Startsida / Inlägg

Conny Strömberg-soppan

av Jonas Gustavsson

För er som har missat det så är Örebrostjärnan (jo i det här sammanhaget får man använda epitetet stjärna) Conny Strömberg avstängd av sin egen klubb.

Det ryktas lite om vad det har handlat om, men jag tänker inte spekulera eller döma – Conny verkar ångerfull och är beredd att ta sitt straff. Bra så. 

Visserligen kan man tycka att det vore bättre att köra med öppna kort istället för att det blir en ryktesspridning, för sanningen brukar krypa fram till slut ändå. Vad det än handlar om. Det har många hockeyspelare fått erfara (någon som glömt Sweden Hockey Games…?).

Klart är i alla fall att det inte blir någon Conny Strömberg mot Almtuna imorgon. Synd. Men jag tror inte han kommer att vara avstängd så länge.

***

Ganska ironiskt att Conny-soppan uppdagades samma dag som Aftonbladet publicerade en Conny Strömberg-artikel.

– När typ 20-åringar åker och kaxar upp sig blir man lite less. De ska visa respekt mot oss äldre. Men när man blir gammal får man åka omkring och gagga lite, säger Conny där.

Men förväntar man sig att få respekt så måste man vara en förebild också.

Oavsett vad som hänt så falnade Connys stjärna lite idag.

***

På tal om Conny, han är ju ganska vass på straffar. Det debatteras ju en del om straffar just nu, i alla fall i Elitserien.

Förutom snacket om isen ska spolas eller inte inför de för säsongen nyinförda straffavgöranden i Elitserien (klart det ska spolas), så har jag också läst tyckanden om att straffavgörande är ett lotteri, att det är för mycket på chans.

Jag förstår inte det där riktigt. 

Om två lag med 20 spelare spelar jämnt efter full tid och får chansen att avgöra under en ytterligare sudden death, så är det väl inte fel att matchen får avgöras man mot man? Det är inte chansartat. 

Exakt vad är det som är ett lotteri?

Det är ju inte så att det är 50-50 att en straff går in eller inte. Det beror på målvakten – hur bra denne är på att läsa straffar, röra sig, läsa spelet – och skytten – teknik, skott, placering, kyla. Det är en jäkla skillnad om tränaren skickar in mig eller Henrik Thegel (jag valde någon som kan det där) för att lägga en straff… chansen är betydligt större att Thegel målar, eftersom han är bättre. Men vi har samma förutsättningar.

Det är inte lotteri som avgör en straffläggning, det är skicklighet. 

Sedan är jag ju inte den som gillar straffavgöranden i avgörande matcher, men det är en annan sak. Där ska det i ishockeysammanhang (skärpning VM) spelas sudden death till matchen är avgjord. I ett slutspel eller kval är det lagets klass som ska avgöra, men i grundserien har jag inga problem med att laget med de skickligare spelarna har chansen att fixa extrapoäng. Inslaget har funnits i HockeyAllsvenskan i flera säsonger och jag gillar upplägget, det skapar lite mer nerv, lite mer underhållning.

Jag menar, att slå straffar är ju inte som att singla slant som man gjorde i någon innebandyturnering nyligen

***

Fast att förlora i sudden eller på straffar verkar inte räknas som en förlust. Inte för alla i alla fall. 

Som när jag surrade med Patrik Nevalainen igår och sade att det måste vara skönt för Malmö att bryta en trend om tre raka förluster.

– Tre? Två raka förluster menar du, kontrade Nevalainen på sin norrländska.

Öh, tänkte jag och hjärnan började arbeta fast alla pratat om de där tre förlusterna länge. Han måste ha sett att jag tänkte.

– Jaha, du menar Almtunamatchen? Poäng är poäng, sade Nevalainen.

Malmö förlorade mot Almtuna på övertid, och det är ju faktiskt skillnad på förluster och förluster. 

***

Den femte omgången av HockeyAllsvenskan kompletteras med sex matcher imorgon. 

Framförallt så sticker mötet mellan Conny Strömberg-lösa Örebro och Almtuna ut – där lär det bli åka av. Örebro, med sin hitintills solida defensiv och magiska offensiv, har börjat grymt, men är det något lag som kan störa Peter Anderssons manskap så är det hypersolida Almtuna med täte Fredrik Pettersson-Wentzel mellan stolparna.

Det kan bli riktigt, riktigt bra. Det här blir den tuffaste defensiva nöten för Örebro att lösa hittills, och Almtuna kommer att spelvända blixtsnabbt när chansen ges.

Sedan kan man ju inte undgå att intressera sig för Rögles fortsatta öden då laget spelar hemma mot pånyttfödda Bofors. Unga Rögle (med två förluster i bagaget) mot griniga Bofors, som dessutom sänds i S24. Det känns inte som drömmotståndet för Ängelholmarna, det kommer bli riktigt tufft. Men håller de unga Röglespelarna huvudet kallt, så ska man kunna vinna en sådan match. 

I övrigt:

Starkt startande Leksand i rivalitetsstämplad hemmamatch mot Västerås som vann mot Malmö senast (en match som också sänds i S24). 

Svagt startande Borås (som måste få igång målvaktsspelet) hemma mot Tingsryd (som måste börja förvalta alla sina målchanser).

Fullpoängaren Växjö hemma i smålandsderby mot tunga Oskarshamn.

Och uppvarvade Troja/Ljungby hemma mot katastrofstartande Mora. 

Idel intressanta matcher alltså.

***

Jag skulle visst tippa var det sagt.

Here goes:

Örebro – Almtuna X
Växjö – Oskarshamn 1
Rögle – Bofors 1
Troja/Ljungby – Mora X
Borås – Tingsryd 1
Leksand – Västerås 1

Fegtippning med fyra ettor och noll tvåor.  

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB