Startsida / Inlägg

Hattrick premieras i veckans lag

av Jonas Gustavsson

Jaha, då var det måndag igen efter en intensiv HockeyAllsvensk vecka som fortsätter den här veckan med matcher under sex av sju dagar.

Då summerar vi upp den gångna veckan med ”veckans lag”, denna gång i skepnaden av första- och andrafemman.

***

Veckans lag (vecka 40)

Målvakt: Patrick Galbraith, Leksand
Given efter att ha stängt ner Malmö hemma i Tegera Arena för att sedan vara stor matchvinnare i bortavinsten med 2-1 mot Tingsryd.

Back: Jesper Damgaard, Malmö
Hånad och utskälld, men att komma in från bänken och skjuta tre mål på en period mot rivalen Rögle var givetvis magiskt och nog för att få en plats i det här laget.

Back: Aki Heino, Mora
Visserligen tog Moras segerrad slut i Oskarshamn, men Heinos intåg i laget har varit av yttersta vikt och veteranen har levererat offensivt i varje match så här långt.

Forward: David Lundbohm, Växjö
Växjö ångar på i serien, bland annat tack vare sitt dödliga power play med Lundbohm som skytt. Tre mål och tre assist på veckans tre matcher – och totalt sex pp-mål under hösten – imponerar.

Forward: Jens Bergenström, Leksand
Dominant i Leksand just nu. Två mål och två assist på två segermatcher i veckan.

Forward: Steve Saviano, Växjö
Vindsnabb ytter som är glödhet just nu. Visserligen poänglös mot Bofors, men sedan segerorganisatör med två mål mot Västerås följt av dubbla assist mot Malmö.

***

…och så andrafemman:

Målvakt: Magnus Hellberg, Almtuna
Gjorde i veckan sina två första starter i serien och ledde Almtuna till två raka 4-1-segrar. Motade 64 av 66 skott. Och är liksom PW 19 år gammal. Snacka om att det finns talang i Uppsalalagets mål.

Back: Stefan Espeland, Sundsvall
Strålande vecka av Sundsvall som slog tillbaka Rögle och spelade jämnt med Örebro. Espeland blev målskytt i båda matcherna.

Back: Joonas Rönnberg, Oskarshamn
Har inte fått några nämnvärda rubriken än… så de kommer här. Finsk defensiv bjässe, har noterat +8 i säsongsinledningen, som gjorde assisthattrick mot Borås.

Forward: Stefan Gråhns, Oskarshamn
Hattrick ska alltid premieras, och Södertäljeförvärvet sköt tre mål mot Borås. Och har varit en av IKO:s bästa spelare i säsongsinledningen även om poängen inte trillat in.

Forward: Daniel Åhsberg, Växjö
… just det, hattrick ska premieras, och då måste veckans tredje tremålsskytt också in i laget. Åhsberg snipade in tre mål mot Malmö och är en viktig komponent i smålänningarnas effektiva power play-spel.

Forward: Mattias Guter, Oskarshamn
Kan inte hjälpa det, men frejdige Guter – som levererat fem assist på två matcher i veckan samt gjort poäng i sex raka matcher – måste in i laget också. Många Oskarshamns-forwards levererar just nu.

***

Checkade lite statistik, och det är anmärkningsvärt att vi efter åtta omgångar bara haft två straffavgöranden i serien.

***

Det är mycket transfersnack just nu.

Sundsvall lånar in Timråduon Fredrik Sonntag (som spelade i premiären och då sades vara Sundsvalls bäste spelare) och Alexander Larsson (som är en gammal Sundsvallsspelare) till dagens ytterst viktiga match mot Troja/Ljungby hemma. Därmed seglar Sundsvall upp som en än mer klar favorit i den kampen.

Angående Troja så är det inget nytt, men klubben lär leta efter förstärkningar. Kanske blir det ex-malmöiten Tomas Wallgren, som ju enligt uppgifter söker sig till Småland.

Malmö jagar ett elitserielån för att stärka upp centerplatsen efter att Marcus Olsson fått domen att han måste vila i fyra veckor. Även Micke Wahlberg är osäker framledes. Vad som kan hittas? Vet inte riktigt.

Och nu verkar sprickan mellan Bofors och Markus Persson ha blivit publik, och jag trodde ju inte att den skulle vara så stor. Nu lär han vara borta inom kort och kanske, kanske kan klubben låna in fjolårets sensation Jacob Blomqvist som matchas sparsamt i Modo, och som säkerligen skulle må bra av en självförtroende-boost i Karlskoga – både för honom själv, för Modo och för Bofors.

Andreas Valdix måste börja närma sig ett beslut också… han har bud från Oskarshamn och Tingsryd och har blivit erbjuden en try-out av Malmö. Tipset? Det blir nog Oskarshamn, trots allt. Även om Tingsryd är det lag som mest skriker efter en sniper som kan sätta dit puckarna.

Sedan har vi då seriejumbon Borås som måste börja se över truppen… och kanske framförallt målvaktsposten. En trygg keeper – vilket man inte haft hittills – skulle säkerligen kunna skapa stadga i hela laget, för truppen innehåller redan tillräckligt bra utespelare för att kunna lyfta. Att det nu börja kastas in Frölundalån kors och tvärs tror jag inte på utan skapar bara mer oreda. Laget var sämst i box play ifjol och nu är man i botten av den statistiken igen…

***

Det är visst Holland mot Sverige i fotboll imorgon, men framförallt är det ett viktigt slag i Lindab Arena.

I mina ögon är det lite måstematch för Rögle då man ställs mot Leksand. Förlust där och gapet upp till en Kvalserieplats blir gigantiskt – och frågan är om unga Rögle orkar äta ikapp det gap som bildas vid ett nederlag.

Och nu måste Andrée Brendheden och Jakob Johansson skaka av sig baksmällan efter elitseriedegraderingen och börja leverera. Stiger inte veteranerna fram och ger ungdomarna understöd så kommer det bli jättejobbigt framöver.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB