Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Göran Hägglund blandar bort korten

av Helle Klein

Trycket på socialminister Göran Hägglund att faktiskt lyssna in sitt eget medicinsk-etiska råd (Statens Medicinsk-Etisk Råd, SMER) som redan i höstas efterlyste tydligare riktlinjer vad gäller våden i livets slutskede.

Jag skrev i måndags och i tisdags fortsatte vi på ledarplats att kritisera politikens adbikation.

Expressen har haft en liknande hållning.
Och i dag har även Svenska dagbladets ledarsida vågat sig ut och kräver att uppdraget till socialstyrelsen om tydligare riktlinjer ska ges.

Socialstyrelsen bestämde sig i går att på egen hand agera, trots att ministern avfärdat idén. De riktlinjer som gäller är nästan 15 år gamla och behöver ses över. Den medicinsk-tekniska utvecklingen har gått vidare under dessa år.

I dag går socialministern i svaromål mot bland annat Aftonbladet.
Göran Hägglund påstår att det hänvisats till förslag från SMER om tydligare riktlinjer.

”Men något sådant förslag finns inte. Vad som finns är förslag från en arbetsgrupp inom SMER att utreda läkarassisterade självmord. Detta har jag bestämt avvisat.”, skriver Hägglund.

Det är att komma undan lite väl enkelt. I varje text som åtminstone Aftonbladet skrivit har vi pekat på att SMER dels pekat på att praxis varierar vad gäller så kallad palliativ sedering och ”att osäkerhet ännu råder inom hälso- och sjukvården om vad som egentligen gäller” men också att rådet velat att frågan om läkarassisterat självmord utreds. Det sistnämnda har vi kritiserat precis som Hägglund.

Bara genom att offentligt belysa de svåra etiska avvägningar som sjukvården idag har att hantera vad gäller vården i livets slutskede kan medborgarnas förtroende upprätthållas. Om politiker som Hägglund bara håller bort de svåra frågorna reducerar han etiken till att bara bli föremål för experter – dvs läkare och jurister.

Filosofen Torbjörn Tännsjö är inne på att frågan om liv och död måste bli föremål för etisk-filosofiska diskussioner. Han tycker i fallet med förtidigt födda barn att det bör vara föräldrarna som ska avgöra om och när den livsuppehållande behandlingen ska avbrytas.

Debatten lär gå vidare. Politiken kan inte fly.