Startsida / Inlägg

Aki Heino har vaknat på rätt sida

av Jonas Gustavsson

Jag hade förmånen att se Aki Heino i aktion ofta under min tid i Växjö. Det ska villigt erkännas att han var en favoritspelare.

Men det kändes som att han hans prestationer berodde på vilken sida han vaknat på. Han kunde vara lika briljant och dominant som loj och felplacerad… man visste liksom aldrig var man fick ut av den lille finländaren. Men visst blev Heino stabilare med tiden. 

Jag såg honom i aktion idag mot Tingsryd – och det var onekligen en Aki Heino som vaknat på rätt sida. Jag tror att han med mer rutin i ryggen numera vaknar på rätt sida ganska ofta. 

Hans inhopp i Mora är sensationellt bra måste jag säga. I dagens Tingsryds-seger var han mentor åt unge backpartnern Mikael Wikstrand, bombade in viktiga 1-1 och var i övrigt fläckfri i min bok. Hans intåg i truppen verkar ha ingjutit mod i många – med finländaren i laget har det nu blivit tre raka segrar.

Och Heino har levererat i alla matcher. Magnifikt bra, och det är klart att han får vara kvar längre än den tryout-period som sträcker sig över oktober månad. 

***

Aki Heino etablerade sig under sina tre säsonger i Växjö som en av seriens vassaste offensiva backar. Men om jag inte minns fel så fick han inget nytt kontrakt under våren 2008, utan försvann då till danska Ersbjerg istället. Hans ersättare i Växjö? En viss Josh MacNevin.

Men efter ett år det rödvita landet kom han tillbaka till Björklöven ifjol – en säsong som blev en mardröm, både för det tvångsdegraderade laget men också för Heino själv som begränsades till 13 matcher på grund av skadeproblem.

När Mora knöt upp 33-åringen hade han tränat på egen hand – och delvis med ett juniorlag – hemma i Finland. Innan han steg in på isen mot Troja/Ljungby så hade han bara en värmning med laget. 

Nu, efter tre matcher, framstår han som lagets överlägset bäste back. 

***

Jag äter också upp detta, med hull och hår. Mina tveksamheter är bortblåsta. 

***

Över till en annan hyllning:

Tobias Forsberg har i de Västeråsmatcher jag sett i höst varit en av lagets bästa spelare. Skoj att han också får utdelning, som idag mot Örebro.

Jag kommer ihåg hans riviga spel från JVM för några år sedan och var förvånad över Modos behandling av honom. Men några år i HockeyAllsvenskan mår han visserligen bra av. 

Storebror Johan lirade ju HockeyAllsvenskan tills han var 24 eller något, och se hur bra han blivit i Skellefteå nu. Jag tror Tobbe går samma öde till mötes – så bra är han nämligen. Hårt arbete brukar löna sig.

***

Så här tippade jag innan dagens matcher:

Borås – Oskarshamn 1
Mora – Tingsryd 1
Troja/Ljungby – Almtuna X
Örebro – Västerås 2
Växjö – Bofors 1

Det gick ju… åt helsike. Tre av fem bom. Oskarshamn fortsätter att spela bra.

***

Almtunakeepern Magnus Hellberg, 19, säsongsdebuterade förresten mot Troja borta. 

Jag surrade med målvaktstränaren Mikael Andreasson för ett tag sedan och han sade att Hellberg är lika bra som PW, och kanske har ännu större potential med tanke på de fysiskt bättre förutsättningarna.

Eloge till Almtuna: De satsar på två 19-åriga uppsalakillar som målvaktsduo.

Respekt, Martin Öhrstedt.

***

Match varje dag i HockeyAllsvenskan nu. Imorgon supermötet Leksand-Malmö. Plus Rögle-Sundsvall i S24.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB