Startsida / Inlägg

Inte panik – det är handlingskraft

av Jonas Gustavsson

Fyra matcher. Noll poäng, fyra gjorda mål och 20 insläppta mål.

Det var facit för Mora innan man vann med 3-2 över Troja/Ljungby igår efter en viljeinsats.

I tisdags kontrakterade Mora backen Aki Heino över oktober månad och han spelade redan mot Troja. Sedan gjorde man också klart med ytterligare en back, kanadensaren Dan Iliakis, också han på ett i första hans enmånaderskontrakt.

Är det då panik i Mora när man inhandlar en Aki Heino som mest var skadad ifjol och en Dan ”vem är han?” Iliakis för att få ordning på defensiven?

Nej, jag tycker att det är tvärtom. Jag tipsade ju om ett samtal till super-Greger, men det kanske var orealistiskt, men huvudsaken är att det händer något. Det går inte att sitta och titta på när målen rasar in och poängen uteblir, då är man snart på efterkälken och det har man inte råd med i HockeyAllsvenskan.

Det har Mora och Harald Lückner också insett.

– Släpper man in 20 mål på fyra matcher och tar noll poäng så måste man inse att det inte räcker till. Det är en ganska enkel förklaring till att vi värvar. Det behöver man inte vara Einstein för att förstå, sade Harald till mig när jag pratade med honom.

– Man måste agera och man kan inte sitta med armarna kors och tro att det ska lösa sig. Man säger att serien är lång, men det gäller att vara med i början annars kan man få betala för det hela säsongen.

Nu ska man inte vara efterklok, men många – inklusive mig själv – var inte speciellt exalterade över Moras backbesättning inför säsongen. Att det skulle läcka så mycket som det gjort är anmärkningsvärt, men nu har man i alla fall försökt täta, om än tillfälligtvis (de nya backarna är ju signade på provkontrakt).

Om Heino och Iliakis (jobbigt namn att stava det där) kan bidra med lite stabilitet är jag övertygad om att hela försvaret lyfter sig. Ungdomarna behöver bara någon eller några som pekar ut vägen, och det har ingen gjort sedan Greger Artursson försvann.

Att Mora sedan lämnar spåret med att värva ungt och svenskt är just nu skitsamma. Det är poäng det handlar om, och då måste man skapa ett vinnande lag. Nu spelar nationalitet på tillkommande spelare ingen roll alls, det handlar om att spela in viktiga poäng.

***

Aki Heino spelade fram till det matchvinnande målet mot Troja igår. Snacka om att betala av direkt.

– Heino gör en beundransvärd insats med tanke på förutsättningarna. Han har tränat med ett juniorlag och tränat mycket på egen hand, och det är klart det är tufft att göra en värmning med Mora och sedan gå ut och spela i match i HockeyAllsvenskan som går i 100 knyck. Jag tycker han klarade sig fantastiskt bra och det visar bara att han har den rutin som vi behöver, säger Harald.

***

Mora-Linder utvärderar Iliakis – som verkar vara en defensiv pjäs – närmare.

***

Dagens glädjande besked var att Christoffer Bengtsberg efter omständigheterna mår bra. Guter-ramningen från igår satte sina spår, men ”Bengan” är gjord av hårt virke.

***

Roligaste citatet från igår kommer från kaxige Viktor Mårtensson som vallade in 1-1-pucken för Västerås mot Leksand. Om det var meningen att göra mål? Givet, enligt Mårtensson.

– Ja, för fasen. Det var tanke bakom den. Johan Skinnars, som är en god vän, gjorde alltid så där och jag imiterade honom, säger Mårtensson till vlt.se.

Sant? Det vet i fanken, men det gäller att ta chansen att glänsa. Och det vet gitarr-Viktor hur man gör (HockeyAllsvenskans nästa bidrag till Idol, efter Mark In Da Park?).

***

I morgon fredag riktar vi blickarna mot Uppsala inför ett toppmöte i HockeyAllsvenskan.

Almtuna har spelat riktigt, riktigt bra den här säsongen, och att man inte fått med sig poäng mot Leksand och Örebro handlar om små marginaler. Nu tar man emot ett revanschsuget Växjö som tappade sina första poäng senast, efter hemmaförlust mot Oskarshamn.

Det blir fullt drag i Gränbyhallen, helt klart.

Det vankas också smålandsderby – som det är i var och varannan omgång – mellan Oskarshamn och Troja, där hemmalaget får anses vara storfavoriter.

Veteranen Ragnar Karlsson var bänkad i IKO senast… detta är tredje säsongen gillt för rivjärnet i klubben. Bensinen har varit slut i två år nu, och inte ser det ut som att tanken fyllts i år heller. ”Ragge” bör vara orolig över sin plats i truppen när afrot Viktor Sjödin, som nu blivit av med gipset, är redo för comeback.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB