Startsida / Inlägg

Slaget om Mosul – se Magnus Wennmans bilder

av Martin Schori

Måndagen den 17 oktober inledde irakiska och kurdiska trupper en offensiv för att ta tillbaka Mosul från terrorsekten IS. 

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman är på plats vid fronten. Se hans bilder, dag för dag, nedan – och läs Erik Wimans första reportage här

foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.
Peshmergasoldater inspekterat ett hus som IS-krigare bott i.

DAG 1

foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att Œterta iraks nŠst stšrsta stad mosul frŒn isis/daesh. pŒ mŒndagen tog man kontrollen šver flera byar i utkanten av mosul. bilderna visar hur is bott och vad de lŠmnat efter sig nŠr de tvingats fly eller blivit dšdade. underjordiska tunnlar, sjŠlvmordsfordon, hygienartiklar bland annat.
Bilderna visar hur IS bott och vad de lŠämnat efter sig nŠär de tvingades fly eller blivit dšödade.
foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. bilderna visar hur is bott och vad de lämnat efter sig när de tvingats fly eller blivit dödade. underjordiska tunnlar, självmordsfordon, hygienartiklar bland annat. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. bilderna visar hur is bott och vad de lämnat efter sig när de tvingats fly eller blivit dödade. underjordiska tunnlar, självmordsfordon, hygienartiklar bland annat. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. bilderna visar hur is bott och vad de lämnat efter sig när de tvingats fly eller blivit dödade. underjordiska tunnlar, självmordsfordon, hygienartiklar bland annat. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. bilderna visar hur is bott och vad de lämnat efter sig när de tvingats fly eller blivit dödade. underjordiska tunnlar, självmordsfordon, hygienartiklar bland annat.
foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.
Rök över fronten.
foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.
En kurdisk soldat pausar för att be.
foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.
Irakiska specialförband deltar också i offensiven.
foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.

Både kurdiska och irakiska trupper har tränats av amerikanska soldater.

foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.
Peshmergasoldaterna intog snabbt ett antal byar som IS kontrollerat.
mosul01.jpg foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. foto : magnus wennman : irak / kurdistan. irakiska och kurdiska trupper har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från isis/daesh. på måndagen tog man kontrollen över flera byar i utkanten av mosul.

DAG 2

inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. ahmed abdal gafoor återvänder till sitt och sina släktingars hus som varit under is kontroll i två år. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Blodspår i ett hus som huserats av IS-krigare.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Patroner som lämnats kvar av IS.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Irakiska specialförband på väg mot fronten. ”Imorgon tar vi Mosul”, säger de.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. ahmed abdal gafoor återvänder till sitt och sina släktingars hus som varit under is kontroll i två år. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Ahmed Abdal Gafoor återvände till sitt och sina släktingars hus som varit under IS kontroll i två år.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. ahmed abdal gafoor återvänder till sitt och sina släktingars hus som varit under is kontroll i två år. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Husen söks igenom av irakiska förbanden.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. ahmed abdal gafoor återvänder till sitt och sina släktingars hus som varit under is kontroll i två år. (islamska staten is, isis, isil, daesh) inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. ahmed abdal gafoor återvänder till sitt och sina släktingars hus som varit under is kontroll i två år. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Specialförbanden  vilar upp sig i byn.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. irakiska specialförband närmar sig fronten. de vilar upp sig i en by tidigare kontrollerad av is. (islamska staten is, isis, isil, daesh)

DAG 3

inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Fronten mot norra Mosul från staden Dohuk.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
En peshmerga-soldat tittar mot fronten.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Peshmerga-soldaterna är segervissa.
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. (islamska staten is, isis, isil, daesh) inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
inbördeskriget i irak. irakiska och kurdiska trupper, persmerga, har inlett operationen att återta iraks näst största stad mosul från is. man har kontrollen över flera byar i utkanten av mosul. fronten mot norra mosul från staden dohuk. kvinnlig soldat pak som stridit mot is hela dagen. (islamska staten is, isis, isil, daesh)
Nishtman Hewrami tillhör den iranska grenen av peshmerga, PAK, och har stridit mot IS i två år. I morse 05.30 var hon med i den första anfallsvågen mot byn Nawara.

DAG 4

foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is.

Fem peshmergasoldater begravs i en by utanför Dohuk. 300 män från byn har dött i kriget mot IS.

foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is.
foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is.
Lefaw, en 11-årig pojke, bryter ihop när han ser en bild på sin dödade pappa.
foto : magnus wennman : dramatiska scener nŠr fem peshmerga soldater som blev dšdade av en ied under torsdagens strider mot is utanfšr mosul, kšrs med ambulans frŒn sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de dšda soldaternas sšner lefaw och shalew bryter ihop nŠr ambulansen passerar dem med en bild pŒ deras pappa monterad pŒ bilens front. pŒ begravningen deltar tusentals mŠnniskor i den lilla byn som hittills fšrlorat nŠstan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is. foto : magnus wennman : dramatiska scener när fem peshmerga soldater som blev dödade av en ied under torsdagens strider mot is utanför mosul, körs med ambulans från sjukhuset i dohuk till deras hemby khaleifan. en av de döda soldaternas söner lefaw och shalew bryter ihop när ambulansen passerar dem med en bild på deras pappa monterad på bilens front. på begravningen deltar tusentals människor i den lilla byn som hittills förlorat nästan 300 soldater i kriget mot is.
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB