Bristen på europeisk offentlighet
avMånga av oss EU-anhängare har länge pekat på bristen av en europeisk offentighet. Det finns inga europeiska medier eller gemensamma arenor för medborgerlig åsiktsbrytning, nyhetsinhämtning eller folkbildning. Det är dilemma för den europeiska demokratin och för unionens förankring hos medborgarna.
Härom veckan startade nyhetsportalen Presseurop.eu. Initiativet kommer från EU-kommissionen och kommissionären Margot Wallström satsar över 30 miljoner kronor om året i projektet.
Redaktionen och dess många frilansjournalister bevakar dagligen 250 europeiska och internationella tidningar. Ur dessa hämtar de nyheter och översätter till just nu tio språk – än så länge inte till svenska. Tanken är dock att nyhetsportalen i framtiden översätter artiklar till alla EU-ländernas språk.
Det är ett lovvärt initiativ. Möjligen kan jag hålla med Lisa Ienius som skrev om nyhetsportalen i Dagens Nyheter nyligen, att en verklig europeisk offentlighet inte skapas med översättningar av nationella mediers nyheter.
Drömmen vore om vi kunde få till stånd en spännande europadebatt mellan EU-medborgarna om Europas framtid, inte minst för att stävja den nynationalistiska och protektionistiska trend som råder i de europeiska länderna i dag. Här är förstås ännu språkfrågan ett olöst dilemma.
Dags att förnya tanken på esperanto?