Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Israelisk apartheid

av Helle Klein

Den israeliska politiken går alltmer åt det högerextrema. Ultranationalistiska partiet Yisrael Beitnu blev tredje största parti i senaste valet och dess partiledare, Avigdor Lieberman är numera Israels utrikesminister.

Han kräver nu att alla medborgare ska svära sin lojalitet mot Israel som en ”judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar”. En ny lag ska stiftas där också den arabiska sorgedagen Nakba (till minnet av den stora deportationen av 700.000 palestinier i samband med att staten Israel bildades) ska förbjudas att högtidlighållas.

Det är en politik direkt riktad mot Israels 1,2 miljoner arabiska medborgare. Hana Swaid, arabisk knesseledamot, säger i en intervju i tidningen Haaretz att lagförslaget är rasistiskt och berövar de arabiska israelerna sin rätt att uttrycka sin identitet.

Så byggs den israeliska apartheidstaten med illegala bosättningar, muren, lagarna och våldet.

Så oerhört sorgligt för alla som vill tro på en rättvis fred mellan israeler och palestinier.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB