Räcker detta?

av Johan Flinck

Svensk seger
Men räcker det?
Nu får man bara förlora med ett max två mål mot Spanien (två mål alltså då man i så fall har gjort fler mål än Spanien i inbördes möten).
Sverige inledde annars nästintill perfekt.
Lukas Nilsson presenterade sig tidigt.
Efter sju minuter hade man gjort tre kontringsmål och gått fram till en 4-1-ledning.
Kim Andersson stänkte in en underarmsprojektil i närmsta krysset som nästan fick taket på Malmö Arena att lyfta. (Det var VM 2011-klass på publiken.)
Jim Gottfridsson 8-5 med exakt det skott han hade beskrivit i dagens tidning och som funkade så bra när han knäckte slovenerna för ett år sedan: avstämt mitt i stegisättningen och runt öronen på försvararen.
Slovenien försökte gå upp i ett utgrupperat försvar. Men det paralyserade inte Sverige på samma sätt som i EM-premiären. Med Kim & Jim på plan får det svenska anfallsspelet ett helt annat lugn.
Efter en kvart byttes gårdagens målvaktshjälte, Skof, ut.
Sista sex minuterna av första halvlek utbröt rena utvisningsorgien och Sverige drog ifrån till 12-6. Men sista 75 sekunderna lyckades slovenerna göra tre raka mål, varav ett par kändes lite onödiga.
Men tremålsöverläget (12-9) i paus byggdes framför allt, och än en gång, av ett ramstarkt 6-0-försvar.
Bästa beviset på det är att det dröjde till 28.43 innan slovenerna lyckades göra ett spelmål i uppställt spel 6-mot-6.
Slovenerna kom in stärkta av sin avslutande minut i första halvlek och redan efter ett par minuter hade man riktig kontakt (11-12) för att sedan kvittera (14-14).
Sedan följdes lagen åt … Två bra försvar höll nere målen från niometer åt båda håll och de flesta mål kom från sex- och sjumeter.
Framåt fortsatte Gottfridsson glänsa och Andreas ”Stycket” Nilsson hade bitvis julafton på niometer (med god hjälp av Gottfridsson och lite Andersson) men Kim Andersson höll ofta inne skottet och tog mycket plats från de andra inåt i banan – i 20 minuter av andra. Sedan klev han fram och gjorde tre viktiga mål i slutet.
Med drygt fyra minuter kvar hade Niclas Ekberg straff till 24-21 men Skof räddade.
Hastigt, men mindre lustigt, hade slovenerna kvitterat till 23-23 och när klockan stod på 27.40 visades Tobias Karlsson ut och slovensk seger hängde i luften.
Men Sverige lyckades vinna utvisningen efter att Andersson smällt dit 24-23 när domaren hade armen uppe i en varning för passivt spel.

Slovenien är för övrigt klara för OS redan (förutsatt att man slår Iran).