Startsida / Inlägg

Så går Kim & Co vidare till kvarten

av Johan Flinck

Gameday – för åttonde dagen i rad.

Inga mellandagar på ett OS.

Sverige-Polen och det är som Stefan Lövgren sa till mig i går när jag frågade hur han såg på möjligheterna att gå vidare:

– Just nu handlar det inte om möjligheten att gå vidare utan nu är det vår förbannade skyldighet att komma upp på banan igen och prestera bra. Vad det räcker till i slutändan i den enskilda matchen eller i turneringen känns faktiskt sekundärt i det här läget.

Det är förstås så de måste tänka. Det finns inget annat. Prestationen och hedern. Resultatet får komma i andra hand.

Men kommer Sverige upp i nivå och har 100-procentig attityd så kan man mycket väl slå Polen – och Brasilien. Och tittar vi på vilka resultat Sverige behöver ha med sig då för att nå en kvart så har faktiskt större under skett. Under EM kändes vägen till en OS-kvalplats ett tag längre än så här.

Då gäller det att ha två lag bakom sig, mest troligt Egypten och Polen.

Egypten ska då förlora mot Brasilien i dag och Tyskland i sista.

Och Polen ska förutom förlusten i dag mot Sverige inkassera en torsk mot Slovenien i sista matchen. På papperet fullt rimligt.

Skulle Egypten vinna över Brasilien i dag ”räcker det” att Sverige slår Brasilien i sista matchen (förutsatt att man slagit Polen i dag) plus att Polen förlorar sista mot Slovenien.

Men som sagt: först gäller det för att Sverige att över huvud taget mobilisera sig. Jag står fast vid det jag skrev efter förlusten mot Slovenien: om inte Sverige spelar bättre än vad man gjort så här långt tar man inte en poäng i OS.

***

Träffade Signell, Hagman och Gulldén på en liten pressträff i OS-byn i dag.

Hagman och Gulldén kom i röda, långärmade OS-tröjor som jag inte sett tidigare.

– Det är målvaktströjor. Vi har inga bra, långärmade träningströjor men så hade de skickat med en jäkla massa målvaktströjor som räcker till oss utespelare också, förklarade Hagman.

***

Danske och regerande mästartränaren i Bundesliga, Nikolaj Jacobsen har skrivit en mycket intressant kolumn på TV2 Danmarks sajt. Under rubriken ”Linjespelare, varför åker ni inte bara hem från OS” går han till attack mot alla avblåsningar för ”felaktiga” spärrar, som Jacobsen inte menar är felaktiga. Han tycker att linjespelarna är ”den nya handbollens största offer” då de knappt inte får spärra längre och att det snart blir omöjligt att vara en fysiskt stark linjespelare.

Han tvivlar också på att de nya bedömningarna i OS ska gälla också i till exempel Champions League då EHF inte brukar ha samma syn på domarnivån som IHF, vilket i fotboll skulle motsvara, menar Jacobsen, att man får glidtackla i VM men inte i EM.

Är detta en förklaring till att Andreas Nilsson och Jesper Nielsen, onekligen två storvuxna, fysiska mittsexor, haft problem i detta OS?

***

I samband med OS har NBC, den amerikanske tv-jätten, rankat OS värsta jobb. Toppar gör handbollsmålvakt. Jag tog ett snack med Appelgren och Andersson om det där. Tajmingen kändes rätt när man i kväll ställs mot spelaren med världens kanske hårdaste skott: Karol Bielecki.

***

Signell rättade mig i dag på en viktig punkt: Norge blir inte alls tvåa om man förlorar mot Rumänien, vilket jag skrev i gårdagens tyckare. Då blir Rumänien tvåa (vilket förvandling i så fall för Rydes gäng efter den inledningen och snacka om att vinna rätt matcher), Norge trea och Spanien fyra.

 

Spanien måste förresten slå Angola, annars ryker man. Igår trodde vi att de skulle vinna gruppen.

Älskar det här med att inbördes möten går före målskillnad (men observera att i de officiella tabellerna sorteras lagen efter målskillnad fram till efter sista matchen).

***

Trodde på Bojana Popovic i detta OS. Eller skrev i alla fall inför OS att hon skulle vara ”överraskande bra”.

 

Så fel jag hade.

Hon skulle aldrig låtit sig övertalas.

Montenegros damer är, tillsammans med Sveriges herrar, OS-handbollens största besvikelser så här långt. Men svenskarna har i alla fall chansen att rädda upp det fortfarande.

***

Publiken här asså.

När inte Brasilien eller Argentina spelar följer man ungefär samma mönster: det är rätt trist och dött i första halvlek. Sen i andra väntar åskådarna och ser vilka som ligger under och så håller de stenhårt på dem, till och med bär fram underdogen ibland. Sett det gång på gång.

***

Hjälpte kollegan Stefan Holm med ett tillägg/en faktaruta om de snabbaste bollsporterna på OS, alltså där bollen går som snabbast. På vilken plats tror ni handbollen hamnar bland tennis, fotboll, volleyboll, pingis och de andra bollsporterna? Svaret hittar ni här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB