Startsida / Inlägg

Triss i ess i Oskarshamn

av Jonas Gustavsson

Nedräkningen inför serien lunkar vidare i stadig takt:

11. Oskarshamn

Det lag som har förstärkt främst jämfört med ifjol är utan tvekan Oskarshamn. Tommy Salo lämnade i vredesmod klubben förra hösten efter att inte ha känt förtroendet som tränare, men i våras kom försoningen och den gamle stormålvakten känns mer bekväm i rollen som sportchef.

Salo har också prickat in ett triss i ess när han lyckats värva Stefan Pettersson, Stefan Gråhns och Johan Ryno, tre spelare som lyfter det offensiva spelet till nya nivåer. 

Frågetecknen finns i defensiven. Trots den sena värvningen av Joonas Rönnberg känns det inte övertygande i de bakre leden. Skadebenägna backar, en målvakt i form av Jimmy Danielsson vars status jag tycker är något osäker i kombination med att en hel radda spelare underpresterade ifjol skapar osäkerhet. 

Spelaromsättning: 

In: Jimmy Danielsson, mv, Frisk-Asker; Jens Holmström, mv, Västerås; Joonas Rönnberg, b, Blues; Tero Konttinen, b, Jokipojat; Jakob Bertilsson, b, Oskarshamn J20; Anton Mylläri, b, Västerås; Johan Ryno, c, AIK; Martin Olsson, c, HV 71 J20; Stefan Gråhns, c, Södertälje; Stefan Pettersson, f, Cortina; Viktor Sjödin, f, Bofors; Tobias Holm, f, Lindlöven

Ut: David Rautio, mv, Luleå; Axel Brage, mv, Tingsryd; Simon Eliasson, b, Kungälv; Petri Tähtisalo, b, klubb ej klar; Dennis Bozic, b, Linköping; Rasmus Olheden, c, slutar; Oscar Andersson, f, Borås; Johan Sjödell-Wiklander, f, Örebro; Christofer Löfberg, f, Odense

Kommentar: Visst ville Oskarshamn behålla Johan Sjödell-Wiklander, men förlusten av honom känns inte så kännbar med tanke på att Stefan Pettersson, Stefan Gråhns och Johan Ryno har anslutit. Framförallt anfallet, men även försvaret, är ordentligt uppgraderat. Men även ett uppgraderat försvar är inget toppförsvar i Oskarshamn, tyvärr. 

Bästa nyförvärvet: Stefan Pettersson
Stefan Pettersson har velat spela i Oskarshamn sedan han gjorde sin enda säsong i klubben för kring tio år sedan och nu blir comebacken verklighet. Offensiven kanske har falnat något med åren, men veteranen är en drivande spelare som kommer att göra oerhört mycket nytta. Kanske hittar han målsinnet igen också, hans pigga inhopp i Italien i våras bådar gott. Ryktas också bli lagkapten. 

Värsta förlusten: Johan Sjödell-Wiklander
Han var den offensive stjärnan i Oskarshamn ifjol men imponerade också genom att ta ansvar över hela banan. Inte konstigt att klubben ville behålla honom.

Poängkungen: Johan Ryno
De fyra senaste säsongerna har varit jobbiga och blandade av skador, stukat självförtroende och ett antal klubbyten. När det så började stämma ifjol, när 24-åringen fick börja spela center, så slutade allt med att han inte fick något nytt kontrakt med AIK efter elitserieavancemanget. Den hajpade supertalangen är tillbaka i trygga Oskarshamn där han en gång slog igenom… det är nu eller aldrig som vi får se Ryno slå igenom på allvar. Han säger själv att sommarens uppbyggnadsträning varit den bästa i karriären.

Nyckelspelaren: Daniel Ljungqvist
Överlägset bäste back i Oskarshamn. Navet och ledargestalten i defensiven som på förhand är lagets akilleshäl. Enough said. Ljungqvist måste vara hel. 

Håll ögonen på: Tobias Holm
Fick en hjärntumör för ett och ett halvt år sedan men tog sig igenom det och gjorde comeback i division ett ifjol. Nu är han helt kurant och HockeyAllsvenskan har därmed berikats på en riktig pest på isen, en skicklig tacklare som kommer att smälla på allt som rör sig. Alla backar är härmed varnade.

Esset i rockärmen: Per Gustafsson
Den nu 40-årige gamle storbacken Per Gustafsson har inte stängt dörren helt för Oskarshamn. Kanske, kanske får vi se honom på isen i vinter. Om han håller ännu? Det vet i fanken, men visst skulle han skapa rubriker.

Förväntad uppställning:

Jimmy Danielsson (Jens Holmström)

Daniel Ljungqvist – Johan Pettersson
Joonas Rönnberg – Tero Konttinen
Linus Morin – Alexander Johansson
Jonas Lennartsson – Simon Bertilsson 

Stefan Pettersson – Johan Ryno – Stefan Gråhns
Lukas Eriksson – Anton Persson – Mattias Guter
Ragnar Karlsson – Martin Olsson – Nicklas Jadeland
Tobias Holm – Chris Nybeck – Kristoffer Jonsson

Extra: Anton Mylläri, Jim Nordh, Joakim Hagelin. Viktor Sjödin (skadad och borta till jul)

Slutligen…
Oskarshamn kommer att rycka upp sig betydligt i år. Ifjol inledde laget med en centeruppsättning utan någon form av playmaking-kapacitet, i år har man en helt annan offensiv arsenal.

Däremot finns det fortsatt några frågetecken defensivt. Försvaret väger – trots tillskottet av Joonas Rönnberg – fortsatt något lätt, även om det känns något tryggare än vid samma tidpunkt ifjol. Lite av nyckeln ligger i att finnarna Rönnberg och Tero Konttinen blir så bra som man hoppas. 

Oskarshamn slipper bottenstriden, men känns inte tillräckligt bra för Playoff. Ett lag som kan sprattla till, men som inte lär leverera över tid. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB