Startsida / Inlägg

Det alternativa JVM-laget

av Jonas Gustavsson

Det är väl många som minns Sveriges mindre lyckade JVM-turneringar?

Men under de senaste åren har något positivt hänt inom svensk juniorhockey som har gjort att Sverige återigen kan hävda sig bland de bästa i världen. Ifjol saknade ju laget till och med ordinare NHL-spelare i JVM-truppen (Erik Karlsson och Victor Hedman) och det är ju synnerligen ovanligt. Om det ens hänt innan.

Hur som helst, när framgångarna började komma i och med finalplatsen 2007/08 så lyfte dåvarande förbundskaptenen Per Mårts bland annat fram HockeyAllsvenskans ökade kvalitet som en av framgångsfaktorerna, eftersom många av juniorerna fick högoktanig matchning i en konkurrenskraftig miljö. Spelare som Patrik Berglund och Kristofer Berglund var då vana vid nyckelroller – något som de fick chansen till i HockeyAllsvenskan – som de sedan kunde hantera i JVM.

Men nu är det nya tider.

Idag är juniorhockeyn så stark att juniorerna har framträdande roller i Elitserien. Den HockeyAllsvenska betydelsen kanske inte är lika stark längre, även om serien lär lämna sina bidrag till årets turnering på andra sidan pölen den här gången också.

Okej, det var en ovanligt lång bakgrund till det jag tänkte komma fram till: den alternativa JVM-truppen med enbart spelare i HockeyAllsvenskan. Och det blir ett ganska skapligt gäng (enda kriteriet är att ha spelat minst en match i serien i år):

Målvakter:
Fredrik Pettersson-Wentzel, Johan Gustafsson
Tja, det är väl inte så mycket snack – två av seriens bästa målvakter, helt enkelt.

Backar:
Patrik Norén – Peter Andersson
Tim Heed – Nils Andersson
Robin Nilsson – Anton Mylläri
Mikael Wikstrand

Offensivt ser det ju sylvasst ut, men idel spelskickliga killar. Defensivt… kanske mer tveksamt, men Norén har bra humör och Mylläri fin fysik. Riktlinjerna får bli att spela sig ur situationerna och agera med smartness istället för tyngd.

Anfallsformationer:
Dennis Everberg – Martin Olsson – Victor Rask
Victor Öhman – Pär Lindholm – Johan Sundström
Martin Karlsson – Jon Knuts – Henrik Andersén
Marcus Jonsson – Tobias Hage – Markus Ljungh
Markus Nilsson

Det finns en ganska vass offensiv grund att stå på som räcker för att skapa två skapligt bra offensiva kedjor (där Trojas trollgubbe Markus Nilsson blir en joker på bänken). Leksands juniorsatsning syns också här, där Knuts-linan blir en perfekt shutdown-kedja. För mig oväntade genombrott för Marcus Jonsson och Tobias Hage skapar också lite djup.

Någon annan junior som borde vara med (typ Eddie Larsson eller Sebastian Dyk)?

Och om vi ska vara realistiska – hur många av de här killarna spelar i JVM i vinter (och nej, det här alternativa laget skulle inte ha en chans att vinna JVM)?

Fredrik Pettersson-Wentzel borde vara given som backup till Robin Lehner. Skulle han (Lehner) ta över en spade i Ottawa, så kan Gustafsson också få en biljett. Peter Andersson spelade JVM ifjol och bör ha en tröja. Tim Heed, Nils Andersson, Dennis Everberg, Martin Olsson, Johan Sundström, Martin Karlsson och Jon Knuts har testats i landslaget under hösten och kämpar om platser – men konkurrensen är tuff. Jag har inte alla spelarnas förutsättningar framför mig, men visst får några av spelarna följa med i december.

Roger Rönnberg har lite att tänka på inför nominerandet av sin första JVM-trupp.

***

Stefan Gråhns sköt tre mål för Oskarshamn mot Borås senast. Men han verkar mest leva på insperation… han scoutar då inga motståndare i alla fall. Barometerns Christian Gustafsson fick upplysa honom om att det är två hemmamatcher i helgen:

– Jaså? Två hemmamatcher, ja, det låter kul. Jag har ärligt talat ingen aning vem vi möter nästa gång. Men det låter som sex nya poäng.

Skön inställning. Och självförtroendet är det inget fel på.

***

Just nu äter, skiter och andas man HockeyAllsvenskan, med tanke på att det är match varje dag.

Men vad gör det när man fick följa två dramatiska matcher igår (som lär elda på både Malmö och Rögle inför lördagens superderby när man kommer dit med jobbiga förluster i bagaget) och serveras nya tunga möten ikväll: Västerås mot Växjö (som sänds i S24) samt ”sensationen” (om man nu får kalla dem så) Oskarshamn mot pånyttfödda Mora. Och imorgon är det ju ett efterlängtat skånederby.

Dock inget bloggande efter kvällens drabbningar – familjevård står på schemat (jo, jag har ett liv ibland också) – utan det får sparas till Slaget Om Skåne imorgon.

***

Slutligen, tipset inför kvällens och morgondagens matcher:

Västerås – Växjö 1
Oskarshamn – Mora 2
Malmö – Rögle X
Almtuna – Borås 1
Sundsvall – Örebro 2
Bofors – Troja/Ljungby X

Som vanligt inget revolutionärt: ett upphaussat derby i Skåne har kryssvarning, Sundsvall skräller inte två gånger på så kort tid och jag tippar att ”nya” Mora stoppar högtflygande Oskarshamn. Jag tror också på Västerås – för där avgör målvaktsduellen och Johan Gustafsson är rena väggen just nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB