Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Sanslös israelisk debatt

av Helle Klein

Debatten om Aftonbladets kulturartikel i måndags får nu allt konstigare proportioner. Den svenska ambassadörens famösa agerande har nu tack och lov korrigerats av utrikesminister Carl Bildt. Enligt en intervju i Svenska dagbladet ångrar sig dock inte ambassadör Borsiin Bonnier utan håller fast vid sitt uttalande. 

Det om något borde göra henne förbrukad som Sveriges ambassadör i Tel Aviv.

I Israel rasar den högerextrema utrikesministern Avgidor Lieberman och kräver av den svenska regeringen att agera mot Aftonbladet (Haaretz och Jerusalem Post). Den israeliska regeringen hotar med att neka Aftonbladets journalister pressackreditering i landet framöver och journalisten Donald Boström ska få inreseförbud.

Det är sannerligen en bekymmersam bild av pressfrihetens ställning i Israel som nu kommer fram. Det om något borde oroa alla israelvänner som alltid lyfter fram landet som den enda demokratin i Mellanöstern.

Svenska Tidningsutgivarföreningen har nu uttalat sig: Tafsa inte på tryck- och yttrandefriheten!

Den uppiskade hätska stämningen mot Aftonbladet skymmer sakfrågan om den israeliska ockupationspolitiken gentemot palestinierna där bosättningar, murbyggande, isolering av Gaza och ständigt dagligt förtryck är flagranta brott mot internationell rätt.

Läs Peter Kadhammars text i dagens Aftonbladet.

Liksom Åsa Linderborgs kulturkrönika.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB