Startsida / Inlägg

En 25-årig institution går i graven

av Johan Flinck

I söndags var det domarnas fel (se hans twitter) och dagen efter berodde det på skadorna. Och det vetefan om inte Jörgen Hansson, klubbchef i Ystads IF, till och med får det till att det var lite mitt fel också att hans förening åkte ur slutspelet.

Ni läser klubbchefens, av bitterhet osande, analys om varför YIF åkte ur elitserien här.

Och jag konstaterar att Hansson läser min text om vinnarkultur som Helge Fossmo läste Bibeln (tack, Simon Bank, för den formuleringen).

Det är klart att det finns en förklaring, bortförklaring och ursäkt till varje enskilt, skånskt misslyckande i slutspelen genom tiderna. Det jag försöker hitta är en gemensam nämnare och jag håller fast vid att jag är något på spåren.

Man kan ju inte låta bli att undra efter Hanssons analys: var finns självrannsakan? Förhoppningsvis är den större i laget och hos staben än hos klubbchefen, annars är YIF illa ute.

***

Hansson kritiserade att domarna i Alingsås-YIF i söndags var från Västsverige. Grejen är att 3,5 av de fyra domarpar som är kvar så här långt fram är från Västsverige.

Vi kan med andra ord konstatera att det saknas vinnarkultur också i den skånska domarkåren.

Det sista var ett skämt.

***

På tal om domare: en institution i svensk elithandboll har gått i graven. Patrick Håkansson och Maths Nilsson gjorde sin sista match i söndags efter 25 år i elitserien.

Den 25 september 1991 gjorde han man sin första:

Protokoll

Tack, Daniel Vandor, för informationen och protokollet.

Vi noterar för övrigt Jerry Hallbäcks tre utvisningar i ett derby som för övrigt verkar ha varit ganska snällt – och som slutade 15-12(!) efter att Sävehof släppt in fyra mål(!) i första halvlek.

Jag har generellt dålig koll på våra domare och har aldrig varit särskilt intresserad av att älta domarinsatser i mitt jobb. Men jag har förstått att Håkansson/Nilsson av många spelare genom åren uppskattats för att man kunnat ha en dialog med dem.

Så: tack för de här åren, Patrik & Maths.

UPPDATERING: Har fått några reaktioner om att Håkansson/Nilsson inte alls var lätta att snacka om, tvärtom i stället. Som sagt: jag har dålig koll själv och vidarebefordrade bara något jag hade hört – i all välmening men kanske skulle ha grundat det bättre. Men det är väl som med alla domare: omtyckta av några och mindre omtyckta av andra. Vi kan väl i alla fall konstatera att det är en institution som tackar för sig.

***

Simon Bank undrade varför man får världens största trattkantarell när man vinner Champions League i handboll.

En annan kollega, Patrik Sjögren, twittrade:

Skärmavbild 2016-05-10 kl. 06.13.14

Båda har en poäng.

***

22 maj: Aggefors vs Kristianstad.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB