Startsida / Inlägg

Gladhockey och roliga spelare

av Jonas Gustavsson

Tomas Ros menar att tråkhockeyn kan sänka Elitserien.

Må så vara. I HockeyAllsvenskan är det ingen tråkhockey. På upptaktsträffen pratade alla tränare om en offensiv och frejdig ishockey, och det är precis vad vi har fått se i serieinledningen också. Det ramlar in mål hela tiden, mer eller mindre (okej, det kanske var lite tightare i går, men jag tror den intensiva ishockeyn kommit för att stanna).

Visst fanns det många varningens fingrar som höjdes för att Sundsvall skulle spela tråkhockey i vinter, och visst är det ett gnetgäng, men jag tycker att man mot Västerås visade att man kan spela med aukoritet och finess också. Stundtals tryckte man ner västmanlänningarna rejält i skridskosulorna.

Nu må jag vara en HockeyAllsvensk nörd, men det spelas väldigt sällan en tråkig match i HockeyAllsvenskan. Så är det faktiskt. Bantningen från 16 till 14 lag höjde kvaliteten och underhållningsvärdet ytterligare.

Budgetlag som Hammarby, Huddinge, Arboga och Mariestad har bantats bort – nu är det i princip bara lag som satsar uppåt i serien (okej, några få undantag finns). Me like.

***

Tomas Ros plockade ut Elitseriens tio roligaste spelare.

Jag kontrar med HockeyAllsvenskans tio roligaste spelare (och ja, det är en högst subjektiv bedömning präglad av både känslor från svunna tider och nya bekantskaper):

1. Marcus Weinstock, Örebro
Magisk balans med puck i anfallszon. Kan själv dansa runt motståndarbackar i flera minuter med puckkontroll, vilket är en fröjd att skåda. Kan också slå magnifika passningar. Och skjuta straffar.

2. Carl Söderberg, Malmö
När han är på humör kan han göra i princip vad som helst. Läckrast är de långa, men ändå kvicka, dragningarna där han trots sin kroppshydda enkelt kan glida mellan backar. Highlight-spelare.

3. Simon Olsson, Rögle
En ny bekantskap. Och en angenäm sådan. Blixtrande handleder, magisk blick för spelet och också ett hett humör, vad det verkar. Trollar med pucken stundtals. Vass avslutare, dessutom.

4. Mattias Persson, Troja
Inte helt olik herr Weinstock. Snabb, teknisk och fantastisk puckkontroll. Synd att han är skadad så ofta, Troja behöver hans artisteri.

5. Conny Strömberg, Örebro
Det mesta magin har jag sett på youtube eftersom jag inte hade förmånen att följa honom på nära håll ifjol, men hej, han kan och vill underhålla. Och han gillar att sticka ut hakan.

6. Steve Saviano, Växjö
Seriens snabbaste spelare? Minilirare med högoktanig utväxling i skridskoåkningen. Plus fantastisk klubbteknik.

7. Jonas Westerling, Almtuna
Gillar att snurra och han brukar göra det bra. När han har de extra marginalerna på sin sida kan han dribbla av vem som helst… och passningarna brukar vara grymma.

8. Johan Ryno, Oskarshamn
En personlig favorit. Synd att han visar sitt artisteri lite för sällan, men när han väl gör det är det fantastiskt att se hans enorma kroppshydda dansa förbi motståndare som ingenting. Har förmågan att dominera ett byte totalt.

9. Henrik Thegel, Tingsryd
Ytterligare en personlig favorit, framförallt för sina effektiva och vackra straffar.

10. Adam Rundqvist, Borås
En annan ganska ny bekantskap, men jag har höjt på ögonbrynen när jag sett honom. Som hans mål mot Rögle, som hans gungande stil som gör att han kan slalomåka genom vilket försvar som helst. Och ja, han är bara 20 år gammal.

Idel forwards, men kunde inte hjälpa det.

***

Såg de tio nya stjärnskotten i Elitserien listade. Motsvarande lista angående HockeyAllsvenskan ska nog också skrapas fram. Kanske redan till veckan.

***

Idag får nog Tingsryds back Juha Gustafsson tårta, det har han blivit lovad när han gör sitt första mål för klubben vilket han gjorde när han stänkte in 3-1 mot Sundsvall igår. Det var nog skönt att spräcka den där målnollan till slut.. 

***

Imorgon sitter jag i Malmö Arena och följer stukade Malmö mot allt-att-vinna-laget Sundsvall. Med tanke på att Malmö är lite krampaktiga just nu (även om man gjorde det okej i slutet mot Västerås) så är utgången på den matchen inte alls given. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB