Startsida / Inlägg

Stjärnkedjor i överflöd

av Jonas Gustavsson

Premiäromgången avklarad.

Jag är imponerad av de förstaformationer som härjar i lagen. Det vimlar av riktigt, riktigt bra enheter.

Därför tänkte jag göra en lista över seriens bästa förstaformationer. Eller rättare sagt, om jag skulle börja bygga ett lag i HockeyAllsvenskan, vilket förstakedja hade jag då valt i mitt lagbygge? Faktum är att alla 14 lagen har en förstakedja av klass (och följaktligen hamnar riktigt bra kedjor också långt ner i listan). 

Men om jag fick välja (och nu har jag plockat ut den lina i varje lag som jag anser är förstakedjan, i vissa fall är det ju diskutabelt vilket som är första- respektive andrakedjan), skulle jag välja i den här ordningen (á la NHL Entry Draft, det vill säga en blandning av kvalitet och känsla):

1. Conny Strömberg – Henrik Löwdahl – Johan Sjödell-Wiklander, Örebro
Firma Strömberg och Löwdahl visade vad de kunde redan ifjol och Sjödell-Wiklander, som utvecklats från en skarpskytt till en allroundforward, är ett perfekt komplement med sin bössa.

2. Calle Söderberg – Jesper Mattsson – Nichlas Hardt, Malmö
Jovisst, här finns det mesta: elegans i Söderberg, smartness i Mattsson och power i Hardt. Enough said.

3. Jens Karlsson – Erik Andersson – Alexander Bergström, Borås
Personlig favoritkedja, inte bara för premiärinsatsen mot Rögle. Trion var grym redan ifjol, tills Jens Karlsson försvann till Frölunda. Framförallt finns det mycket fysik och tyngd, och det är rakt på mål som gäller.

4. Josh Soares – Dustin Johner – Steve Saviano, Växjö
Det kändes inte som att Växjö hade någon leading line innan Josh Soares anslöt, men nu har man onekligen det. Soares har allt, men framförallt ett magiskt spelsinne som passar utmärkt med brunkaren Johner och fartvidundret Saviano.

5. Andrée Brendheden – Adam Hobson – Jakob Johansson, Rögle
Vore det inte för lite tveksamhet kring Brendhedens status efter skadebekymmer ifjol och under årets försäsong, så skulle nog den här kedjan komma komma högre upp. Hobson har hyllats och ”Jacke” är lojaliteten själv.

6. Jens Bergenström – Johan Hägglund – Victor Rask, Leksand
Svårt att påtala vilken lina som är etta i Leksand, men premiären indikerade på att det är dags ett nytt kanonår av Jens Bergenström som mest var skadad ifjol. Underskattade Hägglund och megatalangen Rask (som kan bli riktigt jäkla bra) utgör en välbalanserad trio.

7. Jens Jakobs – Niklas Fogström – Henrik Eriksson, Mora
Firma Jakobs och Fogström har haft ett framgångsrikt samarbete sedan Nyköpingstiden, och kapten Fogström är en av seriens vassaste playmakers. Henrik Eriksson bufflar med de andrar lirar. Perfekt sammansättning.

8. Matt Davidson – Jari Kauppila – Teemu Elomo, Tingsryd
Oförskämt låg ranking sett till meriterna, givetvis. Samtidigt är detta seriens mest osäkra superkedja. Men hittar Kauppila och Elomo rätt motivation, så ska de här kunna dominera. 

9. Daniel Håkansson – Sami Sandell – Mattias Persson, Troja
Ojoj, detta kan bli fantastiskt bra i vinter, om allt klaffar. Sandell visade redan ifjol att han är en klasscenter… och kan Persson undvika skador och Håkansson hitta formen han hade för två år sedan så blir detta en av seriens vassaste kedjor.

10. Kalle Olsson – Jason Walters – Rasmus Sandström, Västerås
Linan visade klass i premiären och Jason Walters ser ut att bli den förstecenter man hoppades han skulle bli. Och rakterna Olsson och Sandström ser till att det går undan också. Kommer säkert klättra på en sådan här lista under vintern, för jag tror Rasmus Sandström slår igenom stort. 

11. Kristoffer Näslund – Tobias Thermell – Linus Persson, Bofors

Patrik Lundh och Jacob Blomqvist stal rubrikerna ifjol, Thermell-kedjan var i skymundan lagets bästa formation. Kreative Linus Persson kan breaka ordentligt i år. 

12. Stefan Pettersson – Stefan Gråhns – Ragnar Karlsson, Oskarshamn
Södertälje-föredettingar. Och ärligt talat: det saknas en hel del kreativitet, här blir det mest kraft och spel rakt mot mål, vilket i och för sig inte behöver vara fel. Återstår att se hur mycket bensin Ragnar har kvar i tanken. Ryno-kedjan kommer snart anses vara a-kedjan, om det inte redan är så.

13. Andreas Paulsson – Mark Hurtubise – Jimmie Kraft, Almtuna

En av mina favoritkedjor när Johan Andersson spelade center, då var linan en av de stabilaste i serien under två år. Men ifjol tappade Kraft lite av målformen, Paulsson har knappast blivit snabbare på rören och Hurtubise är… mer en grovjobbare än elegant. Idag är Kimby-kedjan mer av en leading line, i mina ögon.

14. Oscar Johansson – Daniel Olsson – Niklas Zetterström, Sundsvall
Det här är absolut ingen dålig lina, men i konkurrensen blir det inte bättre än så här. Olsson är limmet mellan teknikerna Johansson och Zetterström.

Så där, där har ni något att diskutera. Och såga också, förresten.

Okej, alla supporters rankar sitt egna lags förstakedja högt, men om ni fick välja en annan lina att förstärka ert lag med förutom den förstakedja som redan finns, vilken hade ni valt då?

***

Imorgon tickar serien vidare.

Frågan är då om spelglada Leksand kan följa upp sin målorgie mot Oskarshamn (en match som ni följer i S24). Det är mycket möjligt. Två lag med styrkan i offensiven: räkna med målkalas.

Dessutom återvänder skarpskytten Fredrik Orrsten – som har hittat en fin omgivning med Michal Lukac och Markus Andersson i Örebro – återigen till Borås Ishall för att möta sina gamla lagkamrater. Två lag med styrkan i offensiven: räkna med målkalas.  

***

Sedan skickar  vi naturligtvis ett krya på dig till Jonathan Zaar. Visserligen tur i oturen att det inte blev värre än det blev, men ändå en fruktansvärd skada. Kämpa på Jonathan! 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB