Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Satsa på telefonjouren, präster!

av Helle Klein

Jag läser i TT:s nyhetskö om att det blir allt svårare att få präster att ställa upp i telefonjouren på nätterna. Varje dag mellan 21.00 och 06.00 kan man ringa till SOS Alarm och begära samtal med Jourhavande präst.

Det ringer hela tiden. Jag vet för jag har suttit jour under mitt år som pastorsadjunkt i Nacka församling.

Det är tungt att vara nattlig själavårdare på telefon men ändå så oerhört meningsfullt. Jag kände alltid en viss trötthet inför att sitta ett nattpass och ångrade att jag hade sagt ja men sen på morgonen var jag fylld av en sorts förunderlig energi.

Också den mest ångesfyllda kan ge mening. Många samtal blev fantastiska möten med människor i olika åldrar och livssituationer. Att bara få finnas där och lyssna på någon som sällan har någon att tala till är en oerhört angelägen uppgift. Om än stundtals en ganska vanmäktig sådan.

Det är oroväckande att telefonjouren har så låg status bland prästerna. Tydligen är det svårast att få präster i Göteborgs stift till telefonjouren, enligt TT-artikeln. Till syvende og sidst handlar det om kyrkoherdarna i församlingarna – de måste helt enkelt se till att deras personal avsätter tid för telefonjouren och att deras arbetscheman görs rimliga. Sen bör stiften ta ett helhetsansvar och stå för en del merkostnader.

Jag tyckte till exempel att det var märkligt att telefonjoursystemet i Stockholm byggde på att man antingen levde ensam som präst eller bodde i en gigantisk prästgård med många rum så att man kan ta emot telefonsamtal hela natten utan att störra sin familj.

För mig som bor i lägenhet var enda möjlgheten att sitta på Nacka församlingsexp. för att inte störa min man men då ville jag inte gärna åka kommunalt hem i arla morgonstund eller mitt i natten. Nacka församling stod för taxiresorna men inte stiftet som beordrat tjänstgöringen. Så borde det inte vara.

Här skrev jag en krönika om vår tids stora existentiella och samhälleliga problem – ensamheten- utifrån mina jourprästerfarenheter.

Själavården hör till en av kyrkans stora gåvor till mänskligheten – förslösa inte detta förtroendekapital! Satsa på telefonjouren!

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB