Startsida / Inlägg

Tiden tickar för Sundsvall

av Jonas Gustavsson

Då börjar vi nedräkningen inför seriestart med att titta till lagen. 

14. Sundsvall

Egentligen är det för lätt att säga att Sundsvall kommer sist i HockeyAllsvenskan, men det känns som ett oundvikligt scenario med tanke på spelartruppen och förutsättningarna. Jag har hållit laget från Medelpad bakom ryggen tidigare, mestadels i kraft av deras imponerande kontinuitet och sunda ekonomiska satsningar, men nu går det inte längre. 

Sommarens sena besked där Sundsvall först i juli fick klart med en HockeyAllsvensk plats skadade uppladdningsarbetet ordentligt. Nu tror jag i och för sig inte att vissa av de meriterade spelarna som försvann – främst Jocke Lundström, Stefan Andersson och Niklas Bröms – hade stannat ändå, men klubben hade i alla fall haft en ärlig chans att skaffa ersättare om man fått börja arbeta lika tidigt som övriga klubbar.

Spelaromsättning:

In: Gustaf Lindvall, mv, Skellefteå J20; Tim Sandberg, mv, Djurgården J20; Daniel Wågström, b, Borås; Stefan Espeland, b, Modo; Filip Björk, b, New England Pilgrims; Niklas Grahn, b, Kovland; Mikael Simons, c, Mora; Adam Eriksson, f, Modo J20; Christopher Thörn, f, Björklöven; Gustaf Thorell, f, Färjestad; Pär Lindholm, c, Skellefteå J20; Petter Emanuelsson, f, Skellefteå J20; Viktor Huss, f, Kovland; Martin Sandgren, f, Skellefteå J20

Ut: Joakim Lundström, mv, Frölunda; Olle Alvebjörk, mv, Njurunda; Stefan Andersson, b, Frisk-Asker; Niklas Öhman, b, Sollefteå; Stefan Svanbom, b, Hudiksvall; Niklas Bröms, c, Mora; Jon Palmebjörk, f, Örebro; Henrik Thegel, f, Tingsryd; Mikael Romö, f, slutar; Martin Romö, c, slutar; Petter Näslund, f, Kovland; Sebastian Hård af Segerstad, f, Huddinge; Niklas Granberg, f, Örnsköldsvik

Kommentar: Ja, det är inget snack om att Jocke Lundström, Stefan Andersson, Niklas Bröms, Jon Palmebjörk och Henrik Thegel är riktigt, riktigt tunga förluster som sänker kvaliteten ordentligt. Sedan ska karaktärsspelarna Mikael och Martin Romös försvinnande (okej, storebror spelade inte så mycket ifjol) inte heller underskattas. Ersättarna håller inte förlusternas klass på långa vägar, utan Sundsvall får förlita sig på att några av ynglingarna slår igenom ordentligt. Det känns i alla fall som det finns förutsättningar för genombrott på några håll och kanter, inte minst från spännande Viktor Huss som fått beröm så långt.

Bästa nyförvärvet: Mikael Simons
I ett lag som vimlar av ung talang och orutinerade juniorer blir rutin en nyckelfaktor och just det står Moraikonen Mikael Simons för. Dessutom bör han sin vana trogen – även om spetsen svalnat något med åren – leverera en beskärd del poäng i en offensiv roll.

Värsta förlusten: Joakim Lundström
Det är ingen hemlighet att Joakim Lundström stått på huvudet och ensam räddat massor av poäng till Sundsvall de senaste säsongerna. Att han inte fått chansen i Elitserien tidigare är egentligen ett stort mysterium och Frölundakontraktet var välförtjänt.

Poängkungen: Niklas Zetterström
Snabbe och sympatiske Niklas Zetterström misslyckades kapitalt i Björklöven trots att han ändå fick ganska gott om förtroende. Ifjol blev situationen ohållbar och 26-åringen kickades. Externa finansiärer gjorde att han kunde återvända till Sundsvall… nu är det dags att återigen bli en 15-målsskytt i HockeyAllsvenskan.

Nyckelspelaren: Tim Sandberg och Gustaf Lindvall
Joakim Lundströms fallna mantel ska plockas upp av två juniorer. Men det är inte lika illa som det låter. Både Tim Sandberg och Gustaf Lindvall är landslagsmässiga och en av dem lär säkerligen slå igenom. Eller ja, de måste slå igenom för Sundsvalls överlevnads skull.

Håll ögonen på: Oscar Johansson
Skadorna har hämmat den före detta Timråjunioren Oscar Johansson ett tag men han lyckades ändå få något av ett litet genombrott ifjol med sina 14 gjorda mål. I år kan det komma mer.

Esset i rockärmen: Fredrik Mannström
Fredrik Mannström var en nyckelback i Sundsvall innan han bröt lårbenet. 28-åringen har varit borta i ett och ett halvt år men tränar och spelar nu med Sundsvall igen. När han kommit i fatt fysiskt lär han kontrakteras… och han behövs.

Förväntad uppställning:

Gustaf Lindvall (Tim Sandberg)

Daniel Wågström – Filip Björk
Stefan Espeland – Petter Rydén
Karl-Johan Lundström – Nicklas Westerlind

Niklas Zetterström – Daniel Olsson – Nicklas Johansson
Gustaf Thorell – Mikael Simons – Oscar Johansson
Christopher Thörn – Joakim Mattsson – Adam Eriksson
Petter Emanuelsson – Pär Lindholm – Jörgen Nordlöf

Extra: Niklas Grahn, Martin Sandgren, Viktor Huss

Slutligen…
Sundsvall kommer att få kämpa i motvind men har underskattats förr. Lagets hopp står till några enkla faktorer: motståndarnas underskattning, lagsammanhållningen och utvecklingspotentialen.

Det går inte att komma ifrån att motståndarna stirrar sig blinda på alla lags imponerande värvningar och i farten glömmer Sundsvall, som därmed kan agera som de underdogs som de vill vara. Det är tveksamt om konkurrenterna ser Sundsvall som ett hot, och det är lagets hopp.

Sommarens turbulens med Björklövens indragna licens skapade taskiga förutsättningar men har också svetsat ihop gruppen mer. Det, tillsammans med den utvecklingspotential som faktiskt finns hos de unga och hungriga spelarna, skapar ett lag som kommer att kämpa till sista blodsdroppen innan de ger upp, och det kommer att ge en del poäng, inte minst hemma på Gärdehov. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB