Startsida / Inlägg

The Markus Svensson-story

av Jonas Gustavsson

Det är en boom av unga, skickliga målvakter i Sverige just nu. I dagsläget tror jag att det finns elva (?) NHL-kontrakterade svenska burväktare, en siffra som Sverige aldrig varit i närheten av tidigare.

Även i HockeyAllsvenskan frodas målvaktstalangerna, men vissa har onekligen fått ta den hårda vägen. Ett lysande exempel är Malmös Markus Svensson, som var briljant mot Almtuna igår och räddade en pinne.

Hans väg mot att bli en toppmålvakt i HockeyAllsvenskan, och en trolig framtid i Elitserien, har varit minst sagt underlig. Jag unnar honom verkligen alla framgångar.

Här är the Markus Svensson-story:

Oskarshamn släppte den Kalmarfödda talangen till Mariestad i division ett som 20-åring för att han skulle få ordentligt med speltid och efter två starka säsonger i Västergötland plockades han hem 2006 som tilltänkt backup till nyvärvade finske veteranen Ari Luostarinen.

Det slutade med att Svensson erövrade förstaspaden och startade 32 av 45 matcher.

Säsongen efter startade han majoriteten av matcherna under hösten, men tappade sedan förstaspaden till Linköpingslånet Christian Engstrand under den andra halvan av säsongen.

Därefter skrev Svensson på för Nyköping… men klubben klarade inte elitlicensen och degraderades till division ett. Då snappade Malmö upp smålänningen eftersom Jani Hurme hade ryggproblem, och Svensson fick backa upp Henrik Karlsson.

I januari 2009 kom chocken i Skåne. Malmö drabbades av en akut ekonomisk kris, Henrik Karlsson flydde till Södertälje och Markus Svensson fick förstaspaden. Och han levererade direkt. Svensson, som bara startat tre matcher innan Karlsson försvann, startade nio av säsongens sista tio matcher och ”Babyhawks” plockade poäng i åtta av dem.

Säsongen efter, det vill säga ifjol, var Svensson given etta i Malmö. Han etablerade sig som en av seriens bättre målvakter, och i år är tanken att stjärngenombrottet ska komma på allvar.

Insatsen i Almtuna senast (liksom spelet på försäsongen) indikerar att något bra kan vara på gång.

Jag tycker bara hans historia är fascinerande. Han har haft det tufft: överraskade genom att konkurrera ut Luostarinen, blev sedan utkonkurrerad av ett Linköpingslån, hamnade i Nyköping som fick indragen elitlicens, hamnade i Malmö på grund av Jani Hurmes ryggproblem, vann förstaspaden tack vare den ekonomiska krisen och nu är han en av HockeyAllsvenskans mest lovande målvakter. Snacka om att ha hamnat i Malmö av underliga tillfälligheter.

Visst, han hade säkert slagit igenom ändå, men anledningen till att han hamnade i Malmö var en kombination av Nyköpings indragna elitlicens och Jani Hurmes ryggproblem. Och anledningen till att han fick chansen som etta var den ekonomiska krisen.

En brokig och underligt tväg mot toppen, men nu är han där och som sagt: jag unnar honom framgången.

***

Markus Svensson är också en entertainer:

***

Såg förresten att Västerås franske toppforward Damien Fleury var uppsatt som back på Swehockey. Finurligt. Det gör också att han ligger tvåa i backarnas poängliga bakom otippade poängligaledaren Tim Heed.

***

Det är lånen som gör det för Sundsvall. Fredrik Sonntag var lagets bäste i premiären och igår räddade Alexander Bonsaksen poäng med sitt 2-2-mål mot Bofors med blott 14 sekunder kvar av matchen. Jag hade inte hört något surr om Bonsaksen tidigare, men nu blir han visst kvar i Sundsvall tills vidare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB