Startsida / Inlägg

Tidernas 15 bästa, Drott gav upp, maktförskjutning i dameliten…

av Johan Flinck

Det har ju gått ett par månader nu och artikeln går knappt att hitta på vår sajt. Därför vågar jag ge mig på att här i bloggen publicera den tidigare plusinlåsta listan över Sveriges 15 bästa spelare genom tiderna som jag satte ihop i samband med EM med hjälp av en härlig samling experter och ärrade journalister.

Ni hittar den lite längre ner här.

***

Hur ska det gå för Drott?

Den frågan är för mig än mer befogad efter att fått höra följande från en källa som är både insatt och väldigt sällan har fel (fick veta det i lördags i samband med elitlicensdomen):

Drott gav uppenbarligen upp tidigt. Sket i att lämna in delårsrapport och handlingsplan både 31/12 och 29/2, svarade inte på mejl från liganämnden. Kom in med något i går, det vill säga efter att beslut var fattat.

***

Het kvalmatch dömdes av sonen till ena lagets ordförande.

Ja, det skedde i Sverige. I handbolls-Sverige.

***

@runemyr på twitter med intressant reflektion:

Damelit 13/14: 4 lag från Gbg och 3 från Sthlm 16/17: 2 från Gbg och 1 från Sthlm. Kartan ritas om en del…

***

Med det sagt så säger vi förstås grattis till Boden.

***

Vilka är Sveriges bästa handbollsspelare på herrsidan genom tiderna?
Sportbladet bestämde sig för att reda ut det en gång för alla i samband med EM – även om det egentligen är omöjligt att jämföra olika generationer.
Vi bad sex experter och sex ärrade handbollsjournalister som varit med i decennier ta ut vars en topp-10-lista.
Därefter satte vi poäng: ettan fick tio poäng, tvåan nio och så vidare.
Vi slog ihop alla poäng och gjorde en lista på de 15 spelare som fått flest.
Men det här är bara början. Nu är det upp till er läsare att ta det vidare – begrunda, diskutera och tyck till.

1. Magnus Wislander
Poäng: 109.
Född: 22 februari 1964.
Position: Mittnio/mittsex.
Landslagstid: 1985-2004.
Utsedd till 1900-talets bäste spelare i världen och etta här också – förstås. Oerhört allround tvåvägsspelare som, när han var en bra bit över 30, gick från att vara världens kanske bästa mittnia till att bli en av världens bästa linjespelare. I dag tränare i RIK, vilket han varit sedan han lade av.

2. Stefan Lövgren
Poäng: 99.
Född: 21 december 1970.
Position: Mittnio.
Landslagstid: 1993-2006.
Tomas Svensson brukar säga att Lövgren är den bäste som aldrig utsågs till världens bäste. Född ledare på och utanför plan. Fältherren när Bengan Boys var som allra bäst kring millennieskiftet. Lika given tvåa här som Wislander är etta. I dag vd för Svenska handbollslandslaget AB.

3. Tomas Svensson
Poäng: 70.
Född: 15 februari 1968.
Position: Målvakt.
Landslagstid: 1988-2008.
Debuterade i elitserien redan som 15-åring och det blev 20 år i landslaget och totalt 29 år i elithandbollen. Stod i Barcelonas ”Dream Team” och vann sex Champions League-titlar i rad. Utsedd till målvakt i Champions Leagues officiella all star-lag genom tiderna. I dag tränare i Magdeburg och målvaktstränare i danska landslaget.

4. Magnus Andersson
Poäng: 68.
Född: 17 maj 1966.
Position: Mittnio.
Landslagstid: 1988-2003.
Troligen Sveriges främste playmaker genom tiderna. Lyfte alla runt sig med sitt spelsinne, kreativitet, smartness och passningar. I dag tränare i tyska Göppingen.

5. Mats Olsson
Poäng: 50.
Född: 12 januari 1960.
Position: Målvakt.
Landslagstid: 1979-97.
Rankas som en av världens bästa målvakter genom tiderna. Den ende som var med hela vägen från landslagets tunga tid i slutet av 1970-talet till Bengan Boys-epoken långt in på 1990-talet. Förste svensk att vinna Champions League (f d Europacupen) – 1994. Högt aktad målvaktsinstruktör i dag. Legat bakom den fantastiska norska målvaktstraditionen på damsidan och är också målvaktstränare i svenska herrlandslaget.

6. Lennart Eriksson
Poäng: 38.
Född: 2 februari 1944.
Position: Vänsternio.
Landslagstid: 1965-74.
Sveriges stora stjärna i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Elegant vänsternio med stort spelsinne och en av de första med ”curveskottet” som i dag dansken Mikkel Hansen tagit till en ny nivå. Tog fem SM-guld med Hellas och togs ut i världslaget 1969. Hade svenska spelare bara blivit proffs på den tiden hade Eriksson garanterat varit stekhet hos Europas storklubbar.

7. Staffan Olsson
Poäng: 37.
Född: 26 mars 1964.
Position: Högernio.
Landslagstid: 1986-2004.
Sveriges främsta högernia genom tiderna (ihop med Kim Andersson). Lirare, skytt och framspelare som utvecklades till en högklassig försvarsspelare i slutet av karriären. Spelade ofta med små marginaler, vilket gjorde honom till lite av hackkyckling i början av Bengan Boys-epoken. I dag förbundskapten för svenska landslaget och assisterande tränare i Paris SG.

8. Peter Gentzel
Poäng: 25.
Född: 12 oktober 1968.
Position: Målvakt.
Landslagstid: 1992-2009.
Hade betraktats som landets bäste målvakt genom tiderna i de flesta andra handbollsnationer. Men den osannolika konkurrensen gör att han ”bara” rankas som trea här. Lite av en ”late bloomer” som levde mycket på sitt spel- och bollsinne. Vann Champions League med Kiel som 41-åring. I dag vd för Svensk Elithandboll.

9. Kim Andersson
Poäng: 22.
Född: 21 augusti 1982.
Position: Högernio.
Landslagstid: 2002-2015.
Tog över efter Staffan Olsson både i landslaget och Kiel. Sveriges bäste spelare och stora stjärna de senaste tio åren. Både bombskytt och briljant framspelare. Utsågs till Bundesligas bäste 2012 och ledde Sverige till OS-silver två månader senare. Spelar i dag i Ystads IF.

Ola Lindgren
Poäng: 22.
Född: 29 februari 1964.
Position: Vänsternia/försvarsspecialist.
Landslagstid: 1986-2003.
Den tredje ur den berömda 64-generationen på topp-tio. Avgjorde VM-finalen 1990 med sitt distansskott stolpe-stolpe-in. Gick sedan från att vara niometersskytt till att bli försvarsspecialist, där han rankades som en av världens absolut bästa kring millennieskiftet. Den förste av Bengan Boys som blev elittränare. I dag förbundskapten för svenska landslaget och tränare i Kristianstad.

11. Erik Hajas
Poäng: 21.
Född: 16 september 1962.
Position: Vänsterkant.
Landslagstid: 1984-1997.
Blixtsnabb vänstersexa som kontrade in hundratals mål för Sverige. Men kunde göra mål varifrån som helst, vilket han bevisade i elitserien där han blev skyttekung sex gånger. Inte så spektakulär men oerhört effektiv. Jobbar i dag som brandman.

12. Per Carlén
Poäng: 20.
Född: 19 november 1960.
Position: Mittsex.
Landslagstid: 1982-1996.
Lagkapten under första halvan av Bengan Boys-epoken. Ledare, spjuver, fysmonster och viljemänniska i samma värmländska paket. I dag förbundskapten i Israel.

13. Ljubomir Vranjes
Poäng: 19.
Född: 3 oktober 1973.
Position: Mittnio.
Landslagstid: 1996-2006.
Upphävde handbollens naturlagar då han var 166 centimeter kort men ändå niometersspelare. Hade en, framför allt för sin egen kropp, hänsynslös spelstil. En enorm offervilja, fin blick för spelet och härlig bollkänsla gjorde honom till världsspelare. I dag sportchef och tränare i Flensburg, där han blev den förste svenske tränaren att vinna herrarnas Champions League.

14. Sten Åkerstedt
Poäng: 14.
Född: 1 september 1926 (död 10 december 1983).
Position: Mittnio.
Landslagstid: 1945-61.
Elegant tekniker med fantastiskt spelsinne på mittnio. Var en av de största på 1950-talet under RIK:s första storhetstid och när Sverige tog sitt första VM-guld 1954. Spelade 180 seriematcher i rad – tio år i obruten följd 1945-55.

15. Björn Jilsén
Poäng: 10.
Född: 8 januari 1959.
Position: Vänsternio.
Landslagstid: 1982-91.
Den stora stjärnan, och en av de mest drivande, i landslaget när grunden till Bengan Boys-epoken lades med förbundskaptenen Roger Carlsson i mitten av 1980-talet. Hade ett av tidernas bästa skott i svensk handboll och blev skyttekung i OS 1984. Har det högsta målsnittet i landslagshistorien: 5,06 (957 mål på 189 landskamper). I dag ledarskapskonsult i näringslivet.

***

De här ingick i juryn:

Experterna:
Kent-Harry Andersson, Sportbladets handbollspodd
Tomas Axnér, TV4
Martin Frändesjö, Viasat
Claes Hellgren, Viasat
Magnus Grahn, SVT
Per Johansson, Kanal 5

Journalisterna:
Cege Berglund, f d Göteborgs-Posten
Jan Gustafson, f d Sydsvenskan
Jörgen Andersson, f d Hallandsposten
Kjell-Ove Andersson, f d GT
Stefan Alfelt, Sportbladet
Per Kahl, Radiosporten

***

Knäcket med Wislander:

WROCLAW. Magnus Wislander är för första gången tillbaka i hallen där han debuterade i landslaget för 31 år sen – EM-arenan i Wroclaw.
Han är det som Sveriges bäste genom tiderna.
Det tycker i varje fall Sportbladets tunga 12-mannajury.
– Man brukar väl säga att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad, säger Wislander.

Vranjes, Lindgren, Kim, ”Bobban”, ”Böna”, Staffan, Wislander, Lövgren, Carlén, Gentzel…
Sverige har en stolt handbollshistoria och storspelarna har varit många genom åren.
Men vilka är egentligen de allra bästa?
Det är förstås en omöjlighet att jämföra olika generationer – egentligen. Men Sportbladet bestämde sig ändå för att försöka reda ut det en gång för alla. Vi bad sex experter och sex ärrade handbollsjournalister som varit med i decennier sätta ihop en varsin topp-10-lista.
Därefter slog ihop alla listor och rankade de 15 spelare som fått flest.
Ettan är nog rätt väntad – Magnus Wislander, som utsågs till århundradets spelare i världen 1999 av det internationella handbollsförbundet.
– Det hade varit jobbigt, om vi bortser från de senaste 15 åren, att bli tvåa på den här listan med tanke på att jag var etta på den i världen, om jag nu kan säga så och ändå låta ödmjuk, ler Wislander.
Du är inte förvånad?
– Jag blir alltid förvånad över sådana här saker. – Man brukar väl säga att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad.
51-åringen är på plats på EM i Wroclaw som Radiosportens expert. Det var här, i arenan Hala Stulecia, allting började egentligen.
– Jag gjorde min första landskamp här, 1985 mot Sovjetunionen i Baltic cup. Men jag gjorde ett felaktigt byte direkt och fick börja med sitta utvisad två minuter, haha.
Det skulle bli ytterligare 383 landskamper och 1185 mål (ingen svensk har gjort fler mål eller landskamper) under 19 år och 13 medaljer i OS. VM och EM.
Juryn har gjort rätt val?
– Det är ingen som spelat så lång tid i landslaget som jag har gjort och ingen har klarat av att spela på så många olika positioner. Så det är nog mer en jämnhet än en topprestation som är utslagsgivande.
Vem tror du är tvåa?
– Jag kan tänka mig att det är Stefan Lövgren eller Magnus Andersson.
Lövgren är helt rätt. Han är överlägsen tvåa till och med. Andersson är fyra.
Sportbladet ger Wislander hela listan.
Vad säger du om den?
– Man kan sätta vilket namn som helst av alla som var med under min tid. Sedan har jag svårt att uttala mig om Åkerstedt och Lennart Eriksson, som jag inte sett spela. Staffan hade kunnat vara lite högre med tanke på hur viktig han var för ett lag. Och en kille som Pierre Thorsson presterade väldigt bra under några mästerskap. Jag hade nog hållit Björn Jilsén lite högre, Han var väldigt viktig för hela uppbyggnaden av den epok som följde sedan.
Kim Andersson är den enda från efter Bengan Boys-epoken som går in på topp-15?
– Han har tyvärr hamnat lite i bakvattnet på grund av att landslaget som helhet inte presterade under hans år. Individuellt har han varit otroligt bra under en tioårsperiod. En komplett spelare.
Vem har störst potential i det här EM-laget att gå in på en sån här lista om vi gör om den om 20 år?
– Mattias Andersson har varit mycket bra under lång tid. Men då snackar vi inte så långt fram med tanke på hans ålder. Det man hoppas på är att Lukas Nilsson ska kunna bli den som ska blomma ut, gärna redan denna veckan. Det är det man får hoppas och kan tro på.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB