Startsida / Inlägg

En omstart i Dalarna

av Jonas Gustavsson

HockeyAllsvenskans ständiga favorit är nästa lag ut i nedräkningen:

3. Leksand

Leksand har vunnit HockeyAllsvenskan de tre senaste åren. Men i år är inte dalalaget den givna favoriten i serien som man brukar vara. 

Anledningen är att man gjort en riktningsförändring i sin satsning. Borta är de svindyra veteranerna, inne är de hungriga juniorer som i våras plockade hem SM-guldet i J20-serien. Målet att nå Elitserien är inte lika tydligt som det varit tidigare, nu ska Leksand bygga ett lag för framtiden, ett lag som kan leverera över tid. Förutom en medveten satsning på egna juniorer, så har man också värvat unga spelare som är på väg uppåt i karriären, inte spelare som redan nått sin peak.

Omstyrningen behöver inte vara negativ. Det finns massor av kvalitet i Leksands trupp och hungern kommer vara helt annorlunda än den varit tidigare. Många menar att Leksand kanske blir bättre än någonsin när man nu satsar hemvävt, och det är inte alls omöjligt. 

Spelaromsättning:

In: Patrick Galbraith, mv, Björklöven; Erik Hanses, mv, Leksand J20; Johan Svedberg, b, Björklöven; Tommy Enström, b, Rögle; Stefan Erkgärds, b, Rögle; Patrik Norén, b, Leksand J20; Eric Moe, b, Timrå; Ken Andre Olimb, c, Frisk Asker; Jon Knuts, c, Leksand J20; Johan Alcén, f, Rögle; Victor Rask, c, Leksand J20

Ut: Joacim Eriksson, mv, Skellefteå; Tom Lawson, mv, klubb ej klar; Thomas Rhodin, b, slutar; Oliver Ekman-Larsson, b, Phoenix Coyotes; Petter Ullman, b, slutar; Stefan Lassen, b, Djurgården; Eric Johansson, c, klubb ej klar; Patrik Carlsson, c, Södertälje; Pelle Prestberg, f, Färjestad; Peter Nordström, f, slutar (?); Marcus Weinstock, f, Örebro; Markus Persson, f, Bofors

Kommentar: Ekvationen visar tydligt att rutin är utbytt mot talang. På pappret är Leksand försvagade i alla lagdelar, där förlusten av briljante målvakten Joacim Eriksson, VM-backen Oliver Ekman-Larsson och poängsprutan Pelle Prestberg naturligtvis svider mest. Men Leksand har en plan och den går ut på att satsa nytt och ungt, så att förlusterna väger tyngre än nyförvärven är bara naturligt.

Bästa nyförvärvet: Eric Moe
Egentligen torde Eric Moe vara för bra för HockeyAllsvenskan, kan man tycka. 22-åringen är elitseriematerial, men mår kanske bra av att få ta steget ner, lastas på ett ton ansvar och få en nyckelroll. För visst kommer han att få spela massor. Det finns mycket istid att äta upp efter att Thomas Rhodin, Oliver Ekman-Larsson och Stefan Lassen försvunnit.

Värsta förlusten: Pelle Prestberg
Visst, supertalangerna Joacim Eriksson och Oliver Ekman-Larsson kan bli hur bra som helst, men frågan är om HockeyAllsvenskan sett en större matchvinnare än Pelle Prestberg. Han har den magiska egenskapen att alltid göra de viktiga målen. Det är just den spetsegenskapen som Leksand framförallt kommer att sakna. 

Poängkungen: Daniel Hermansson
Ingen Pelle Prestberg, då blir det Daniel Hermansson. Den Brynäsratade anfallaren såg vass ut efter sin återkomst ifjol, och i år kan det faktiskt bli ännu bättre. Det är känslan i alla fall.

Nyckelspelaren: Tomas Kollar
Nubliven lagkapten som på HockeyAllsvensk nivå är en perfekt kombination av grovarbetare och poängplockare. Han ska gå i bräschen för Leksand på alla sätt och vis och hans roll blir än viktigare med tanke på alla unga förmågor i truppen. Kollar är en spelare med enorm vinnarskalle, och hans inställning kommer att smitta av sig på de unga spelarna. 

Håll ögonen på: Victor Rask
Victor Rask, en av Sveriges bästa spelare födda 1993, har ett supertalangrykte och det är tveksamt om Niklas Eriksson och Christer Olsson kan hålla tillbaka centern redan nu. 17-åringen har alla egenskaper för att slå igenom… och det kommer han att göra också.

Esset i rockärmen: Den där centern
Ryktena har pågått hela sommaren… Leksand ska värva en center till. Spelarbudgeten är dock redan fylld och det behövs extern hjälp. När det väl drar ihop sig brukar det dock lösa sig. Och man lär inte vara intresserade av att plocka in någon dussinlirare. Ska det värvas ska det värvas ordentligt.

Förväntad uppställning:

Patrick Galbraith (Erik Hanses)

Johan Svedberg – Tommy Enström
Eric Moe – Jean-Luc Grand-Pierre
Antti Hulkkonen – Kimmo Lotvonen
Kenny Källström – Stefan Erkgärds 

Tomas Kollar – Ken Andre Olimb – Daniel Hermansson
Jesper Ollas – Johan Hägglund – Jens Bergenström
Jussi Pesonen – Victor Rask – Johan Alcén
Martin Karlsson – Jon Knuts – David Åslin

Extra: Patrik Norén, Martin Janohls

Slutligen…
Det är mycket som ska klaffa i Leksand den här säsongen och det är många mantlar som ska axlas. Patrick Galbraith måste kliva fram som en matchvinnarmålvakt, Eric Moe och Johan Svedberg kommer få dra ett stort lass på backsidan och offensivt behöver talanger som Victor Rask och Ken Andre Olimb verkligen leverera.

Nysatsningen ska dock premieras. Att plocka upp sympatiske ur-leksingen Niklas Eriksson (okej, han är född i Småland, men intimt förknippad med LIF) från juniorlaget för att ta över tränarsysslan är helt rätt och skapar identitet i klubben. Att han känner juniorerna utan och innan gör också att deras acklimatisering in i HockeyAllsvenskan blir tämligen smärtfri.

Vi kommer se ett nytt Leksand i vinter. Inte lika mycket stjärnstatus som brukligt, men med en helt ny hunger och entusiasm. Det kan räcka riktigt långt. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB