Startsida / Inlägg

”Har inte pratat med Kim eller Kim”

av Johan Flinck

Det blev ett snack med Kristján Andrésson först i går kväll, efter allting var skrivit för min del.

Värt att nämna från det samtalet:

* Emil Frend Öfors är till stor del med som reserv för att träffa och se och lära av Jonas Källman. Inget snack om att Andrésson ser honom som Källmans arvtagare på vänstersex.

* Andrésson har varken pratat med Kim eller Kim – Andersson eller EDR alltså. Han har haft samtal med alla som var med i OS utom Kim Andersson, som Andrésson menar var väldigt tydlig direkt efter uttåget i Rio med att landslaget var ett avslutat kapitel. Kim EDR har ju också varit tydlig i sina uttalanden.

– Inga dörrar är stängda från min sida. Men man måste också respektera spelares beslut, säger Andrésson.

Men det verkade som Andrésson ändå skulle kolla av med Kim EDR framöver.

Ser inga konstigheter med det.

* Närmast bakom Jakobsson och Lagergren på högernio står Cederholm, sedan kommer Linus Persson, Magnus Persson och eventuellt någon till.

* Ny lagkapten efter Tobbe Karlsson kommer att presenteras om sju-tio dagar. Det blir alltså ingen omröstning bland spelarna när de samlats utan Andrésson snackar runt med lite spelare i den här truppen och de som varit med tidigare.

* En assisterande förbundskapten hoppas man också kunna presentera om sju-tio dagar.

* Jag tog aldrig upp det med Andrésson men värt att notera är att ett namn som över huvud taget inte nämns eller frågas efter i snacket om den nya truppen (vad jag kan se) är Jonathan Stenbäcken. Han var trots allt en av de blott 14 som var med i OS.

***

När jag satt på Friends Arena och matchen Sverige-Bulgarien kunde jag inte låta bli att fundera på varför Bulgarien inte är bättre i handboll än vad de är.

Samtliga övriga nationer i det gamla östblocket (utom Albanien då) har eller har haft en stolt handbollstradition på herrsidan: Rumänien, Jugoslavien, Tjeckoslovakien, Polen, Ryssland, Östtyskland, Sovjetunionen.

På 1970-talet dominerade öststaterna helt. I VM 1974 (i Östtyskland) kom lag 1-7 från öst och då nådde också Bulgarien sin bästa placering i ett mästerskap: 10:a.

Skärmavbild 2016-10-11 kl. 11.41.10

Men ändå sämst av öststaterna alltså.

Fyra år senare slutade man 14:e i VM. Det här är de enda två mästerskap som Bulgarien varit med i. Numera är man inte ens med och kvalar till mästerskapen längre, inte vad jag kan se i alla fall.

Vad hände med bulgarisk handboll? Varför är de en vit fläck på Östeuropas handbollskarta och har så varit i stort sett i alla år? Någon som vet?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB