Startsida / Inlägg

Sluta fega, klubbar

av Johan Flinck

Har skrivit en tyckare inför elitlicensdomen i morgon:

Alla klubbar fick elitlicens inför säsongen.
Sedan dess har tre klubbar tvingat spelarna att gå ner i lön mitt under säsongen.
Farsen måste få ett slut och klubbarna sluta fega.
Lägg korten på bordet – om inte annat för spelarnas skull.

I morgon lördag kommer liganämndens beslut om vilka klubbar som får elitlicens nästa säsong.
Drott har redan spelat sig ur elitserien (för första gången sedan 1968) så liganämnden slipper degradera krisklubben.
Skövde och Guif borde ligga risigt till med tanke på alla rapporter i vinter om hur illa ställt det är i de båda klubbarna och att man tvingat spelarna att gå ner i lön för att överleva.
Men som vanligt får väl alla klubbar sin elitlicens bara de lovar att bättra sig.
En enda gång under sina tio år har liganämnden sparkat ur en klubb ur elitserien: Aranäs 2013.
Inför förra säsongen gav man H43 elitlicens. Ett halvår senare hade klubben gått i konkurs och dragit sig ur elitserien.
Nu är de ekonomiska kraven i elitlicensen väldigt generösa men den känns i dagsläget helt tandlös när klubbar som Skövde, Guif och (framför allt) Drott kunde få elitlicens inför årets säsong. Eller H43 inför förra säsongen för den delen.
Tyvärr får vi inte veta hur det gick till. När pengarna blir allt viktigare och mer avgörande inom handbollen, precis som inom all elitidrott, skruvar klubbarna bara åt locket än mer.
***
Varje vår redovisar fotbollförbundet samtliga elitklubbars ekonomi i ett dokument som de lägger upp på sin hemsida, fritt att läsa för alla och en var. Där hittar vi nyckeltalen i respektive klubbs ekonomi samt tabeller, jämförelser och analyser.
I svensk handboll är allt detta hemligstämplat.
Jag kräver inga tabeller och analyser, dem kan jag själv göra, men varför kan vi inte få veta några nyckeltal som omsättning, resultat, eget kapital och lönekostnad för a-laget i elitserieklubbarna? Klubbarna redovisar nämligen den här typen av siffror till Svensk Elithandboll (SEH) varje år.
Jag försökte mig på en sammanställning för 2,5 år sedan men det är bara att erkänna att den haltade en hel del då vissa klubbar vägrade ge mig annat än ett år gamla uppgifter och det rådde en osäkerhet om alla definierade till exempel lönekostnader för a-laget på samma sätt.
Det är inte liganämnden eller svenska handbollsförbundet som bestämt att det ska vara hemligstämplat. Det har klubbarna själva gjort.
Sedan två-tre år pratar jag med SEH:s vd Peter Gentzel om detta inför varje säsong. Han vill ha transparens men klubbarna säger nej.
– Det är en process vi försöker driva så fort det går. Det skulle förenkla för alla, sa Gentzel till mig i höstas.
När jag kollade av med honom häromdagen hade ingenting hänt.
Men med tanke på hur det sett ut på allt för många håll i vinter så är det dags för klubbarna att sluta fega.
Lägg korten på bordet, om inte annat för spelarnas skull. Det är ju framför allt dem ni lurar. Ni får dem att skriva på kontrakt som ni sedan inte kan uppfylla. Låt oss få se de nyckeltal som ni redovisar för SEH så vi, och inte minst spelarna, slipper de här chockbeskeden mitt under säsongen, som i fjol med H43 eller i år om att spelare inte får ut sina löner eller tvingas skära i dem för att klubben ska överleva.
Dessutom skulle transparensen ha en självsanerande effekt när alla vet hur det ligger till. Då slipper vi orimliga glädjebudgetar antagna i slutna styrelserum.
Nästa säsong ska elitserien vara en proffsliga enligt överenskomna visionen från 2011. Vi vet att det inte kommer att bli så, ur någon aspekt eller hur vi än räknar.
Men lite proffsighet kan vi väl i alla fall kräva av klubbarna? Det är dags att tvätta byken nu.

***

Viktor Östlund är ett stort frågetecken inför OS-kvalet nästa helg. Men tydligen ska han vara med när laget samlas i Ystad på måndag. Guif lär inte vara så pigga på att han ska spela, hör jag.

***

Räknar med att spela in en ny podd nästa vecka i Ystad med någon ur herrlandslaget. Kent-Harry är tyvärr inte hemma. Han är med Norge i Danmark för OS-kval är.

***

Nathalie Hagman överlägset framröstad som årets spelare i danska ligan. Kul!

***

Johanna Westberg lämnade in sin OS-ansökan till Helle Thomsen i onsdags när hon gjorde elva mål då Randers besegrade Thomsens Midtjylland i den sista omgången med  28-27. Johanna Ahlm i Midtjylland satte nio strutar i matchen.

***

Ni missade väl inte Bodenbonanzan på Sportbladet i veckan?

Jag gjorde ett knäck med sensationscomebackande Teresa Utkovic efter första kvalsegern mot Önnered och kollega Tholén följde nästa dag piggt upp med ett (plusinlåst) dokument om framgångssagan.

Det här gillar man ju (citat med sexmetersspelaren Annica Ölen från dokumentet):

– I går till matchen hade vi till och med bilkö i Boden, det har vi nog aldrig sett här tidigare. Det är något man bara sett när man varit i Stockholm … Det säger en del om hur stort det här är.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB