Startsida / Inlägg

Mitt svar på kritiken

av Johan Flinck

Ni som läser mina alster vet att jag inför VM ställde några frågor till nio handbollsexperter.

Jag har haft en sådan här expertpanel då och då genom åren vid mästerskap.

Nu har denna expertpanel blivit föremål för en hel krönika i VLT av Sofia Fors utifrån ett genusperspektiv.

Anledningen är att alla nio är män den här gången.

”Måste man ha snopp för att kunna något om handboll”, skriver Fors.

Nej, det behöver man givetvis inte.

Jag hoppas att Fors är medveten om att jag i tidigare expertpaneler flera gånger haft med kvinnor. Så sent som för ett år sedan, inför herr-EM, var det Matilda Boson. Jessica Enström är en annan som varit med tidigare. Men det är inget hon nämner, eller frågar sig varför det inte är så längre.

Anledningen till att det inte finns med någon kvinna i min panel den här gången är att ingen av tv-bolagen eller Radiosporten har någon kvinnlig expert som jobbar med herrhandboll.

Boson är inte kvar på Viasat och Enström har lämnat SVT.

Fors nämner Johanna Ahlm, Johanna Wiberg och Christina Ström. Ahlm gjorde ett inhopp i Viasat under dam-EM och Wiberg är mig veterligen ingen expert i media längre. Ström är kvar på Radiosporten men förekommer då i princip uteslutande i samband med dammästerskapen, där dock Wislander är huvudexperten.

Jag ville ha de mest profilerade på herrhandboll och i dagsläget är det bara män i etermedia.

Men herregud, det är klart att det finns massor av kvinnor som kan massor om handboll.

Och ja, enklast hade förstås varit att ha med någon av dem. Då hade jag sluppit den här kritiken om inte annat. Men det ska väl samtidigt inte vara kriteriet?

Jag vill samtidigt inte skylla på tv-kanalerna och radion. Sportbladet är en stor agendasättare i idrotts-Sverige och det ska man ha respekt för och tänka på.

Sedan är jag väl medveten om att det kan finnas ett värde i sig att förstås ha ett kvinnligt perspektiv på saker och ting. Men jag vet inte om det är så relevant på de frågor jag ställde till panelen: Vilka vinner VM? Hur långt går Sverige? Vem i svenska laget får sitt genombrott? Och så vidare…

Men kanske man ska ha med en kvinnlig expert bara för hon är kvinna, helt enkelt.

Jag tänker inte debattera detta vidare. Jag förstår att twittermaffian slipar sina knivar nu och är redo att kasta sig in i det här.

”Jag har ett VM att sköta”, för att travestera Ralf på förbundet. Utan att för den skull nonchalera debatten. Men jag känner att den skulle ta så mycket kraft och tid just nu. En sådan här genusdebatt blir också ett minfält, känner jag. Fegt? Kanske. Men det var heller inget statement från mig från början att bara ta med män.

Men jag tycker att jag var skyldig Fors att förklara hur jag tänkte. Och då hon föredrog att ta kritiken publikt i stället för att kontakta mig så tycker jag att det fanns anledning att svara henne i detta forum.

Men där sätter jag punkt.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB