Startsida / Inlägg

Torstenson mötte sin idol

av Johan Flinck

Några timmar till Sveriges ”måstematch” mot Egypten. Eller ”måstematch” är det väl egentligen inte. Det kommer fler chanser men två poäng mot afrikanerna är nog ändå nödvändigt om det ska bli en kvartsfinal.

Skrivit tre knäck inför matchen:

Lukas Nilsson är spelklar.

Om Tollbring och hans iskalla straffskytte i premiären.

Om hur Sverige ska besegra Egypten. De hade stängd träning i går men Ola Lindgren var inte särskilt hemlighetsfull. Tror heller inte att egyptierna läser Sportbladet och får något översatt.

Kollega Käck har skrivit om Angolas osannolika målvakt och hur hon fått egna ramsor uppkallade efter sig på läktarna i OS. Och det vete sjutton om inte Almeida är hela damturneringens bästa målvakt så här långt.

Ett annat lästips: Marcus Leifbys tv-krönika om OS-sändningarna och framför allt ”Gudfadern” Lagerbäck – ett underhållande mästerstycke (plusinlåst).

***

Träffade Norges gamla linjespelaren Randi Gustad, som nu är expert på TV2, på en av OS-bussarna. Hon berättade, apropå Norges seger mot Spanien efter förlusten i premiären mot Brasilien, att de norska damerna inte förlorat två matcher i rad i ett mästerskap sedan 1996. Det blir alltså sisådär 24 mästerskap där de lyckats studsa tillbaka direkt efter varje förlust. Remarkabelt!

***

Ur ett OS-perspektiv är faktiskt bara Frankrike en lika bra handbollsnation som Sverige.

Blott fyra nationer har nämligen med lag i både dam- och herrturneringen: Brasilien, Argentina, Sverige och Frankrike. Men Brasilien är ju direktkvalificerade som värdnation och med tanke på konkurrensen i Sydamerika så kan inte Argentinas bedrift riktigt mäta sig med Frankrikes och Sveriges, som i tuffast möjliga konkurrens i Europa tagit sig till OS båda turneringar.

En fjäder i hatten för svensk handboll.

***

Hade ni kunnat se framför er Michel Platini, under sin tid som Uefa-president, dyka upp vid en träningsplan under OS och rådda med en omröstning bland några av världens bästa spelare till ett internationellt spelarråd?

Det var nämligen precis vad EHF-presidenten Jean Brihault gjorde i går kväll i tälthallarna där Sverige och fler andra länder tränade och undertecknad stod och väntade på besked om Lukas Nilsson. Fransmannen hade visserligen med sig två hantlangare men han fixade och donade ändå med röstsedlarna och ”valurnan”.

Skärmavbild 2016-08-09 kl. 20.08.22

Det säger väl nåt om handbollssporten det också?

***

Linnea Torstensons idol när hon växte upp var Stefan Schwarz.

I går fick hon träffa honom för första gången. Schwarz är på plats för SOK, där han hjälper till med ”gästprogrammen”, alltså är någon sorts ciceron för sponsorer på framför allt fotobollen. Men i går var han på plats på Sverige-Sydkorea.

– Det var trevligt, säger Torstenson.

Hon hade säkert haft mer att säga en mer hann vi inte snacka om det.

***

För övrigt önskar jag mig en lätt resa mot svensk seger i natt då matchen slutar klockan 02.20 och jag ska lämna min tyckare till papperstidningen på slutsignalen. Då är det fint om man vet hur det går med några minuter kvar och inte får en rysare in till  slutsekunderna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB