Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Hoppfull manifestation

av Helle Klein

Vi var många som kom till Sergels torg – uppemot tiotusen personer – och visade vår vrede inför det orättfärdiga krig som utspelas i Gaza men också vår solidaritet med det palestinska folket.

Bland talarna var SSU:s förre ordförande Ardalan Shekerabi den som verkligen fick folkets jubel. Han talade utifrån sin egen erfarenhet att som barn uppleva bombningarna i Teheran och uttalade sin förtvivlan över alla barn i Gaza som nu upplever samma skräck.
Han var också tydlig på att EU:s handelsavtal med Israel nu måste suspenderas.

På torget fanns socialdemokraternas Mona Sahlin och Jan Eliasson liksom LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Mycket bra och angeläget att arbetarrörelsens företrädare är med i kampen mot den israeliska ockupationen och för en rättvis fred i Mellanöstern.

Fredsmanifestationen i Immanuelskyrkan senare samlade också mycket folk – alla riksdagens partier var där med varsin talare utom moderaterna. Men faktum är att jag noterade Anna-Maria Corazza Bildt i folkvimlet. Det hedrar henne!
De partier som hade sina partiledare med var socialdemokraterna och miljöpartiet.

Hans Corell, FN:s förre rättschef, talade tydligt om Israels flagranta brott mot den humanitära rätten och internationell rätt. Som den goda jurist han är vill han se att mellanösterkrisen tas till Internationella domstolen i Haag för att utreda krigsbrott och ställa de ansvarig till svars.

Demonstrationerna i Göteborg och Malmö och på många andra ställen i Sverige har också samlat mycket folk. Det är hoppfullt.
Äntligen tycks det som att opinionen har blivit just så bred som behövs för att den ska kunna leda till förändring – det är dags att precis som det svenska samhället en gång slöt upp i kampen mot apartheidsystemet i Sydafrika nu samlar sig i kampen den israeliska ockupationen av Gaza och Västbanken och för en rättvis fred i Mellanöstern.

Nästa demonstration hoppas jag kan arrangeras av förutom palestinagrupperna också av de politiska partierna, fackföreningsrörelsen, bildningsförbunden, kvinno- och fredsorganisationerna och kyrkorna.

I London lär 100.000 ha demonstrerat i Hyde Park i dag.

Måtte världens palestinier känna att vi är många i västvärlden som inte överger dem. Det är nog nu, Israel! (Det tycker för övrigt också de israeliska freds- och kvinnoorganisationerna som på tidigt stadium fördömde bombningarna över Gaza).

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB