Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Absurt, ambassadör Borsiin Bonnier!

av Helle Klein

Fotografen och journalisten Donald Boströms artikel på Aftonbladets kultursidor i måndags angående illegal organhandel i Israel debatteras just nu hett i israeliska medier. I stället för att debatten handlar om den upprörande sakfrågan handlar det om Aftonbladets rätt att publicera eller inte.

Och som vanligt när det skrivs kritiska artiklar mot staten Israel haglar anklagelserna om antisemitism. Det är djupt olustigt.

Här försvarar min chefredaktörskollega Jan Helin publiceringen.

Det hätska kulturklimatet i Israel underblåses av den sittande extrema regeringen vars utrikesminister Avgidor Lieberman många gånger också av israelisk press anklagats för rasistiska uttalanden gentemot araber och palestinier.

Från denne Liebermans utrikesdepartement kommer nu starka fördömanden av Aftonbladets kulturartikel och krav på att den svenska regeringen ska agera.

I detta läge skickar den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, ut ett pressmeddelande där hon instämmer i kritiken mot Aftonbladet.

 

”The article in the Swedish newspaper Aftonbladet is a shocking and appalling to us Swedes as it is to Israeli citizens. We share the dismay expressed by the Israeli government representatives, media and the Israeli publi. This Embassy cannot but clearly distance itself from it.

Just as in Israel, freedom of the press prevails in Sweden. However, freedom of the press and freedom of expression are freedoms which carry a certain responsibility. It falls on the editor-in-chief of any given newspaper.”

Det är ett häpnadsväckande uttalande som till och med fått högerdebattörer som Svenska dagbladets ledarsida att reagera. Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan har också reagerat även om hon lät sin ledarskribent Mats Skogskär skriva en slängig bloggkommentar om kulturartikeln under den osmakliga rubriken ”Antisemitbladet”. 

Jag undrar vad Avellan hade tyckt om vi kallade Sydsvenskan för Fascistsvenskan?

Hur som helst har frågan om Donald Boströms artikel nu blivit en politisk brännande fråga om yttrandefriheten.  Hur kommer liberala redaktörer som alltid annars brukar skrida till yttrande- och pressfrihetens försvar att reagera? Vad säger Carl Bildt? Delar utrikesministern ambassadör Borsiin Bonniers hållning till svensk pressfrihet?

Mer om detta på ledarsidan i morgon.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB