Leijonborg skriver brev
avLars Leijonborg förbereder sig för utfrågningen i Sveriges television i kväll, meddelar han i sitt nyhetsmejl.
Han har fått mycket stöd, säger han men ”ser gärna att fler hör av sig med goda råd”.
Det lär han behöva.
Sen polemiserar folkpartiledaren mot oss som ser ett samband mellan skandalen och hela partiets förändring på senare år – från socialliberalism till batongliberalism.
”De allra flesta som säger sig vilja längta tillbaka till det gamla socialliberala folkpartiet har aldrig stött oss”, skriver Leijonborg.
Därmed underkänner han sina egna partivänner som nu är djupt upprörda och förtvivlade över partiets utveckling. Han underkänner också stora delar av den liberala pressen som ifrågasatt både fp:s högersvängning och nu den stora skandalen.
Leijonborg tar dock inte upp de liberala tidningarna utan väljer mig och Aftonbladet som sin debattmotståndare.
”Aftonbladet och Helle Klein stödde inte folkpartiet på Bengt Westerbergs tid”, skriver fp-ledaren.
Vilket avslöjande! Nej, det är riktigt att Aftonbladet, till skillnad från 80 procent av den övriga dagspressen inte förordar en borgerlig regering på ledarplats. Jag och mina kollegor bildar opinion med hjärtat till vänster.
Däremot borde Leijonborg läsa på bättre. Är det någon som förordat ett samarbete mellan folkpartiet och socialdemokraterna – på den tiden folkpartiet faktiskt var värt epitetet socialliberalt – är det jag. Redan på min tid som chefredaktör för Örebro-Kuriren diskuterade jag behovet av en välfärdsallians mellan s och fp.
Bengt Westerberg gav ut en bok med dåvarande SKTF-ordförande, numera TCO-ordförande, Sture Nordh till försvar för de socialförsäkringar som nu Leijonborg tillsammans med moderaterna vill försämra. En bok som jag ofta hyllat.
Aftonbladet var positivt till Ingvar Carlssons och Bengt Westerbergs tal om eventuellt samarbete. Vi har även senare diskuterat behovet av att bryta blockpolitiken.
Men sen kom epoken Leijonborg/Jakobsson och då försvann intresset för detta, milt sagt.
Lars Leijonborg borde ta det socialliberala missnöjet på allvar inom sitt eget parti.
Magnus Linton skriver bra på Expressens kultursida i dag om skillnaden mellan folkpartiet och andra liberala partier i Europa.