Startsida / Inlägg

Babyhawks-vibbar i Malmö

av Jonas Gustavsson

Malmös negativa trend om tre raka förluster är bruten i och med 2-1-segern mot Sundsvall på hemmaplan.

Visst var det spel mot ett mål i 90 % av matchen, men segern satt ändå hårt inne på grund av en kombination av strålande målvaktsarbete av Tim Sandberg och en bristande kyla i de avgörande lägena från Malmöspelarna.

Faktum är att det var lite Babyhawks-vibbar över hela insatsen, faktiskt. Ni vet Babyhawks – begreppet som myntades våren 2009 efter Malmös ekonomiska kris då många veteraner lämnade laget och lämnade lagets öde i händerna på massa unga talanger. Det slutade med succé, vinster och nästan en Playoff-plats.

Ynglingarna visade framfötterna mot Sundsvall:

Jonathan Bjurö, 19, behövde visserligen inte glänsa hela matchen, men steg fram när det behövdes och räddade också 21 av 22 skott.

Bästa utespelare var Victor Öhman, 18, och Sebastian Dyk, 18, som satte ordentlig press på Sundsvall när de väl var inne. De sprudlade av energi.

De gamla gubbarna behöver en lite längre startsträcka, de är inte igång än. Men det kommer. Just nu känns det som att det är ynglingarna som driver Redhawks.

***

Tim Sandberg var strålande i Sundsvalls målbur.

Han hade inte minst två grymma räddningar.

Dels när Robin Alvarez rundade buren för att peta in pucken köksvägen. Sandberg såg borta ut, men lyckades ändå hinna över och rädda. Sedan hade Victor Öhman ett rappt skott i den sista perioden där Sandberg reflexräddade med en benparad.

Var kommer alla dessa skickliga unga målvakter ifrån?

***

Sundsvall då? Nja, det var väldigt blekt. Forne stjärnan Niklas Zetterström visade dock att det finns lite speed kvar i benen och jag gillar Gustaf Thorells bryska och fysiska spel – även om han brände ett öppet mål.

Största behållningen för mig var kvart-i-två-värvningen Filip Björk. Han bjöd Robin Alvarez på ett friläge, han tuppfäktades med Tomas Larsson och han spelade ett intressant och fysiskt allroundspel.

Hur han hamnade i Sundsvall är ju också en historia för sig.

– Jo, vi fick väl tips om honom en fredagskväll och sedan var han är på söndagen. Sedan blev det kontrakt, har klubbchefen Magnus Holmwall berättat.

***

Till sist, en transfernyhet: Almtuna har lånat AIK:s tuffe back Mikael Österberg – en spelare som alltid spelar med stort hjärta. En kämpe.

Men han har aldrig spelat i någon annan klubb än AIK.

Jag har haft känslan av att han levererat mycket tack vare sitt hjärta för AIK, kommer samma hjärta nu att banka för Almtuna? Eller spelar klubbkänslan ingen roll?

Almtuna har i alla fall fått in en fysisk back, det är ett som är säkert.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB