Startsida / Inlägg

Linus Fagemo spelar i Borås

av Jonas Gustavsson

Det blev en hel del surr igår när det kom fram att Linus Fagemo tränar och ska spela med Frölunda mot HV 71. Men det är inget konstigt… bara utformningen på avtalet mellan Borås och Frölunda.

För ja, det avtalet existerar, trots att det stått annat på vissa håll och kanter. Men avtalet ser annorlunda ut jämfört med tidigare.

Tidigare har Frölunda haft ett antal platser i Borås trupp som man haft till förfogande. Platserna har också utnyttjats flitigt, för det är inga dussinlirare som spelat i Borås genom åren. Nämnas kan ju Joakim Andersson, Nicklas Lasu, Calle Klingberg och Erik Karlsson, till exempel. 

Idag finns det dock inga givna platser för Frölundaspelare i Borås (som istället valt att fylla upp sin trupp med egna spelare). Istället så kan lagen plocka spelare från varandra om skador uppkommer, eller byta spelare med varandra om Frölunda vill ge någon mer istid samtidigt som Borås skickar någon till Elitserien som får känna på tempot i högstaserien. 

Jens Hellgren har tränat och spelat med Frölunda under försäsongen. Det har Richard Demén-Willaume också. Och nu alltså Linus Fagemo. Men det handlar alltså inte om att de permanent ska spela i Frölunda.

Tränaren Jens Gustavsson ser det som en enorm fördel att de får sporras i elitseriemiljön, och tror enbart att det gynnar deras satsning i Borås. 

Vi kommer säkert få se både Richard Demén-Willaume och Linus Fagemo i några elitseriematcher i vinter, precis som Erik Andersson fick chansen ifjol. Men det handlar alltså bara om kortare låneperioder när Frölunda är kort om folk. 

***

Grundtanken i våras var att William Wallén skulle lira en del i Borås, men efter att Frölunda tappat Fredrik Pettersson och Mathis Olimb till NHL så förändrades förutsättningarna. 

Istället ”investerade” Frölunda en påse pengar i Borås spelartrupp och sade till dem att värva en egen forward, som kompensation och för att stärka avtalet ytterligare. Den pengapåsen hjälpte bland annat till att finanseria Jens Karlsson.

Det gör också att Borås inte är beroende av Frölundalån längre. 

– Men jag har kontakt med sportchefen Kent Norberg i princip varje dag, så vi ser över läget hela tiden och kan använda varandras spelare, berättar BHC-tränaren Jens Gustavsson.

Konkret exempel. Om Wallén åker runt i Elitserien och bara spelar fem minuter per match så kan han skickas till Borås för ordentlig matchning, samtidigt som exempelvis Linus Fagemo skickas till Elitserien för att fylla upp Walléns plats. Under en begränsad period då, givetvis. 

Det är något som gynnar båda klubbarna, även om det liknar ett farmarlagsavtal.

– Man kan kalla det vad som helst, men vi båda tjänar på det, säger Jens Gustavsson.

***

Men vilka Frölundaspelare kan ändå bli aktuellt att få matchning i Borås i vinter?

Joakim Lundström, John Klingberg, Johan Sundström och William Wallén är namngivna för klubben, som jag har förstått det. Sundström har jag redan flaggat för.

Precis som ifjol lär Pontus Hansson få träna med Frölunda ibland, samtidigt som Jocke Lundström får några matcher i Borås. Och det lär Lundström behöva, om den hänslynslösa matchningen av Johan ”Honken” Holmqvist nu fortsätter i Frölunda.

Vi kan få se några lån redan i seriepremiären. Mikael Aaro dras med lite skadeproblem och Erik Andersson ska bli pappa. 

– Eftersom Frölunda inte har seriepremiär än kan det bli så, berättar Jens Gustavsson och nämner att det då troligen blir John Klingberg och William Wallén. 

– John har redan testat med oss och han ser riktigt bra ut. Precis som storebror Calle så är han ganska liten i den här åldern, men jag tror han kommer att bli lika stor och stark. Han kan vara en stöld av Dallas som listade honom i somras.

Jens Gustavsson varnar också för danske backen Jannick Christensen, 18, i Frölundas juniorlag, som ser mycket intressant ut. Ett namn att hålla utkik efter alltså. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB