Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Förfärligt i Japan

av Helle Klein

Katastrofen i Japan tar sig dimensioner som nästan inte går att ta in. Först jordbävningen i fredags med den enorma tsunamin som sköljde bort hela städer. Det har talats om att Japans landyta flyttats två meter och att jordaxeln skulle ha fått sig en annan böj. I morse hörde jag på radion en forskare som menade att pga jordaxelns förändring har dagarna blivit 1,8 mikrosekunder kortare.

Overklighetskänslorna väller fram.

Sen nu kärnkraftshaverierna som verkar vara betydligt allvarligare än vad som först påstods. Höga halter strålning uppmäts  i närheten av Tokyo. Det är förfärligt.

Och än en gång vaknar beslutsfattare världen över ur sin atomslummer och börjar förstå att det kanske inte är helt smart att bygga in sina samhällen i ett kärnkraftsberoende. Japan är enormt beroende av kärnenergin vilket gör dess redan sårbara samhälle pga jordbävningsrisken än mer sårbart.

Det är hög tid för både det japanska samhället och USA och Europa att ställa om sina energisystem till långsiktigt hållbara sådana – med hjälp av ny energiteknik satsa på effektivisering och förnybar energi.

Centerns och Maud Olofssons energipolitik i vårt land känns allt annat än ansvarsfull. Tänk om Centern kunde återfinna sin gröna själ och tillsammans med den rödgröna oppositionen se till att Sverige tar sig ur kärnkraftsfällan.

I stället för att ge möjlighet för Björklunds galna reaktorutbyggnad, fortsätt den ansvarsfulla avvecklingen av kärnkraften som Centern en gång i tiden var med på.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB