Startsida / Inlägg

Förödelsen i världsarvsstaden Palmyra

av Martin Schori

Palmyra – världsberömd för sina romerska och arabiska fornlämningar – intogs av IS i maj 2015. Då genomförde terrorgruppen massavrättningar i staden och förstörde oersättliga historiska tempel och gravar.

Den syriska armén återtog staden i mars 2016, men nu rasar åter striderna i och kring Palmyra. 

FILE -- In this April 1, 2016 file photo, soldiers look over damage at the historical Bel Temple in the ancient city of Palmyra, Homs provence, Syria. Palmyra, the archaeological gem that Islamic State fighters retook Sunday, Dec. 11, 2016, from Syrian troops, is a desert oasis surrounded by palm trees, and a UNESCO world heritage site, that boasts 2,000-year-old towering Roman-era colonnades and priceless artifacts. It is also a strategic crossroads linking the Syrian capital, Damascus, with the country's east and neighboring Iraq. (AP Photo, File)
En arkivbild visar syriska regimsoldater som blickar ut över Palmyras ruiner, strax efter att de tagit tillbaka staden i mars 2016. AP Photo, File

FILE - This file photo released March 27, 2016, by the Syrian official news agency SANA, shows destroyed statues at the damaged Palmyra Museum, in the city of Palmyra, central Syria. Palmyra, the archaeological gem that Islamic State fighters retook Sunday, Dec. 11, 2016, from Syrian troops, is a desert oasis surrounded by palm trees, and a UNESCO world heritage site, that boasts 2,000-year-old towering Roman-era colonnades and priceless artifacts. It is also a strategic crossroads linking the Syrian capital, Damascus, with the country's east and neighboring Iraq. (SANA via AP, file)
När Palmyra låg under IS kontroll senaste gången förstörde de flera antika föremål och byggnader, bland annat ett museum. SANA via AP.
FILE - This file photo released March 27, 2016, by the Syrian official news agency SANA, shows a destroyed statue outside the damaged Palmyra Museum, in Palmyra city, central Syria. Palmyra, the archaeological gem that Islamic State fighters retook Sunday, Dec. 11, 2016, from Syrian troops, is a desert oasis surrounded by palm trees, and a UNESCO world heritage site, that boasts 2,000-year-old towering Roman-era colonnades and priceless artifacts. It is also a strategic crossroads linking the Syrian capital, Damascus, with the country's east and neighboring Iraq. (SANA via AP, File)
En förstörd staty utanför Palmyra Museum. SANA via AP
This file photo taken April 8, 2016 and provided by Russian Defense Ministry press service, shows the ancient ruins in Palmyra, Syria. Palmyra, the archaeological gem that Islamic State fighters retook Sunday, Dec. 11, 2016, from Syrian troops is a desert oasis surrounded by palm trees, and a UNESCO world heritage site, that boasts 2,000-year-old towering Roman-era colonnades and priceless artifacts. It is also a strategic crossroads linking the Syrian capital, Damascus, with the country's east and neighboring Iraq. (Russian Defense Ministry Press Service Photo via AP, File)
Ruinerna är över 2000 år gamla och skyddas av UNESCO. AP
FILE -- In this April 14, 2016 file photo, Russian soldiers stand on a road as smoke rises from a controlled land mine detonation by Russian experts inside the ancient town of Palmyra, Syria in the central Homs province. Palmyra, the archaeological gem that Islamic State fighters retook Sunday, Dec. 11, 2016, from Syrian troops, is a desert oasis surrounded by palm trees, and a UNESCO world heritage site, that boasts 2,000-year-old towering Roman-era colonnades and priceless artifacts. It is also a strategic crossroads linking the Syrian capital, Damascus, with the country's east and neighboring Iraq. (AP Photo/Hassan Ammar, File)
Ryska soldater vid ruinerna, strax efter att de kört ut IS från Palmyra i mars. AP Photo/Hassan Ammar
FILE -- In this file photo released March 24, 2016, by the Syrian official news agency SANA, Syrian government soldiers gather outside a damaged palace, in Palmyra, central Syria. Palmyra, the archaeological gem that Islamic State fighters retook Sunday, Dec. 11, 2016, from Syrian troops is a desert oasis surrounded by palm trees, and a UNESCO world heritage site, that boasts 2,000-year-old towering Roman-era colonnades and priceless artifacts. It is also a strategic crossroads linking the Syrian capital, Damascus, with the country's east and neighboring Iraq. (SANA via AP, File)
Regimtrupper utanför ett palats som skadats i striderna mot IS i mars. SANA via AP, File
This image posted online on Sunday, Dec. 11, 2016, by the Aamaq News Agency, a media arm of the Islamic State group, purports to show a general view of the ancient ruins of the city of Palmyra, in Homs province, Syria, with the Citadel of Palmyra in the background. (Militant video via AP)
En bild från Aamaq News Agency tagen den 10 december 2016 som sägs visa hur nära IS återigen är centrala Palmyra. AP
This image made from militant video posted online by the Aamaq News Agency, a media arm of the Islamic State group on Saturday, Dec. 10, 2016, purports to show gun-mounted vehicles operated by the group firing at Syrian troops in the Hayan mountain south of Palmyra, in Homs province, Syria. Syrian opposition activists say the Islamic State group has regained control of the ancient town of Palmyra despite a wave of Russian airstrikes in a major advance after a year of setbacks for the group in Syria and Iraq. (Militant Video via AP)
En stillbild från en film släppt av Aamaq News Agency, IS mediekanal,  visar hur terrorsekten avfyrar sina vapen mot regimtrupper i berget Hayan, söder om Palmyra. AP
 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB