Startsida / Inlägg

En nystart som luktar gott

av Jonas Gustavsson

Nedräkningen inför säsongen fortsätter i sin stadiga takt:

6. Västerås

Efter två raka år i Kvalserien blev fjolåret ett fiasko för Västerås. Förklaringarna var flera. Man lyckades inte ersätta poängmagiska duon Pär Arlbrandt och Niklas Olausson, de nyvärvade målskyttarna Jonas Johansson och Henrik Eriksson levererade inte som förväntat, och dessutom hade man ett ihåligt målvaktsspel innan Daniel Sperrle anslöt.

Men nu är fjolåret glömt och man gör en nystart på alla plan. Niklas Johansson är ny sportchef, hockeyprofessorn Mats Waltin är ny tränare och underskattade Bert Robertsson – senast i Almtuna – är ny assisterande tränare. Det känns som en solid trio. 

Det är visserligen lite svårt att bedöma truppen som är fylld av ett antal importer och där try-out-spelare kommit och gått, men visst finns det gott om kompetens. Framförallt så har man trygge Daniel Sperrle i mål från start tillsammans med en mer än solid backbesättning, och bara det räcker långt. Västerås är ett lag för Playoff igen.

Spelaromsättning:

In: Johan Gustafsson, mv, Färjestad; Jonas Emmerdahl, b, Västerås J20; Robin Nilsson, b, Västerås J20; Jason Walters, c, Union College; Juha Kiilholma, c, Kärpät; Rasmus Sandström, f, Surahammar; Damien Fleury, f, Grenoble; Viktor Mårtensson, f, Borlänge; Matt Sisca, f, Guelph Storm; Marcus Jonsson, f, Björklöven

Ut: Jens Holmström, mv, Oskarshamn; Anton Mylläri, b, Oskarshamn; Jonnie Karlsson, b, Björklöven; Henrik Nordfeldt, c, slutar; Stefan Hellkvist, f, slutar; Henrik Eriksson, f, Borås; Jonas Johansson, f, Cortina; Sebastian Meijer, f, Luleå; Andreas Valdix, f, Timrå

Kommentar: Förutom Stefan ”Loppan” Hellkvist och Sebastian Meijer så var Västerås nog inte så intresserade av att behålla något av det som försvunnit, utan man sökte, och har fått, en nystart. Ersättarna må vara oprövade på HockeyAllsvensk nivå, men känns ändå tillräckligt bra för att göra Västerås till ett lag för Playoff igen. 

Bästa nyförvärvet: Jason Walters
Västerås centertradition är stark. Efter Patrik Berglund, Mikael Backlund, Niklas Olausson och Christian Larrivée är det nu Jason Walters som ska inta centralpositionen i förstakedjan. Snacka om att ha press på sig, men rapporterna från träningsmatcherna skvallrar om att kanadensaren ser bra ut.

Värsta förlusten: Stefan Hellkvist
Inför ifjol lade Patrik Juhlin av och nu gör Stefan ”Loppan” Hellkvist detsamma. 39 år gammal sköt han 19 mål ifjol och var därmed lagets överlägset bäste målskytt. Respekt. Han kan gå i pension med gott samvete, men målen kommer givetvis att saknas.

Poängkungen: Damien Fleury
Det är importerna som ska göra det. Jason Walters, Matt Sisca och framförallt Damien Fleury ska stå för poängproduktionen i år. Fleury, som vissa säger är bättre än landsmannen Pierre-Edouard Bellemare, började säsongen med en jobbig familjesituation där hans son blev sjuk, men nu har han anlänt till Sverige och ska, med hjälp av sin blixtrande skridskoåkning, leverera poäng.

Nyckelspelaren: Daniel Sperrle
Johan Thalberg stod inte att känna igen ifjol och Jens Holmström läckte som ett såll. När Daniel Sperrle kom in blev det ordning på målvaktssidan. Att ha honom mellan stolparna från start skapar en helt ny stabilitet i laget.

Håll ögonen på: Robin Nilsson
Ung juniorback som smällde in flera mål i power play under försäsongen och därmed spelade till sig ett kontrakt. Visst, försäsong är försäsong, men visst låter 19-åringen som ett intressant projekt inför hösten.

Esset i rockärmen: Peter Öberg
En axelskada och tillhörande operation håller Öberg borta under hösten. Visst var 28-åringen inte så lysande ifjol som man hoppades, men han är en skicklig allroundspelare och kommer att höja spetsen när han väl gör comeback. Trevligt sparkapital för Mats Waltin & Co.

Förväntad uppställning:

Daniel Sperrle (Johan Gustafsson)

Andreas Lindh – Robin Axbom
Per Helmersson – Alexander Ribbenstrand
Jonas Leetma – Niclas Lundgren

Matt Sisca – Jason Walters – Kalle Olsson
Damien Fleury – Juha Kiilholma – Rasmus Sandström
Tobias Forsberg – Dennis Rasmussen – Marcus Jonsson
Marcus Söderkvist – Fredrik Johansson – Viktor Mårtensson

Extra: Jonas Emmerdahl, Robin Nilsson, Peter Öberg (rehabilitering under hösten)

Slutligen…
Västerås har något på gång. I Daniel Sperrle har man en av seriens bästa målvakter, backsidan är en av de defensivt starkaste enheterna i serien och framåt finns det en hel del kompetens, även om det brister i bredden.

Lagledningen med sportchefen Niklas Johansson i spetsen har inte stängt dörrarna för ytterligare nyförvärv, då främst på anfallssidan, och det känns som att man kommer att landa något offensivt vapen till. Och det kommer bli en riktig spets. 

Västerås står och faller lite med sina importer – lyckas de så lyckas också Västerås. Känslan är att de är tillräckligt bra för att leverera på den här nivån och därmed går västmanlänningarna en betydligt ljusare framtid till mötes än vad som var fallet ifjol.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB