Startsida / Inlägg

Kommer disciplinen finnas kvar?

av Jonas Gustavsson

Nedräkningen inför säsongen fortsätter:

8. Almtuna

Sedan HockeyAllsvenskan blev en riksserie är nog Almtuna det lag som tagit tydligast steg framåt. Om liknelsen tillåts så har den fula ankungen blivit en vacker svan.

Jag stämmer in i hyllningskören och bugar och bockar för det arbete som tränarduon Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson gjort med det tidigare grådaskiga laget. De två senaste åren har Almtuna varit en väloljad lagmaskin utan några kugghjul som hackar, och det har också gett resultat (som Kvalserien i våras).

Frågan är då vad vi kan vänta oss i år. Rönnqvist och Robertsson är borta och ersatt av Bobo Simensen, lagets fyra bästa backar har lämnat, kvicksilvret Kim Karlsson är i Luleå och helt plötsligt har Uppsalalaget förväntningar på sig. Nåväl, succékeepern Fredrik Pettersson-Wentzel stannar, nyförvärven ser på pappret vassa ut och det finns kontinuitet i anfallsbesättningen, så visst finns det hopp om Playoff.

Spelaromsättning:

In: Magnus Hellberg, mv, Almtuna J20; Niklas Andersson, b, Székesfehérvár; Andreas Jungbeck, b, AIK; Magnus Eriksson, b, Rouen; Daniel Mattsson, b, Almtuna J20; Henrik Nilsson, b, AIK J20; Mark Hurtubise, c, Olofström; Jonas Westerling, f, AIK; Fredrik Abrahamsson, f, Lillehammer; Tobias Hage, c, Almtuna J20; Johan Wikström, c, Björklöven

Ut: Elias Fälth, b, Luleå; Mikael Aaro, b, Borås; Johan Jonsson, b, Växjö; Julius Larsson, b, Tingsryd; Johan Andersson, c, AIK; Kim Karlsson, f, Luleå; Sebastian Enterfelt (f d Eriksson), c, Luleå; Olof Mårs, f, Odense

Kommentar: Almtuna har varit supertäta defensivt de två senaste säsongerna (ironiskt sett sedan Marcus Ragnarsson lämnade) och det är klart det skapar osäkerhet med ett helrenoverat försvar. Namn för namn är det kanske hugget som stucket, men försvarskemin är försämrad av naturliga skäl. Framåt så har Almtuna uppgraderat.

Bästa nyförvärvet: Mark Hurtubise
Han sprutade in 75 poäng på 40 matcher i Olofström ifjol. Det säger en del om Mark Hurtubises offensiva kunnande. Han har inte glänst under försäsongen än, men spelar på en helt ny nivå och behöver acklimatisering.

Värsta förlusten: Kim Karlsson
Egentligen var det en stor tillfällighet att Kim Karlsson hamnade i Almtuna ifjol. Pucktrollaren som snabbt blev en publikfavorit (och en kändis efter sitt skridskoskydd-debacle) kom från norska konkursboet Comet en bit in i säsongen, och levererade direkt. Förutom sitt kreativa spel var han också härligt osvenskt kaxig i media.

Poängkungen: Robert Kimby
Det var tredje gången gillt för Bålstasonen i Almtuna ifjol och då lossnade det äntligen för den kraftfulle centern som tidigare öst in poäng i Nybro. Robert Kimby hittade grym kemi med Fredrik Vestberg och den duon lär fortsätta producera i år.

Nyckelspelaren: Fredrik Pettersson-Wentzel
Det kan tyckas enkelt att välja målvakten men så enkelt är det i fallet Almtuna. ”PW” inledde fjolåret som tredjemålvakt, konkurrerade ut Ola Nilsson och Gusten Thörnqvist, vann Guldgallret och är högaktuell att spela JVM i vinter. Men killer är bara 19 år… pallar han pressen som etta en hel säsong? Nu går det inte att slå ur underläge igen.

Håll ögonen på: Tobias Hage
Ny, orädd junior som tydligen smäller på det mesta som rör sig. Spelade till sig en plats i laget under försäsongen och kommer säkert bli en friskus.

Esset i rockärmen: Kim Karlsson
Kim Karlsson har ju trots allt ”bara” en try-out i Luleå och platsar han inte där så blir det spel i Almtuna igen. Enligt sportchefen Martin Öhrstedt är de överens om det och då är det Karlssons gamla kontrakt som träder i kraft.

Förväntad uppställning:

Fredrik Pettersson-Wentzel (Magnus Hellberg)

Jonathan Sjölund – Magnus Eriksson
Niklas Andersson – Andreas Jungbeck
Fredrik Sandgren – Magnus Svanberg

Andreas Paulsson – Mark Hurtubise – Jimmie Kraft
FredriK Vestberg – Robert Kimby – Joachim Gellerstedt
Fredrik Abrahamsson – Linus Stensson – Jonas Westerling
Rickard Rollin-Carlsson – Johan Wikström – Johan Berggren

Extra: Henrik Nilsson, Daniel Mattsson, Tobias Hage

Slutligen…
Jag tillhör skaran som tillskriver Almtunas framgångar tränarduon Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson (där Rönnqvist tyvärr ofta nämns utan sällskap av Robertsson) och jag är lite frågande till hur laget kommer att reagera under ett nytt – i mina ögon mer traditionellt – styre.

Sett spelare för spelare har Almtuna ett minst lika bra lag som ifjol (Martin Öhrstedt har vuxit fram som en skicklig sportchef) men maskineriet är inte lika väloljat som då, och frågan är om den lagmoral och disciplin som firma Rönnqvist och Robertsson bankade in i spelarna lever kvar under Bobo Simensen.

Almtuna har gjort sig känt som ett malande lag med massor av skridskoåkning och hög forechecking och Simensen har sagt att man ska fortsätta spela en aggressiv ishockey. Att man inte aviserar att rugga upp den grund som man börjat bygga bådar i alla fall gott. Hoppet lever för Almtuna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB