besegra och spanjackerna blir naturligtvis tuffa. Så Slovenien blir nyckelmatchen. Då ska det vara fullt i Malmö Arena och ett fantastiskt tryck.

Varför lägger man det då i Malmö och inte typ i Kristianstad?

Det handlar om IHF:s hårda kriterier. Publikkapaciteten ska vara större än den i Kristianstad (tror jag) och det ska vara ett visst antal (fåtal) mil till en internationell flygplats (där faller bort Kristianstad definitivt bort) och värdstaden ska vara av en viss storlek (Kristianstad för litet)…bland annat.

***

Lukas Nilsson kände sig sliten i går efter EM. Det förstår jag.

Och jag är faktiskt lite orolig för vår supertalang.

Vi får inte glömma att han inte fick en ordentlig försäsong /uppbyggnadsfas i somras då han var iväg på U21-VM. Lägg till det ett mycket stort ansvar i Ystad och vi vet av erfarenhet att elitseriespelare som varit iväg på ungdomsmästerskap på sommaren och sedan har en stor roll i sitt klubblag brukar ha svårt att hålla en hel säsong. De är sällan redo för den belastningen och brukar bli slitna senare på säsongen och i värsta fall dra på sig skador som en konsekvens.

 

Och när det gäller just Nilsson så fick han inte, som i princip alla andra som spelat ungdomsmästerskap på sommaren, en rehabperiod under mästerskapsuppehållet i januari. Nej, i stället spelade han sex matcher i sitt debutmästerskap på seniornivå på 12 dagar där han också hade en ganska tung roll.

Nu väntar seriespel, OS-kval, sex europamatcher med YIF, slutspel och playoff till VM innan Nilsson kan ta ledigt i mitten av juni. Det är nästan en omänsklig belastning för en 19-åring. Sen får han vara hur mogen och supertalangfull som helst.

UVM, tung roll i elitserien, EM, OS-kval, europacupspel, slutspel, VM-playoff… som 19-årig. Har någon elitseriespelare genomfört en sådan säsong någon gång?

Jag är orolig för Nilsson, helt enkelt. Jag fruktar en skada som följd i vår.

Vad kan YIF göra? Landslaget? Förbundet?

***

Arenaboomen så.

Artikeln:

I kväll spelas första elitseriematchen i Ystad Arena: toppmötet YIF-Kristianstad.
Med den nya arenan tror Svensk Elithandbolls vd att Ystads IF ska kunna ta upp kampen på allvar med flaggskeppet Kristianstad.
– Man har alla förutsättningar nu, säger Peter Gentzel.

Handbollsmeckat Ystad har äntligen fått en ny arena efter 42 år i Österporthallen, eller ”radonrucklet” som den kallats de senaste åren.
I kväll spelas den första elitseriematchen i Sveriges nyaste idrottsarena och det blir ett toppmöte direkt: YIF-Kristianstad.
Det råder en mindre arenaboom i handbollens elitserie just nu: Sävehofs nya arena står klar i september, Guifs om drygt ett år och tanken är att Karlskrona ska ha en ny handbollsarena klar 2019.
Då kommer alla de klassiska handbollsstäderna i Sverige ståta med moderna arenor.
– Det ser riktigt bra ut. Nästa steg är att fylla dem också, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.
– Det skapar bättre förutsättningar för klubbarna, möjligheter till bättre arrangemang runt matcherna. Åskådare, sponsorer och media i dag blir allt kräsnare.
Sorgebarnet är storstäderna där klubbarna spelar i arenor som är 36 år eller äldre.
– Det hade varit önskvärt med lagom anpassade arenor för handboll i Stockholm och Göteborg, arenor som tar 4000-5000 åskådare, som Partilles nya arena där man sedan kan skärma och av och ta ner kapaciteten till hälften.
IFK Ystad, som toppar allsvenskan, har redan hunnit spela en match i Ystad Arena. Med en kapacitet på 2500 åskådare blir den mindre än de andra elitseriearenorna som byggts under 2000-talet.
– Det är en lagom storlek och den ser fantastiskt fin ut, säger Gentzel.
Men en ny arena betyder inte allt, har vi sett?
– Så är det. Vi har två extremer i Kristianstad och Halmstad. Men vi skapar förutsättningarna och det gäller att utnyttja möjligheterna som kommer med en ny arena.
Gentzel tror att YIF, med hjälp av nya arenan, är närmast att ta upp kampen med svensk handbolls flaggskepp Kristianstad.
– Ja, de har bra organisation, bra styrelse, bra ungdomsverksamhet och god ekonomi. Man har alla förutsättningar nu. Det kommer Sävehof också få. Risken är att de här tre samt Alingsås blir de fyra stora.
Att de rycker ifrån de andra?
– Så är det, absolut, säger Gentzel.

Genomgången:

NYA

Alingsås
Arena: Estrad Alingsås.
Byggd: 2013.
Kapacitet: 2800.
Publiksnitt: 1663.
Kommentar: Hade fram till Ystad Arena stod klar den nyaste arenan – som blivit en succé.

Ystads IF
Arena: Ystad Arena.
Byggd: 2016.
Kapacitet: 2500.
Publiksnitt: 1737 (i Österporthallen).
Kommentar: Handbollsmeckat Ystad har väntat länge. Nu byts ”radonrucklet” Österporthallen mot idrotts-Sveriges modernaste arena.

MODERNA

Drott
Arena: Halmstad Arena.
Byggd: 2009.
Kapacitet: 3800.
Publiksnitt: 847.
Kommentar: Den nya arenan rankas som en av de främsta men blev aldrig något lyft för Drott, varken sportsligt eller kommersiellt. Överdimensionerad för 2010-talets Drott.

Kristianstad
Arena: Kristianstad Arena.
Byggd: 2010.
Kapacitet: 5100.
Publiksnitt: 4908.
Kommentar: Den är inte splitterny längre man har blivit en total succé på alla sätt. Vid vissa matcher hade man nog önskat att den varit lite större.

Lugi
Arena: Sparbanken Skåne Arena.
Byggd: 2008.
Kapacitet: 3500.
Publiksnitt: 1748.
Kommentar: Fick snabbt öknamnet ”Biblioteket” för att Lugipubliken är så tyst. Känns oftast lite för stor när Lugi spelar i elitserien.

Skövde
Arena: Arena Skövde.
Byggd: 2001 (utbyggd 2009).
Kapacitet: 2516.
Publiksnitt: 1603.
Kommentar: Först ut med ny, modern arena av elitserielagen på 2000-talet. Har ett imponerade publiksnitt med tanke på kräftgången i serien.

NYA PÅ GÅNG

Sävehof
Arena: Partillebohallen.
Byggd: 1967 (ombyggd 1999).
Kapacitet: 2000.
Publiksnitt: 1185.
Kommentar: Nästa säsong flyttar Sävehof in i nya Partille Arena och man har utlovat en storsatsning sportsligt, inte minst på herrsidan. Kommer få kapacitet på 4000 åskådare men övre sektionerna ska enkelt kunna skärmas av så det blir plats för cirka 2000 i ”vardagen”.

Guif
Arena: Eskilstuna Sporthall.
Byggd: 1955.
Kapacitet: 2600.
Publiksnitt: 1345.
Kommentar: Efter sju sorger och åtta bedrövelser kommer handbollsstaden Eskilstuna äntligen stå med ny arena våren 2017 med troligen 3800 sittplatser. Men bygget synkar inte med rivningen av gamla sporthallen så Guif spelar i ett industriområde nästa säsong.

Karlskrona 
Arena: Karlskrona idrottshall.
Byggd: 1962.
Kapacitet: 1500.
Publiksnitt: 1355.
Kommentar: Ny arena är klubbad och det senaste budet är att den ska stå klar 2019, bredvid gamla idrottshallen på den plats där Östersjöhallen nu finns.

GAMLA

Aranäs
Arena: Aranäshallen.
Byggd: 1968.
Kapacitet: 1570.
Publiksnitt: 968.
Kommentar: Spelar med dispens i elitserien på grund av arenan. Var förvisade till ishallen under en period senast man var uppe i elitserien. Diskussioner pågår om ny arena men inget händer. Simhall prioriteras av kommunen.

Hammarby
Arena: Eriksdalshallen.
Byggd: 1938 (renoverad 2006).
Kapacitet: 2600.
Publiksnitt: 1394.
Kommentar: Bajen verkar få fortsätta hålla till i klassiska och k-märkta – men omoderna – Eriksdalshallen.

 

Malmö 
Arena: Baltiska hallen.
Byggd: 1964.
Kapacitet: 4000.
Publiksnitt: 1086.
Kommentar: Det här var motsvarigheten till dagens Kristianstad Arena i början av 1970-talet. Då var det handbollsfeber och lapp på luckan. Fullsatt är den fantastiskt intim men Malmö är ingen handbollsstad längre och nu känns den mest ödslig.

Redbergslid
Arena: Lisbergshallen.
Byggd: 1980.
Kapacitet: 2000.
Publiksnitt: 964.
Kommentar: Lisebergshallen rivs tidigast i december 2017 men RIK räknar med att kunna spela två hela säsonger till. Sedan har man ingen aning om vad som händer.

Ricoh
Arena: Solnahallen.
Byggd: 1983.
Kapacitet: 1700.
Publiksnitt: 754.
Kommentar: Det finns inga storslagna planer för Ricoh. Man kommer fortsätta spela i gamla Solnahallen inom överskådlig framtid.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB