Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Juholt ingjuter (s)jälvförtroende

av Helle Klein

Så har då den nye S-ledaren Håkan Juholt hållit sitt linjetal inför S-kongressen. Det infriade förväntningarna med råge.

Juholt överraskade med att börja hela talet i kulturpolitiken. Han citerade Orionteaterns Stina Oscarsson och resonerade över ett samhälle där allt utgår från det ekonomiskt mätbara, där vi reducerats till kunder och konsumenter. Juholt lyfte fram medborgarskapstanken och människovärdet framför marknadsvärdet.

Hans tal andades självförtroende och kongressombuden bröt ständigt av med varma applåder, hejarop och ovationer. Det var glada skratt och blodigt allvar omvartannat. Och framförallt en känsla av att nu jäklar tar vi strid för ett annat samhälle!

Juholt är en tydlig folkrörelsedemokrat och tog strid mot marknadsfundamentalismen utan att hamna i det alltför etatistiska diket (förstatligande av allt). Hans frihetsbegrepp är relationellt snarare än individuellt – det handlar mer om makt och att kunna påverka samhällsskeendet än om att välja mellan tjänster och produkter.

Häri ligger ett återupprättande av själva medborgarskapets idé och samhällstanken.

Juholt är en varm EU-vän och pläderade också för starka band över Atlanten, något oklart i vilket syfte men som jag förstod det ville han anknyta till de progressiva rörelser som nu växer fram runt Obama i USA. Förhoppningsvis var det ingen plädering för NATO.

Miljöavsnittet var tunt men bra markering mot en icke fungerande elmarknad, dock inget om nån energiomställning bort från kärnkraften.

Sen hade jag önskat lite mer internationella frågor även om Juholt gjorde en intressant analys av den geopolitiskt förändrade världskarta vi ser i dag. Hans kritik mot finanskapitalismen som härjat i decennier var också befriande.

Två stora politikområden angav han som viktiga för Socialdemokratin – att bekämpa barnfattigdomen och ungdomsutslagningen samt att göra om pensionssystemet. Det sistnämnda har politisk sprängkraft.

Han är en lysande retoriker och redan finns roliga begrepp myntade runt Juholt: social demokrati, paraplysocialism, värdeburen tillväxt…

Det våras för Socialdemokratin även om det ännu blåser iskalla vindar. Nu gäller det att göra politik av de lysande orden!

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB