Så var OS-genrepet
avDen första hela dagen i den olympiska handbollsfabriken börjar gå mot sitt slut.
Låt oss hugga in direkt på vad man sett och hört denna dag och vi börjar med det mest relevanta: damernas OS-genrep mot Spanien.
Gjorde en artikel efter matchen vinklad på att Linnea Torstenson kan gå för fullt lagom till OS efter att gått på mer eller mindre halvfart under hela säsongen med sitt sargade knä.
Vinkeln var kopplad till att Kim Andersson några timmar tidigare, efter herrarnas träning här i Rio (där jag för övrigt var ensam journalist), sagt att han nu kan gå för fullt efter efter sin knäskada i sommar. Ni läser mer om det här.
OS-genrepet på torsdagen blir för övrigt Kims första match på tre månader, sedan Ystad åkte ur i SM-semin mot Alingsås.
Herrarnas OS-genrep, ja. Det spelas inför lyckta dörrar. Varför läser ni här.
Men tillbaka till damernas genrep, som vi fick beskåda.
Sverige bjöd på både högt och lågt.
Bäst var Johanna Bundsens andra halvlek, då hon var 50-procentig och såg till att Sverige gick ikapp, förbi och vann.
Kontringarna kom igång i andra när försvarsspelet blev bättre och Bundsen tog de bollar som slank igenom.
Men försvarsspelet var inget vidare i första halvlek, framför allt inte i början av matchen. Det tyckte inte Henrik Signell, som predikar ett aggressivt och fysiskt försvar, heller som efter bara några minuter vrålade: ”För helvete, Sabbe och Linnea! Kliv upp nu!”.
Det fanns alltså fördelar med att det inte fanns någon ljudkuliss alls i den tomma arenan…
Isabelle Gulldén var också helt okej och Signell fortsätter plussa för Carin Strömberg, vilket jag köper.
Däremot kan man bli bekymrad över högersidan framåt om man tittar till genrepet. Nathalie Hagman spelade hela matchen, varav sista tio i första halvlek som nia. Då tog Michaela Ek hand om kanten. Angelica Wallén fick mest speltid på högernio av alternativen men utgick i andra halvlek med en lårkaka (ingen fara för premiären). Jacobsen gjorde ett par anfall där efter andrafaskontringar och Gulldén fick spela där en del i andra. Men varken Hagman, Ek eller Wallén imponerade på högersidan. Wallén visade i OS-kvalet vad hon kan göra som högernia men just nu känns det som att det krävs att Hagman levererar på hög nivå för att inte högernio ska bli Sveriges ömma punkt. Samtidigt kommer hon inte kunna spela där när Sverige har ett långt byte där så då försvinner en av halvlekarna.
Jamina Roberts bytte av Loui Sand en liten stund på vänstersex och är av allt att döma alternativet om Sand inte orkar i perioder.
Sverige startade med Filippa Idéhn i mål, Torstenson-Gulldén-Wallén på niometer samt Sand-Blohm-Hagman på sexmeter. Bakåt bytte Wallén och Jacobsen. Det där tror jag också blir förstauppställningen när OS inleds, förutom att Bundsen tar plats mellan stolparna då.
***
Nu spelar inte resultatet någon roll egentligen men det är klart att det alltid är skönt med en seger, dessutom mot en så pass bra motståndare. Men så säger man alltid – om man vunnit.
***
7-mot-6-spel? Fick vi inte se. Bara sex mot sex när Sverige hade en spelare utvisad – med rätt bra utdelning.
***
Danska herrarna tränade efter de svenska och jag pratade lite med de danska journalisterna. Det viktigaste var att Kasper Søndergaards vad skulle hålla för OS-spel då danskarna annars blir svaga på högernio. Vaden höll men i stället fick han en skada i andra benet och gick av träningen. Beslut kommer på torsdagen. Men de danska kollegerna sliter sitt hår just nu.
***
Kim Andersson och jag lämnade träningshallen sista av alla och mötte de första danska ledarna i dörren.
– Är det okej att gå in eller är det hemlig träning, frågade en av dem försiktigt när han tittade in.
– Vi har något väldigt speciellt på gång här. Man ser inte ens spelarna, log Andersson.
***
– Röde baronen! Tjena, hälsade Kim för övrigt när jag slog mig ner bredvid honom efter träningen.
***
Sent i tisdags skrev jag om att det inte blir någon regnbågsbindel för Tobias Karlsson i OS heller. IHF och EHF har nu ändrat i sitt reglemente och definitivt satt stopp för den omtalade bindeln i alla tävlingsmatcher. Sverige får nu bara använda den i vänskapslandskamper.
Johan Lövgren twittrade då en idé som inte är dum alls:
Ge Tobbe fanan under invigningen… På med bindeln!
***
Tror inte jag nämnt tisdagens andra knäck från Rio: ”Det enda kärleksparet i svenska OS-truppen”.
***
Ni missar väl inte Sportbladets OS-bibel? Finns i handeln nu. Bibelgänget har än en gång gjort ett fantastiskt jobb.
Måste ge kredd till handbollssidorna i slutet med mycket initierade kommenterar på alla svenska spelare, motståndarkoll och annat.
Nej, jag har förstås inte haft med dem att göra. Men jag hörde att Sebastian Sundberg dragit ett lass där. Snyggt jobbat hur som helst.
***
Landslagen har nya klippare under OS, med dubbla funktioner dessutom: Johan Ekengren, som egentligen är mental coach i herrlaget, hjälper grabbarna medan Peter Glas, damernas fystränare, bistår Signell och Janne Ekman med klippningen. Ekengren ska bytas av efter ett tag av ordinarie klipparen Ulf Nyström. Den sistnämnde är iväg på EM med sitt U20-landslag och det har ju verkligen inte gått något vidare. Nu ska man spela om platserna 13-16.
***
Hade ju en skön bild på Mats Olsson i förra inlägget. Den var från Tidningen Handboll 1984 och illustrerade en artikel om när Lugi var på resa på Kuba.
Jag måste ge er sista delen av den artikeln, skriven av en Åke Andrén-Sandberg, som uppenbarligen var med på resan och nog ingick i resesällskapet på något sätt.
Det här hade garanterat inte kunnat publiceras i dag:
***
För 29 år sedan såg de ut så här. Nu är de förbundskaptener för var sitt OS-landslag:
***
Montenegro tränade före Sveriges damer.
Legendaren Bojana Popovic styrde och ställde ute på plan. Hon lade av med handbollen efter OS-finalen 2012 och födde en dotter året efter. Nu är hon tillbaka och gör sin första tävlingsmatch på fyra år på lördag. Jag är ganska övertygad om att hon kommer att vara överraskande bra.
***
Under torsdagen väntar de två stora pressträffarna med handbollslandslagen inför spelen och ett genrep för herrarna (som vi alltså inte får se, men däremot prata med spelarna och ledarna efter matchen).
Följ rapporteringen här och på de vanliga ställena.