Startsida / Inlägg

Här sprudlar det av potential

av Jonas Gustavsson

Många rankar Västergötlands bidrag i HockeyAllsvenskan långt ner i tabellen. Så därför får nästa lags placering i nedräkningen inför serien nästan ses som en skräll: 

7. Borås

Inför förra säsongen rankade jag Borås sist i serien. Det var helt befogat med tanke på den trupp man ställde på benen – en trupp med en oprövad målvakt, ett ihåligt försvar och en tunn forwardsbesättning. Dessutom gjorde Jens Gustavsson sin första säsong som seniortränare (tror jag… han kom från Frölundas juniorlag i alla fall). 

Borås inledde också säsongen riktigt svagt, men sedan svängde allt och Borås var länge och väl med i kampen om en Playoffplats. Jens Gustavsson, den kanske mest talangfulle tränaren i HockeyAllsvenskan, förvandlade en påse sten till något som började glimma, vilket var en enorm prestation. 

I år är utgångsläget helt annorlunda. Jens Gustavsson har visat att han är en tränare för framtiden, burväktaren Pontus Hansson visade att han håller i serien, både försvar och anfall är uppgraderat och man står nu på egna ben, utan att hålla Frölunda i handen. Borås är ett lag för Playoff, utan tvekan. 

Spelaromsättning:

In: Mikael Aaro, b, Almtuna; Ola Svanberg, b, Västerås; Andreas Lindström, b, Frölunda J20; Richard Demén-Willaume, b, Malmö; Bojan Milojevic, b, Borås J20; Magnus Isaksson, c, Björklöven; Adam Rundqvist, c, Färjestad; Jens Karlsson, f, Frölunda; Oscar Andersson, f, Oskarshamn; Tim Bränholm, f, Frölunda J20; Linus Fagemo, f, Arizona Sun Dogs; Henrik Eriksson, f, Västerås

Ut: Simon Gunnelid, b, Kungälv; Daniel Wågström, b, Sundsvall; Joakim Persson, b, slutar; Anders Eriksson, c, Växjö; Mikael Hultqvist, f, slutar; Johan Svensson, f, Kungälv

Kommentar: Vad ska man säga? Lägger man nyförvärven i en vågskål och förlusterna i den andra så väger nyförvärven säkerligen tio gånger mer. Jens Gustavsson hade velat behålla Daniel Wågström och Anders Eriksson, men i ärlighetens namn tror jag inte att han bryr sig med tanke på vad han fått in. Det var uttalat att förstärka backsidan, och där har man fått in tre kanonnamn… då har man lyckats med sin plan. 

Bästa nyförvärvet: Jens Karlsson
Han jagade kontrakt på annat håll men när inget dök upp så blev det en comeback i Borås för Jens Karlsson (jo, han är ny för han har ju varit ifrån klubben i flera månader). Det var antagligen inte helt oproblematiskt ekonomiskt, men någonstans hittade Borås kulor. Nu får man bara hoppas att han stannar och inte sticker när det bränner till… hans betydelse, med sin inställning och tuffhet, ska verkligen inte underskattas. Borås var med i Playoffracet tills Karlsson lämnade för Frölunda i januari, sedan tappade västgötarna greppet.

Värsta förlusten: Anders Eriksson
Jens Gustavsson har talat sig varm om Anders Eriksson som efter en lysande debutsäsong, en katastrofal andrasäsong och en okej tredjesäsong i HockeyAllsvenskan kände att han behövde ett miljöombyte och skrev på för Växjö. Det kanske var det bästa för Eriksson, men visst kommer han saknas i Borås.

Poängkungen: Henrik Eriksson
En liten outsider kanske. Fick begränsat förtroende i Västerås men kommer att gå i en offensiv formation i Borås. Jag tror på den förre HV 71-spelaren som en glödhet målskytt i vinter.

Nyckelspelaren: Mattias Remstam
Veteran, grovarbetare, strålande tekare och ledare. Mattias Remstam gör sin sista säsong i Borås och han kommer att avsluta med flaggan i topp som navet och motorn i hela laget. Nästa säsong spelar han i Nittorp i division två. Snacka om slöseri med talang.

Håll ögonen på: Adam Rundqvist
NHL- och landslagslegendaren Thomas Rundqvists son Adam är något alldeles extra. Den smarte centern – som är lånad på årsbasis från Färjestad – kommer inleda i fjärdekedjan, men frågan är hur länge han blir kvar där. Hans teknik, speluppfattning och passningar är redan redo för större uppgifter. 

Esset i rockärmen: Johan Sundström
Borås har en egen trupp men samarbetet med Frölunda består och där kan Borås får snabb och kompetent hjälp om man skulle råka ut för allvarliga skador. 17-årige Johan Sundström är en av de högt aktade talangerna som säkerligen kommer att synas i Borås mundering i vinter.  

Förväntad uppställning:

Pontus Hansson (Pontus Engelin)

Mats Hansson – Ola Svanberg
Mikael Aaro – Richard Demén-Willaume
Jens Hellgren – Robin Karlsson

Alexander Bergström – Erik Andersson – Jens Karlsson
Henrik Eriksson – Magnus Isaksson – Mattias Remstam
Oscar Andersson – Rasmus Ericsson – Linus Fagemo
Per Fernhall – Adam Rundqvist – Tim Bränholm

Extra: Andreas Lindström, Bojan Milojevic, Patrik Flodin

Slutligen…
Jens Gustavsson är HockeyAllsvenskans nästa tränarexport till Elitserien. Han gjorde underverk med ett svagt Borås ifjol, men den här säsongen har han helt plötsligt ett kompetent material att arbeta med, så det känns inte som att det kan gå fel.

Visserligen finns det vissa spelare med lite stukat självförtroende i uppställningen – som Demén-Willaume, Svanberg och Oscar Andersson – men med rätt förtroende kommer de att leverera. Att man har råd att ha en veteran som Linus Fagemo i en tredjekedja säger också mycket om den offensiva bredden. 

Enda frågetecknet i Borås finns i målet, men Pontus Hansson växte in i serien ifjol och bör vara redo att leverera. Frölunda har också fått upp ögonen för 22-åringen, så visst finns talangen där. Dessutom har Borås enligt överenskommelse med Frölunda rätt att låna Joakim Lundström under vintern – Lundström som under flera år burit Sundsvall på sina axlar. Borås går till Playoff, allt annat vore ett misslyckande med den här truppen. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB