Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Vad sysslar Expressen med?

av Helle Klein

Expressen har under en tid granskat LO-ordförande Wanja Lundby-Wedins göranden som styrelseledamot i konferensanläggningen Riva del Sole. En i grunden relevant journalistisk granskning där det framkommit en del oklarheter om styrelseledamöternas deklarationer av förmåner.

Men Expressen nöjer sig inte med granskning utan drivs av sin egen skruvade drevlogik och vill uppenbarligen få LO-ordföranden att avgå. I dag möttes läsarna av en förstasida av tidningen där det braskande står om ”Wanjas utbrott”. LO-basen påstås inte vilja svara på Expressens frågor om hur hon deklarerat.

Och så en bild tagen sent igår kväll med blixt. Vi ska få känslan av att Wanja Lundby-Wedin är nära sammanbrottet och känner sig jagad.

De flesta normalbegåvade läsare ser dock genast att kvinnan på bilden inte alls är LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Men det ser tydligen varken Expressens reporter, fotograf eller nattchef som gjort ettan.

Inne i tidningen publiceras en märklig intervju där den intervjuade som påstås vara Wanja Lundby-Wedin svarar att hon inte vill svara. Att denna innehållslösa intervju ändå blir en stor text i tidningen är i sig anmärkningsvärt. Att den sen visar sig vara felaktig stärker knappast förtroendet för tidningen.

I dag har Expressen tvingats be om ursäkt. Tidningen har varken intervjuat eller tagit bild på LO-ordföranden utan på en helt okänd kvinna.

Så går det när drevjournalistiken går över alla gränser. Att ingen på Expresssen tycks känna igen LO:s ordförande är obegripligt då hon har figurerat så gott som dagligen i press och TV under hela våren. Men kanske ville ingen spräcka en bra story?

För oss konkurrenter kan vi skratta skadeglatt men Expressens fadäs riskerar att undergräva förtroendet för journalistiken i stort. Det är djupt olyckligt.

För makten ska granskas.

Men det icke-tänkande och okritiska drevet är det hög tid att vi gör upp med.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB