Startsida / Inlägg

Vi snackar betyg…

av Johan Flinck

Då ska vi äntligen få ett litet avgörande i kväll, åt vilket håll Sveriges EM ska ta vägen.

På Sportbladet trummar vi på med handbollen också i blaskan.

Det har varit EM på första uppslaget fyra dagar i rad nu.

 

I dag:

skarmavbild-2016-12-08-kl-10-00-38

***

Skrev häromdagen att det sades att Expressen troligen inte skulle skicka någon på herr-VM i Frankrike. Men nu hör jag att de trots allt kommer att ha någon på plats.

Gott så!

Jag vill verkligen att Expressen ska vara på plats. Konkurrens mår alla bra av.

***

Dags för en betygsdiskussion igen med anledning av att Johanna Ahlm på twitter kritiserar min etta på Ida Odén efter matchen mot Slovenien.

Nej, jag tar inte en betygsdiskussion här i bloggen varje gång mina betyg ifrågasätts. Men Ahlm sitter som expert i tv under EM och har många följare. Och framför allt har hon efter tio år i landslaget fortfarande inte koll på vad sifferbetygen står för. Det är ingen kritik mot Johanna, eller jo det är det väl, men om jag tänker att om inte hon har koll på vad betygen står för så kan man ju undra hur många av gemene man som vet det.

Men jag är samtidigt inte förvånad. Jag har flera gånger här i bloggen nämnt hur en av våra mest framträdande spelare i herrlandslaget för ett par år sedan (EM 2014), efter många år i landslaget, undrade hur jag kunde sätta en tvåa i slutbetyg på den ene eller andra spelaren (själv hade han ett högre betyg än så). Han trodde, precis som Ahlm nu, att en tvåa inte var godkänt utan lägre än så. Och att en trea var godkänt.

Sedan dess har jag i regel inför mästerskapen dragit vad sifferbetygen står för.

Nu gör jag det igen:

+++++ = världsklass

++++ = mycket bra

+++ = bra

++ = godkänt

+ = underkänt

Det här är inget jag hittat på utan det här står betygen alltid för i landslagssammanhang, fotboll som handboll.

Nu till sakfrågan, Odéns betyg alltså.

Jag är den förste att tillstå att Ida Odén skulle haft en tvåa. Så är det sagt.

Min bestämda känsla efter matchen var att varken Jenny Alm eller Ida Odén hade levererat, men det var min känsla och jag hade ännu inte satt mina betyg (ibland sätts de på slutsignal, men i en jämn match som den här och framför allt om Sverige förlorat så behöver jag mer tid att fundera och ibland ta in andras åsikter och vad det fanns för taktiska val och så vidare).

Betygen satte jag sent på natten. Då hade jag också koll på hennes statistik med fyra fixade straffar och sex assist. Odéns betyg var det jag våndades mest över. Fyra fixade straffar och sex assist är förstås tungt bärande argument. Samtidigt tyckte jag att Odén inte var så bra i andra halvlek, när det skulle avgöras. Och trots sex assist så hittade hon inte in till Blohm eller Lagerquist en enda gång (eller möjligen en gång) trots högt liggande tvåor i Slovenien (men det gjorde inte Alm heller). Ytterniorna hade problem överlag (inte Roberts i perioder dock) även om det hade med Sloveniens höga tvåor att göra och som gav Gulldén utrymme i mitten. Bakåt gjorde Odén heller ingen stormatch. Men kanske har jag/vi för höga förväntningar på Odén och har hennes spel i EM för två år sedan på näthinnan lite grann. För det går inte att komma från att spelare också bedöms efter lite olika måttstockar. Det skulle var lögn att påstå något annat än att Gulldén och till exempel Mellegård på sätt och vis bedöms utifrån olika måttstockar, liksom Zlatan och Emil Krafth om vi snackar fotboll.

Sen är det inget facit, men det fanns ju en anledning att Signell använde tre olika högernior i matchen också.

Det här med betyg är inte enkelt. Jag sitter alltså inte med en tärning om nu någon fått för sig det. Betygen är visserligen individuella men samtidigt måste resultatet speglas i dem och snittet inte hamn för högt eller för lågt i förhållande till hela lagets prestation.

Sverige förlorade mot Slovenien i hemma-EM och ingen kan säga något annat än att det var en besvikelse och underkänt i stort. Samtliga spelare var mycket besvikna efteråt.

Man föll på anfallsspelet. Och de enda som fick mer än godkänt för sitt anfallsspel var Sand, Gulldén och Westberg. På sätt och vis kanske Westberg kanske skulle haft en fyra för man kan inte begära så mycket mer av en spelare som presterar så i det läget i matchen i sina första minuter i ett EM. Men än en gång: Sveriges insats totalt sett ska speglas i de sammanlagda betygen och då hade det känts fel med en fyra i betyg till en spelare (men en annan gång kan det hända om hen är helt outstanding i ett annars ruttet lag, inget är hugget i sten). Precis som vi väldigt sällan sätter en etta på en spelare efter att Sverige tagit en tung seger. Samtidigt vill vi gärna ha lite spridning på betygen så det inte alltid blir en rad tvåor och treor bara.

Men som sagt: Odén skulle haft en tvåa (godkänt) för sin match mot Spanien. Varken mer eller mindre.

Jag pratade för övrigt med Odén om just ettan i betyg på pressträffen i går. Hon höll inte med om den. Så där var vi överens 😉

***

Signell tyckte för övrigt inte att han fegade ur i sin coachning heller.

Men höll med om att han, med facit i hand, nog skulle ha behållit Westberg på planen.

***

Tillbaka till betygsdiskussionen: som ni förstår vid det här laget så är det här med betyg inte så lätt. Men jag försöker verkligen tänka till ochdubbelkolla saker när tid finns till det. Och en del i det hela är ju att de ska väcka diskussion. Men notera att jag inte sätter några betyg för att provocera.

Sedan är det alltid mest känsligt i valet mellan en etta eller tvåa eftersom just ettan är underkänd. Annars kan jag tycka att om man i någons ögon hamnar ett snäpp fel så är man inte helt fel ute. Varje betyg kan diskuteras utifrån att det skulle vara ett steg högre eller lägre. Det finns ju också starka eller svaga tvåor och treor osv (även om det inte syns).

Kanske var ettan på Hagman också för hård?

***

Noterar att EM inte kommer upp i de publiksiffror som arrangören, genom EM-generalen Frank Ström, trodde på i fredags-lördags.

Det har inte kommit några 2500 i Malmö eller Kristianstad. Men Helsingborg har gått lite bättre än man trodde. Över 1000 i går.

Bara 3700 på Hovet i tisdags. Där hoppades Ström på 5000 så sent som dagen före. Men tydligen var det 500 vip-gäster vars biljetter inte hade scannats , enligt Ström. Så det var egentligen 4200. Och nog kändes det mer än halvfullt.

***

Alingsås tänker inte låta Kristianstad härja fritt på den norska marknaden av handbollstalanger.

Man har nu gjort klart med Michels Liaba från och med sommaren. Vänster-/mittnia har hittills gjort 57 spelmål på åtta matcher för norska ligafyran Kolstad.

***

Snart dags för presentation av VM-truppen.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB