Startsida / Inlägg

Det är bara målen som fattas

av Jonas Gustavsson

En del höjde nykomlingen Tingsryd till skyarna inför säsongen, mycket tack vare stjärnvärvningarna. Hypen var och är delvis befogad, och även om laget har fem raka förluster just nu så gör man mycket rätt: man spelar med energi, har en solid defensiv och har en bra målvakt (även om pendlandet till Linköping måste slita på Axel Brage)… det enda som fattas är målen.

Man skapar chanser men sätter inte dit puckarna.

Vi såg en tendens till islossning mot Oskarshamn igår – okej, inte som Moras ketchupeffekt, men ändå – vilket bådar gott inför fortsättningen. Laget gjorde ändå fyra mål.

Tingsryd har nu ett antal hedersamma förluster på kontot – 2-3 hemma mot Malmö sedan gästerna avgjort i numerärt underläge, 1-2 hemma mot Leksand där man var det bättre laget, 4-6 mot Oskarshamn där man kollapsade efter att stjärnbacken Tom Koivisto snackat till sig ett personligt straff efter en tveksam utvisning – och rätt som det är så brukar det vända.

Men målskyttet då ja. Bara tre lag i serien har gjort färre mål.

I min bok finns det fyra spelare i laget som ska vara målspottare: Matt Davidson, Teemu Elomo, Janos Vas och Henrik Thegel. Visst måste man ha bredd i offensiven, men den här kvartetten är spetskompetens vad gällande målskytte (nej, klubben kan inte begära att killar som Simon Stark ska gå in och skjuta 15 mål i år).

Matt Davidson – 24 mål i division ett plus nio mål på tio matcher i Kvalserien ifjol, två pytsar på nio matcher i år. Men veteranen bidrar med mycket annat än mål på isen: som fysik, defensivt slit och uppoffrande box play-spel. Mycket talar för att målskyttet lossnar också.

Teemu Elomo – Tolv mål senaste sejouren i serien, ett mål så här långt i år. Visserligen främst en fysisk gnuggare men har ett okej målsinne. Varit en offensiv besvikelse så här långt.

Janos Vas – Har väl egentligen aldrig öst in mål på seniornivå, men är en snabb, kreativ och offensiv forward. Med fem mål på nio matcher är han bäst i laget.

Henrik Thegel – Målspottare som junior och tolvmålsskytt i serien ifjol. Har teknik, spelsinne och näsa för mål, men har inte fått förtroende av Micke Tisell. Noll mål på nio matcher i en begränsad roll.

Summering?

En av fyra förväntade målskyttar (Janos Vas) har levererat vad man kan förvänta sig målmässigt.

Tisells främsta utmaning blir att se till att övriga tre får igång just målskyttet, att de får en självförtroendeboost. Se till att de här killarna får sina skottlägen (bara Sundsvall och Bofors skjuter färre skott än Tingsryd). Lossnar målskyttet för ovannämnda trio så kommer poängen för laget också att trilla in.

David Fredrikssonsom lär presenteras som nyförvärv idag – är ingen utpräglad målskytt, men kan delvis liknas i spelstil med Tingsryds 33-målsskytt ifjol, David Laudius (nu i Växjö). Kommer ”Tuppen” rätt in i det här kan det bli riktigt bra.

Ett rykte talar ju också om att förre SAIK-spelaren med det fyndiga namnet – Kimmo Koskenkorva – ska vara aktuell. Återstår att se om det är någon substans i det snacket.

***

När vi ändå snackar Tingsryd. Jag skrev ju om förutsättningarna för klubben i det lilla samhället en gång, om hur klubben måste betala mer för att locka spelare eftersom utbudet i just samhället är begränsat.

Matt Davidson verkar i alla fall trivas… jag gillar hans hyllning av småskaligheten.

– Jag har fru och en liten grabb så det är bra för oss. Man kan inte gå till diskot och festa hela natten, utan det är familjen som är i fokus, berättade han för mig och sade också att det var en omställning jämfört med hemstaden Edmonton.

– Vi kommer från Edmonton vilket är en ganska stor stad med en miljon invånare, så det är en stor omställning. Men det är bra i Tingsryd, man kan gå till affären och man kan ta cykeln vart man än ska, man behöver inte bry sig om trafiken.

Davidson var en klockren värvning av Tingsryd.

***

Mora fortsätter att möblera om i truppen. Klubben lånar in Simon Löf och Joachim Rohdin från Brynäs. De ska stanna till jul i första hand.

Detta låter som en förberedelse i truppen för att kunna skicka iväg någon spelare för att skapa löneutrymme för att kunna förlänga med Aki Heino och Dan Iliakis som stöttat upp Moras försvarsspel på ett imponerande sätt.

Mikael Owilli, som får spela med juniorlaget, kanske kommer att offras?

***

På tal om Mora. Det sägs ju att en målvakt kan göra en Tommy Salo (det vill säga ett misstag, referens till OS 2002, ni vet). Nu kan man visst göra en ”Safari” också – landslagsbacken i fotboll som tabbade sig mot Holland i tisdags.

– Vi gör en ”Safari” och har assists på deras två mål, säger Moratränaren Harald Lückner till klubbens hemsida om de två insläppta målen mot Almtuna.

***

0-3 borta mot Rögle och sedan visade det sig att Jean-Luc Grand-Pierre var skadad när han kom till Leksand från sin säongsstart i Finland. Men… går JLGP in på sex backar i Leksand just nu?

***

Efter åtta raka dagar med HockeyAllsvenska matcher är det spelledigt idag, otroligt nog. Därmed tar vi en andningspaus och en ledig kväll, för en gångs skull. Sedan drar det igång igen: matcher under nio av elva kommande dagar, med start imorgon.

Då gör jag också en road-trip: på plats i Växjö i morgon då smålänningarna möter Sundsvall, sedan tv-bevakning av tre matcher på lördag (vi ser både Tingsryd-Rögle och Leksand-Örebro i S24) och därefter befinner jag mig i Borås på söndag, för att se västgötarna mot Sundsvall.

Om inget exceptionellt inträffar så blir det bloggstopp ända tills imorgon kväll.

***

Och, som jag flaggade för igår, missa inte S24:s nya Facebook-sida där det ska bli diskussioner om HockeyAllsvenskan, plus att du får info om alla webbsändningar framöver.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB