Derby när det är som bäst

av Jonas Gustavsson

Nu kunde jag inte se derbyt mellan Bofors och Örebro, men det ska tydligen, efter två okej perioder, ha varit något magiskt i den sista perioden. Speciellt om man är en supporter för något av lagen, för då borde man inte ha några nagelband kvar.

– Det kan inte bli bättre än så här, sade Örebroaren Markus Andersson.

– Jag tycker att vi borde haft tre poäng, de har haft medstuds hela säsongen, sade Karlskoga-pöjken Mikael ”Daggen” Eriksson (han som sade att Örebro är det värsta som finns innan derbyt).

Först vänder Bofors 0-1 till 2-1 på någon minut.

Sedan står det sig till det är tre minuter kvar, då vänder Örebro med två snabba mål till 3-2.

Snacka om nervigt. Enligt rapporterna var det en jämn tillställning där vilket av lagen som helst egentligen kunde ha vunnit. Precis som det ska vara i ett derby alltså. Sjätte raka segern till oslagbara Örebro med en glödhet Michal Zajkowski i mål – imponerande.

Men visst borde den här matchen ha sänts någonstans? Jävligt synd att bränna ett sådant guldkorn, faktiskt.

***

I övrigt är det inte så mycket att gräva ner sig i dagens matcher, som inte bjöd på några större överraskningar.

Mora, med två nya backar, tog en 3-2-seger hemma mot Borås efter en väl genomförd kamp med en mindre dipp, Leksand vann planenligt med 7-3 mot Sundsvall och levererade några vackra mål medan Malmö tog andra raka uddamålssegern via 3-2 borta mot Tingsryd.

Fast dagens mest osannolika matchhjälte måste ju vara Malmöbacken Ossi-Petteri Grönholm. Inte för att han bara gjorde mål – det kan ju vem som helst lyckas få till på något vänster – men när en defensivspecialist kontrar in ett mål i numerärt underläge, där avslutet enligt utsago höll sniper-kvalitet, då måste man höja på ögonbrynen.

Men bra för Malmö, ”OP” går i bräschen och visar vägen framåt.

Och ja, vi kan ju nämna att nyvärvade Morabacken Aki Heino betalar av direkt. Ass till matchvinnande 3-2-målet mot Troja och nu ett satte han 3-0-målet mot Borås som också blev matchvinnande.

***

En reflektion från Leksands-matchen är att jag tycker att David Åslin ser oförskämt bra ut. Inte bara för sitt läckra mål idag mot Sundsvall, men också för sitt agerande på isen. Han har vuxit en klass till i år tycker jag.

Men Patrick Galbraith var inte lika vass. Oscar Johansson fick visserligen på en praktträff vid 2-1-målet, men dansken var oskymd och borde ha räddat. När Erik Hanses är fit for fight igen lär det inte dröja länge innan han plockat upp förstaspaden igen.