Ahlm-podden, överledarvikarien och svenska nackdelen i OS-kvalet
avEn dag försenad, men nu är den ute för lyssning på de vanliga ställena: podden med Johanna Ahlm.
Hon har spelat sju år i världens bästa liga och är en av blott två svenskor som vunnit damernas Champions League.
Hon debuterade i landslaget för elva år sedan och har spelat två OS, tre VM och fyra EM
Inför helgens OS-kvalrysare gästades podden av en 28-årig veteran – Johanna Ahlm.
Fyra dagar efter besöket hemma hos Ulf Schefvert åkte podden till östra Skåne igen för att träffa Johanna Ahlm mitt under uppladdningen i Kristianstad inför det avgörande OS-kvalet i helgen.
Ahlm är en av två spelare i dagens landslag som varit med om ett (lyckat) OS-kval tidigare – i Leipzig 2008. Den andra är Linnea Torstenson.
Det blev 45 minuter där vi bland annat får höra Ahlm om…
…OS-kvalet förstås.
…den spridda uppfattningen att det är spelarna som avsätter förbundskaptenerna i det här laget.
…hur hon föddes in i handbollen.
…när hon började lipa för att hon skrevs in i laget i sitt första mästerskap.
…vad som behöver bli bättre jämfört med VM för att Sverige ska ta OS-platsen.
…varför hon väljer att flytta hem till Sävehof till sommaren.
…Sävehofs nya satsning.
…utbildningen hon påbörjat parallellt med proffskarriären.
…sina unika ”r”.
…rollen som hjälpgumma i landslaget under många år.
…roligaste åren i Danmark.
…finländaren som är den tränare som betytt mest för henne.
…hur Ulf Schefverts träningsfilosofi hade skapat spelaruppror i dagens landslag.
***
Sverige saknar en överledare i OS-kvalet i Ryssland. Landslagschefen Lasse Tjernberg har nämligen blivit sjuk. Men presschefen Daniel Vandor, döpt till ”nån Handbollsgök” av Charlie Sjöstrand i en annan handbollspodd, verkar gå in som vikarie och briljerade direkt på Kastrup. Blixtsnabbt styrde han upp en vip-kö för laget till incheckningen.
***
Jag twittrade i går att herrarna inte kommer att spela någon träningsmatch inför OS-kvalet. Både Norge och Danmark hörde av sig om att spela ett genrep men förbundskaptenerna pratade med några av spelarna som menade att det var bättre att träna då belastningen under den här tiden på säsongen är så tung.
Tydligen tolkade någon eller några detta som att spelarna kanske hade gått och blivit bekväma.
Trött man blir.
För i mina ögon låter det väldigt vettigt att inte trycka in en träningslandskamp när man är har fyra dagars uppladdning innan man spelar tre matcher på tre dagar. Dessutom möter man Iran i första matchen och det kan nog betraktas som något av en uppvärmning inför det som komma skall.
Norska och danska ligan stänger däremot nästan en vecka tidigare än den svenska, som spelar ända fram till dagen före (2/4) Blågult samlas (3/4), så de ligger samlade längre. Nu behöver inte Tyskland OS-kvala i kraft av EM-guldet men Bundesliga hade ändå planerat ett OS-kval och tar därför också paus en vecka tidigare än elitserien. Således möts Danmark och Tyskland i en träningslandskamp den 1/4 redan innan Sverige hunnit samlas. Norge möter Island två gånger men i den första lär inte de norska landslagsspelarna från elitserien kunna vara med.
Hur är det med Sveriges konkurrenter i OS-kvalet då? Jo, de får också fler dagar ihop än Sverige. Spanska och franska (där flera av slovenerna spelar) ligorna stänger redan onsdagen den 30/3 (mot söndagen den 2/4 för elitserien). Den slovenska ligan tar paus en vecka tidigare än elitserien.
Spanien och Slovenien har alltså en fördel där gentemot Olssons och Lindgrens gäng.