Startsida / Inlägg

Har kommit för att stanna

av Jonas Gustavsson

Nedräkningen inför seriestart fortsätter:

10. Tingsryd

Det är oundvikligt att inte jämföra med tidigare nykomlingar i HockeyAllsvenskan och då tänker jag på Borås, Troja-Ljungby och Örebro (nej, inte Mariestad, de var dömda att misslyckas från start efter sitt avancemang, och det visste de nog själva också med tanke på de ekonomiska förutsättningarna).

Bland nykomlingarna kan vi utskönja två vägval: dels Borås och Troja som satsade på kontinuitet och att krydda med lite spets, dels Örebro och Tingsryd som byter ut stora delar av truppen och satsar nytt. Tingsryd har bytt ut halva laget, med alla för- och nackdelar som det innebär.

Hur som helst, på pappret är Tingsryd ett lag för Playoff. I realiteten tror jag att man landar ungefär som Örebro ifjol, det vill säga kring tiondeplatsen. Det baserar jag på att kollektivet måste spelas ihop, spelarna från division ett måste få skolas in i HockeyAllsvenskan och att lagets största frågetecken finns i defensiven.

Spelaromsättning:

In: Axel Brage, mv, Oskarshamn; Tom Koivisto, b, Jokerit; Julius Larsson, b, Almtuna; Jan Öberg, b, Lörenskog; Mikael Svensk, b, Asplöven; Robin Olsson, b, Pantern; Jari Kauppila, c, Pelicans; Markus Molin, c, Skövde; Teemu Elomo, f, Herning; Henrik Thegel, f, Sundsvall; Janos Vas, f, Székesfehérvár; Erik Hjalmarsson, f, Morzine

Ut: Peter Johansson, mv, Mörrum; Anders Åkesson, b, slutar; Rasmus Johansson, b, Nybro; Joakim Hillding, c, Växjö; David Laudius, f, Växjö; Christian Jacobsson, f, slutar; Olof Svensson, f, Mörrum; David Jonsson, f, Skövde

Kommentar: Unga och lovande duon Joakim Hillding och David Lauidius öste in poäng ifjol och visst sved det när det kom fram att de förhandlat med Växjö mitt under den brinnande Kvalserien, men förutom den duon så saknar nog Tingsryd inte gamlingarna som försvunnit. Tillskotten väger upp förlusterna med råge. Det glimmar av betydligt mer stjärnglans nu än vad det gjorde ifjol.

Bästa nyförvärvet: Tom Koivisto
Meriterna från SM-Liiga, Elitserien och NHL säger det mesta. Och 36-åringen har fortfarande massor av ishockey i kroppen. Enda frågetecknet är väl motivationen som kan få sig en törn av serietillhörigheten Dackehallen är trots allt en bit ner på skalan i jämförelse med de arenor där Koivsto uppträtt tidigare.

Värsta förlusten: Joakim Hillding och David Laudius
Egentligen så saknar inte Tingsryd något tapp nämnvärt, men visst sved det ordentligt att unga lovande duon Joakim Hillding och David Laudius stack till största rivalen Växjö. Att övergången läckte ut under Kvalserien skapade hatstämning och glåporden lär späs på ytterligare i seriepremiären i Växjö Ishall.

Poängkungen: Matt Davidson
Värvades som stjärna och levde upp till hypen. Matt Davidson, som är en traditionell transatlantisk bulldozer med siktet inställt på mål, förväntas ösa in poäng nu också. Och understödet är bästa tänkbara: finska essen Jari Kauppila och Teemu Elomo.

Nyckelspelaren: Axel Brage
Alla stjärnmärkta utespelare till trots, Tingsryds nyckelspelare nummer ett finns mellan stolparna. 21-årige Axel Brage har spelat sporadiskt i Växjö och Oskarshamn men inte varit ordinarie under en hel seniorsäsong som han kommer vara nu (jo, han konkurrerar ut Victor Tisell). Talangen finns där, nu gäller det att leverera på kontinuerlig basis också.

Håll ögonen på: Henrik Thegel
Tingsryd har ett trumf på hand i vinterns straffläggningar: Henrik Thegel. Den exceptionellt skicklige straffskytten lär skänka några extrapoäng till sitt lag och kommer också bjuda publiken på hockeygodis.

Esset i rockärmen: Ingenting
Visst, det ryktas om det kan vara både någon back och målvakt på ingång till laget, men med tanke på att truppen är full lutar det snarare åt att någon kickas (var det någon som sade Mikael Svensk…?) än att det plockas in något mer. För inte blir det väl någon mer comeback för ständige målskytten Christian Jacobsson? Nej, knappast.

Förväntad uppställning:

Axel Brage (Victor Tisell)

Tom Koivisto – Jan Öberg
Juha Gustafsson – Julius Larsson
Christoffer Björklund – Robin Jacobsson

Matt Davidson – Jari Kauppila – Teemu Elomo
Janos Vas – Markus Molin – Henrik Thegel
Simon Stark – Fredrik Hansson – Henrik Bankelius
Olof Einarsson – Victor Rollin-Carlsson – Erik Hjalmarsson

Extra: Robin Olsson, Mikael Svensk, Christoffer From-Björk, Thomas Lundström

Slutligen…
Tingsryds vägval med en en halvt utbytt trupp är intressant. Skicklige tränaren Mikael Tisell har sagt att det var nödvändigt att uppgradera arsenalen för att bli ett stabilt HockeyAllsvenskt lag, och han har rätt. Truppen som värvats ihop är tillräckligt bra för att hålla laget kvar med råge.

Offensivt finns både spets och bredd, backsidan är helt okej med några spetsar, även om flera av försvararna behöver acklimatisering i HockeyAllsvenskan där motståndarstressen kommer vara helt annan än i division ett. Lyckas Tingsryd pussla ihop det nya med det gamla kan man mycket väl utmana om en Playoffplats, men då måste allt stämma.

En trygg plats mellan negativt kval och Playoff känns dock som det troligaste scenariot. Och det är inte fy skam för en nykomling.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB