Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Ärkebiskopen svarar Aftonbladet

av Helle Klein

I går skrev vi på ledarplats om frågan om kronprinsessan Victoria ska låta sig ledas fram till altaret av pappa kungen och av honom överlämnas till Daniel. ”Anders Wejryd måste säga nej”, löd vår rubrik.

Ärkebiskopens adjunkt har svarat på detta (varav en kortversion är publicerad i papperstidningen i dag):

Aftonbladet skriver (18/5) att brudöverlämning vid kronprinsessans vigsel vore ”ett brott mot Svenska kyrkans vigselordning”. Det är inte korrekt.

 Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i kyrkan. Svenska kyrkan avråder från det eftersom vårt vigselritual är så tydligt i fråga om makarnas jämställdhet. Vår tradition är att brudparet går fram tillsammans, som en symbol för att två självständiga individer frivilligt och jämställda vandrar till vigseln. Men det står inget i Kyrkohandboken om hur man ska gå in i kyrkan vid en vigsel, så vigseln står inte och faller med detta. Det är en fråga om vilka signaler som sänds och hur de tolkas. Brudpar kan se olika på den saken.

 Vidare understryker Aftonbladet att ärkebiskopen bör ”tydligt förklara vad som gäller i Svenska kyrkan”. Ärkebiskopen har i andra sammanhang gjort klart att han inte rekommenderar brudöverlämning, men att det förekommer i Svenska kyrkan. Han har heller inte hemlighållit att han har gett rådet till det aktuella brudparet att gå fram tillsammans, i enlighet med Svenska kyrkans tradition.

 Genom vigseln förenas ett par i äktenskapet. De lovar att i livslång trohet dela livets glädje och sorg. Vi får inte glömma att det är det vigseln handlar om. Formerna får inte skymma innehållet.

Ann-Cathrin Jarl,
ärkebiskopens adjunkt

Det är utmärkt att kyrkan tydliggör sin hållning, som ju är precis den som vi på ledarplats skrev igår. Förhoppningsvis följer Hovet den svenska traditionen och lyssnar till ärkebiskopens råd att Victoria och Daniel tillsammans som myndiga människor går fram till altaret.