Startsida / Inlägg

De nya stjärnskotten i serien

av Jonas Gustavsson

Imorgon blir det premiär för veckans lag – och veckans anti-lag – som första gången blir ett uppsamlingslag efter de sex första omgångarna.

Redan nu ska vi titta på – som den här rosa tidningen redan gjort gällande Elitserien – de nya stjärnskotten i serien.

Fast jag väljer att inte ranka dem. Ett stjärnskott är ett stjärnskott, punkt. Och jag kunde inte begränsa mig till tio namn heller, så det blir 18 spelare. 18 unga spelare som slagit igenom nu i seriestarten.

Begränsningar? Tja, jag har satt en åldergräns på 20 år, och man ska inte ha någon betydande erfarenhet från Elitserien eller HockeyAllsvenskan (och därmed är spelare som exempelvis Rögles Dennis Everberg diskvalificerad). Och ja, jag har skippat målvakterna för annars hade jag behövt nämna ytterligare typ 15 namn.

Okej, i alfabetisk ordning, stjärnskotten i årets HockeyAllsvenska:

Ted Brithén, 19, Rögle (center)
Visade kvaliteter i Kvalserien i våras men har nu tagit ett steg till. Framförallt gillar jag hans auktoritära centerspel, han ser hur rutinerad ut som helst på isen trots åldern.

Tobias Hage, 19, Almtuna (center)
Var kom den här killen ifrån? Visserligen har han kunnat ta en friplats eftersom dunder-tekaren Linus Stensson går skadad, men hans fräna spel imponerar stort på mig. Har bildat Almtunas mest jämna formation med rivjärnen Rickard Rollin-Carlsson och Johan Berggren så här långt.

Joel Johansson, 20, Troja (back)
Satt 24 matcher på bänken ifjol och snappade tydligen upp en hel del, för i år är killen hur grym som helst. Skridskoåkningen och förmågan att våga följa med upp i offensiven och hitta luckorna är det mest framstående.

Marcus Jonsson, 18, Västerås (forward)
Okej, fick 14 matcher i Löven redan ifjol, men det är i år han tagit plats på allvar. Bara 18 år men hetlevrad och tacklar vem som helst. Får han igång någon form av målskytte också så är detta en framtida elitseriespelare.

Jon Knuts, 19, Leksand (center)
Dyngstabil center, trots åldern. Okej, jag har inte sett så mycket flashighet än, men Knuts är redan en defensiv toppcenter. Tränaren Niklas Eriksson matchade i matchen mot Västerås honom mot västmanlänningarnas toppkedja, bara det är anmärkningsvärt.

Pär Lindholm, 18, Sundsvall (center)
Här är en kille som kan växa ut till en riktigt bra och allroundkunnig center med fina playmaker-egenskaper. Gillar starkt vad jag sett så långt, framförallt i form av puckhantering.

Markus Ljungh, 19, Västerås (forward)
Energisprudlande spelare som bara kör. Och han gör det riktigt bra. 

Robin Nilsson, 19, Västerås (back)
Smällde in ett par mål i power play under försäsongen och fick ett a-lagskontrakt och i säsongsinledningen har han visat varför. Härligt spelskicklig back.

Patrik Norén, 17, Leksand (back)
Fick smaka på HockeyAllsvenskan redan ifjol, men är redan nu en fullfjädrad seniorspelare. Jag gillar framförallt hans kombination av spelskicklighet och temperament. Han verkar ha en stor vinnarskalle.

Martin Olsson, 19, Oskarshamn (center)
Poängkung i HV 71:s juniorlag ifjol, redan nu en bidragande spelare i HockeyAllsvenskan. Grymt passningsspel och en av spelarna som jag tycker stuckit ut mest i IKO så här långt. 

Simon Olsson, 20, Rögle (forward)
Med lite division två-ishockey och kanadensisk juniorhockey i bagaget spelar Simon nu seniorhockey på riktigt – och han gör det grymt bra. En stor entertainer, men det visste vi redan. Hans sätt att driva laget med sin inställning var en överraskning, i alla fall för mig.

Victor Panelin-Borg, 19, Rögle (back)
Inte spektakulär alls, men riktigt stabil. Av det jag sett har det varit misstagsfritt och då ska man veta att killen bara gjort en enda seniormatch innan denna säsongen och att stora och tunga backar (192 cm, 101 kg) brukar behöva en längre inkörningsperiod.

Victor Rask, 17, Leksand (center/forward)
Megatalang som tar för sig som bara den. Visst, han har sett lite valpig ut i några situationer, men hans smartness syns lång väg. Kommer att växa under vinterns gång.

Adam Rundqvist, 20, Borås (center)
Tufft att leva med pappa-jämförelserna (legenden Thomas Rundqvist) men Adam har egna kvaliteter av yppersta snitt och den elegante tvåvägscentern är snart elitseriematerial i pappas klubb. Jag tycker att han har en grym blick för spelet, inte minst.

Martin Sandgren, 20, Sundsvall (forward)
Elak forward som redan håller på att bli en publikfavorit i Gärdehov. Har också hunnit avgöra en match på straffar. Skadad de senaste matcherna, men redan en spelare som bidrar.

Nick Sörensen, 15, Rögle (forward)
Bara 15 år men har redan testats i Rögle och gjorde inte bort sig alls, snarare tvärtom. Kommer få spela mer i vinter, utan tvekan.

Stefan Warg, 20, Örebro (back)
Två år i Nordamerika och noll seniormatcher. Ändå spelar jättebacken förtroendeingivande i Örebro. Och känslan är att det finns ännu mer att ta av.

Mikael Wikstrand, 16, Mora (back)
Lovordad under försäsongen, men haft en jobbig säsongsupptakt. Jag har sett hockeysmartnessen, men är orolig över fysiken. Men va sjutton, killen är bara 16 år och redan ordinarie i HockeyAllsvenskan.

***

Det var det. De 18 spelare som jag tycker slagit igenom så här långt. Det finns fler som är på gång.

Som backen Patrik Andersson i Mora när han nu blir kvitt sviterna efter sin hjärnskakning.

Som Malmöbacken Henrik Sandmark som nu är i spel igen efter sin skada som förstörde hela försäsongen och säsongsinledningen.

Som tunge forwarden Petter Emanuelsson som Sundsvall lånat av Skellefteå, som än så länge haft problem med axeln.

Som Västeråsbacken Jonas Emmerdahl som varit skadad.

Fy fanken, det bara vimlar av talanger som slår igenom i HockeyAllsvenskan. Och då har jag säkert glömt flera stycken också. Och jag har inte ens snackat om målvakter.

***

Ni som har insikt i era egna klubbar, vilka blir nästa stjärnskott i serien? Vad finns det för dolda talanger i juniorlagen?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB