Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Hetsig debatt om hushållsavdraget

av Helle Klein

Det blev stundtals hetsigt i debatten mellan mig och DN:s Peter Wolodarski i Studio 1 tidigare ikväll. Jag reagerade mot att han liksom Ekot bara rakt av köper Almegas sifferexcercis när det gäller vilka som nyttjar hushållsavdraget.

SCB:s statistik är tydlig på denna punkt. Som sagt: hälften av befolkningen tjänade under 200.000 kronor år 2008 – endast 6 promille (!) av dessa nyttjade avdraget. Medan av de fem procent som är höginkomsttagare nyttjade hela sju procent avdraget.

Denna klassmässigt tydliga bild visar sig också i statistiken om i vilka kommuner som avdraget utnyttjades under 2008 – det är i Danderyd och Lidingö som avdraget mest utnyttjas – inte i kommuner som Filipstad, Åsele eller Storuman.

Min och ledarsidans hållning handlar inte ett dugg om någon moralistisk inställning att det är fel att köpa hushållstjänster. Det är utmärkt att det finns bra och kompetenta städföretag som säljer professionell städning. Jag har själv haft goda erfarenheter av Hemfrid exempelvis.

Problemet är att regeringen använder våra gemensamma resurser, dvs skattebetalarnas pengar åt att subventionera tjänster åt oss som redan har råd att betala för vit arbetskraft i denna bransch. Det är ett skatteslöseri ovärdigt ett välfärdssamhälle!

Våra gemensamma resurser ska användas för det stora flertalets allra bästa och det är framförallt dem som har behov av hjälp som ska få det. RUT-avdraget är varken försvarbart ur samhällsekonomisk eller jämlikhetssynpunkt.

Däremot bör hemtjänsten byggas ut så att också stressade barnfamiljer kan få hjälp och att ett rikare utbud tjänster kan erbjudas de äldre som behöver hjälp.

Jag hör just nu Mona Sahlin i Aktuellt i denna fråga. Bra!

Det är utmärkt att de rödgröna tar strid i denna ideologiska fråga.

Reinfeldt försöker göra det till en jobbfråga vilket är absurt. Om man vill få människor ”vars alternativ är arbetslöshet” att få jobb som Reinfeldt säger finns det betydligt effektivare sätt än den här typen av skatteavdrag. Det klingar dessutom lite falskt när vi sett hur regeringen under de senaste åren dragit ned på arbetsmarknadsutbildning och komvux och arbetslösheten ökat drastiskt.

Debatten lär fortsätta.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB