Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Kalla hem ambassadören

av Helle Klein

I torsdags krävde vi besked från utrikesminister Carl Bildt angående den svenska pressfrihteten. Han teg länge och UD:s presstalesman fick säga att ambassadörens uttalande var ”ett lokalt initiativ”. Till slut tog utrikesministern bladet från mun och skrev i sin blogg:

På sina håll i Israel har man begärt att vi på ett eller annat sätt skulle ta offentligt avstånd från denna artikel eller t o m ingripa för att förhindra att en sådan artikel skulle kunna publiceras. Men så fungerar inte vårt land – och skall inte heller göra det”.

Bildt var också mycket tydlig i sitt försvar för den svenska press- och yttrandefriheten. Därmed diskvalificerar Bildt den svenska ambassadörens uttalande i Tel Aviv. Ändå tiger han om hennes agerande.

Det enda rimliga vore att Bildt kallar hem ambassadören.

Bildt jagas av en milt sagt extrem Israelisk utrikesminister, Avgidor Lieberman som kräver att svenska regeringen agerar mot Aftonbladet. I dag skriver Bildt igen på sin blogg och betonar att det inte är politikens sak att lägga sig i pressens publiceringar.

Det som bekymrar och bedrövar mig är vissa av de reaktioner – inte minst i andra länder – som detta deras beslut lett till”, skriver Bildt.

Bildt utvecklar sitt och Sveriges engagemang mot antisemitismen och beskriver samtidigt den svenska Tryckfrihetsförordningens principer.

Och det vore ”minst sagt egenartat om ett enskilt inlägg i en tidning skulle kunna tas till intäkt för att dra Sveriges kategoriska avståndstagande från alla slags antisemitiska konspirationsteorier i tvivelsmål”, avslutar Bildt.

Problemet är att den svenska ambassadörens agerande i Tel Aviv både understödde den liebermanska hetsen mot Aftonbladet och bidrog till tvivelsmål om regeringens syn på yttrande- och pressfriheten. 

Carl Bildt måste klargöra hur Sverige ska få en trovärdig diplomatisk representation i Israel framöver. Det räcker inte med bloggnotiser när nu saken utvecklats till en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel.

Det har riksdagsledamoten Urban Ahlin (s) rätt i som nu KU-anmäler Carl Bildt.

 • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Frida Westergård, Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB